Hlupáci ve smíchovské ČSSD nic nepochopili...

8. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Je tomu dva dny, co veřejnost objevila a přes sociální síť facebook upozornila novináře na fašistoidní slogan sociálních demokratů z Prahy 5, vyzývající "Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami". Novináři ovšem nekritizovali pouze sémantickou zkratku sloganu, ale upozornili veřejnost na nepřijatelné formulace samotného programu. Krátce nato zasedlo politické grémium strany i předsednictvo pražského krajského výboru. Verdikt byl zřetelný a jasný. Jeden by čekal, že se sociální demokraté na Smíchově zamyslí.

Myšlení ale vyžaduje mozek. Ale kde nic není, ani rozhodnutí politického grémia myšlenku nevykřeše. Na Praze 5 vyměnili heslo, ale text pod ním zůstal nezměněn...

Nyní slogan zní vůči bezdomovcům ještě cyničtěji: "Za bezpečí a čistotu veřejných prostranství"...

Podívejme se blíže na jednotlivé body programu bojující "za čistotu veřejných prostranství". Čtenář Jiří Bureš, který konstatoval, že se už dlouho nad něčí hloupostí tak nezasmál, píše redakci Britských listů:

  • "... bezdomovce / přistižené sprejery zapojíme do systému veřejně prospěšných prací ..." Komentář: Nešlo by definici veřejně prospěšných prací pojmout flexibilně a zapojit je rovnou do těžby uranové rudy?
  • "Zpřísníme postihy proti nepřizpůsobivým občanům" Komentář: Tak dnes ODS říká byvším cikánům, později Romům, rozumím správně?
  • "Zavedeme důkladné kontroly problematických nájemníků bytů, do kterých zapojíme městské strážníky a terénní sociální pracovníky" Komentář: Navrhl bych ještě součinnost zásahových jednotek ČEZ, jejichž citlivý přístup k řešení ožehavých byť složitých problémů se už osvědčil.
  • "Snížíme počet hracích automatů v objektech MČ minimálně o 50 % ... " Komentář: Co to jsou "objekty MČ"? Myslí se tím objekty na území městské části nebo objekty ve vlastnictví městské části? Druhá možná interpretace se mi zdá nosnější - hrací automaty jistě najdou své místo ve školních tělocvičnách (zcela v duchu Komenského: Škola hrou) stejně jako v předsálí na radnici; jako naprosto ideální umístění mi pak připadá finanční úřad, který by mohl nabízet možnost uplatnit tam prohranou částku jako nákladově odečitatelnou položku a kdo si vytočí tři třešinky, dostane dvacetiprocentní slevu na dani z příjmu fyzických osob. Kolikpak už jich tam, těch automatů, na Praze 5 mají? To snižování počtu bych si raději ještě dvakrát rozmyslel - při dostatečném množství automatů by třeba příjmy z nich mohly převýšit objem vybraných daní, což je v dnešní době rozpočtové zodpovědnosti jistě lákavá představa; naopak redukce jejich počtu by mohla být z tohoto pohledu kvalifikována jako porušení povinností při správě cizího majetku. K tomuto složitému problému bych doporučoval přistupovat především zodpovědně a s rozvahou.

"Už chybí jen plynová komora pro všechny nezaměstnané, nepřizpůsobivé.. atd. Kdo s tím přijde jako první, bude zřejmě pochválen za "progresivní" reformy", konstatuje na facebooku vedoucí katedry ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Ilona Švihlíková...

"Teď už jen chybí, aby za zbytky státních peněz určených pro sociální systém vláda postavila věznice a koncentráky pro "nemakačenky", kteří coby nezaměstnaní odmítnou sbírat na ulicích psí hovínka. Dokončil by se tím proces přesunu zodpovědnosti za nezaměstanost od zaměstnavatelů na postižené nezaměstnané a ukončení vyplácení dávek "vyžírkům"", komentuje dnešní asocialitu Vojtěch Merunka.

Nejspíš všichni, kdož kritizují asociální přístup nejen současného ministerstva práce, ale i sociální demokracie na Praze 5, neumí číst. Dost srandy, neboť situace je vážná.

Milí pražští sociální demokraté, místo smíchovských veřejných prostranství vyčistěte ČSSD od idiotů ve funkcích. Prosím. A když už (v pudu sebezáchovy) začnete , nezůstaňte jen u Prahy 5, ale své snažení korunujte i na Ústecku, v Litoměřicích zvlášť. Takoví, jako je lídr kandidátky v Praze 5, radní Šesták či pohůnci velrybářů v Litoměřicích, diskreditují poctivou práci a snažení po sociální spravedlnosti tisíců příznivců nejen samotné sociální demokracie, ale i celé levice.

Bezdomovci nejsou špína, i když jsou mnohdy nemytí... A politika levice není kšeft - ani s xenofobií, ani s drogami.

Změnu nepotřebuje jen forma (slogan), ale hlavně obsah politiky. Milí sociální demokraté, nezbyde vám než veřejně se od těch lidí v Praze 5 distancovat. A to tak hlasitě, aby to bylo slyšet všude. A tak nekompromisně, aby to všichni vzali vážně. Pro mne je podstatné nevolit fašisty. V jakékoliv straně. I v ČSSD. To je princip široce levicového a přitom skutečně demokratického, sociálně demokratického myšlení. Diskuze o obsahu sociálně demokratické politiky musí někdy začít. Tak ať začne teď.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010