Šéf Ryanairu chce zrušit "zbytečného" druhého pilota

8. 9. 2010

Šéf "levné" letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary oznámil, že bude požadovat od úřadů regulujících letový provoz povolení, aby kratší lety jeho společnosti směl pilotovat jen jediný pilot. Účelem je snížit náklady leteckého provozu.

O'Leary, který v minulosti uvažoval o zavedení prodeje letenek k stání ve svých letadlech a o tom, že by cestující měli platit za použití záchoda v letadle, sie přiznal, že na delších letech je zapotřebí dvou pilotů, ale během kratších letů prý může dělat práci druhého pilota stewardka.

Šéf Ryanairu se vyjádřil, že účelem druhého pilota je pouze "zajistit, aby první pilot neusnul a nevykopnul ve spánku počítač z provozu." Poukázal na to, že na železnicích se také používá jen jeden strojvůdce, přestože by v případě strojvůdcova infarktu mohla vzniknout havárie.

O'Leary dodal: "Leteckému průmyslu by to ušetřilo obrovské množství peněz. Za pětadvacet let jsme uskutečnili asi 10 milionů letů a jen jedenkrát utrpěl náš pilot při letu infarkt a i tak s letadlem přistál."

Odborníci na letecký průmysl označili návrhy O'Learyho za "nemoudré". O'Leary často vyvolává mediální kontroverze. Letos po dobu letní sezóny horentně zvýšil poplatky za zavazadla a během letošní jarní letové krize v důsledku sopečného prachu původně odmítl vyplatit cestujícím finanční odškodné - na nátlak EU se posléze podrobil předpisům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.9. 2010