ČEZ: Emise CO2 jsou neškodné

25. 3. 2010

Životní prostředí lidí v Severočeském kraji je poškozováno každý den. Neškodí mu CO2, jak tvrdí někteří demagogové, ale emise síry a dusíku. Proti těm chce ČEZ tvrdě zasáhnout rekonstrukcí elektrárny Prunéřov. Brání mu v tom však kampaň zelených aktivistů a odklady ministerstva životního prostředí. Vědci sice vedou diskusi o tom, zda CO2 způsobuje globální oteplování, v lokálním měřítku je to však naprosto neškodný plyn, který dýchají rostliny a který tvoří bublinky v nápojích.

An English version of this article is in CLICK HERE

Není Topolánkův skandál načasován tak, aby zachránil Langera a Béma?

25. 3. 2010 / Petr Nachtmann

Není náhodou Topolánkův skandál načasován, aby překryl Langerovu ostudu s kmotrem Mrázkem? Nebo Bémovy maléry s Opencard a s Janouškem?

Skandál s Topolánkovými bláboly propukl o víkendu, na pondělí byla přitom naplánována výpověď bývalého elitního policisty Karla Tichého o spolupráci Ivana Langera se zavražděným kmotrem Mrázkem

Nyní se vedení ODS handrkuje s Topolánkem a o Topolánka, Langerovu aféru to naprosto přebíjí, hezky je to vidět na clusterech zpráv ZDE

Je načase zmocnit se zase naší země

25. 3. 2010

Tento víkend se budou konat ve více než tisíci amerických domovech večírky, na nichž se bude promítat nejnovější film Michaela Moora O kapitalismu s láskou, píše Michael Moore ve svém hromadném mailu stoupencům.

Moore pokračuje: Server MoveOn.org zahajuje velkou kampaň ve snaze odebrat demokracii korporacím a lobbistům. Jsem velmi potěšen, že se rozhodl zahájit svou kampaň tím, že zorganizoval lidi, aby se sešli a podívali se na můj film.

Bílý dům: USA a Rusko se blíží dokončení smlouvy o strategických útočných zbraních

25. 3. 2010 / Karel Dolejší

Rusko a USA jsou velice blízko dokončení nové smlouvy o strategických útočných zbraních, ale dokončovací práce nebudou definitivně hotovy, dokud nedojde k rozhovoru obou prezidentů, vyjádřil se tiskový tajemník Bílého domu Robert Gibbs na středeční tiskové konferenci. K jednání prezidentů kvůli dokončovacím pracem a odstranění "některých nedodělků" by mělo dojít v nejbližších dnech. Toto vyjádření se liší od dřívějšího středečního vyjádření zdroje v Kremlu pro agenturu RIA Novosti, podle nějž jsou již všechny potřebné dokumenty odsouhlaseny.

15 000 britských dětí ročně dostává v důsledku kouření rodičů astma

24. 3. 2010

Desetitisíce dětí v Británii dostává každoročně astma, plicní infekce a záněty uší, protože jsou vystavováni kouři svých rodičů.

Kouření rodičů způsobuje astma u 15 400 dětí ročně ve věku od 3 do 16 let, 20 500 dětí pod dva roky trpí v důsledku kouření plicními infekcemi a 121 400 dětí pod 16 let trpí záněty středního ucha. Uvádí to zpráva Royal College of Physicians. Další 600 dětí dostává meningitidu, 7200 nemluvňat trpí dušností a 40 dětí každoročně náhle zemře v důsledku pasivního kouření.

Jeden z deseti dospělých Číňanů trpí cukrovkou

25. 3. 2010

Jeden z deseti dospělých Číňanů trpí cukrovkou a dalších 16% se nachází na pokraji propuknutí choroby, ukázala nová studie. Zjištěný údaj se téměř rovná 11% nemocných v mnohem bohatších USA překonává další západní země, například Německo nebo Kanadu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise New England Journal of Medicine a znamenají oproti předchozím šetřením značný nárůst, z větší části kvůli přísnějším testům. S 92 miliony diabetiky Čína předběhla Indii a má nyní největší počet diabetiků na světě.

Ukrajinský premiér: Ženy nepatří do politiky

24. 3. 2010

Nový ukrajinský proruský premiér Mykola Azarov rozčílil feministické organizace, když vyjádřil názor, že ženy jsou nevhodné pro vysoké politické funkce a byly by neschopné provádět reformy.

Ženské organizace na Ukrajině zuřivě udaly Azarova, členy jehož vlády jsou výlučně muži, ukrajinskému ombudsmanovi. Obviňují ho z genderové diskriminace.

Azarov se vyjádřil, že hospodářské problémy Ukrajiny jsou příliš složité na to, aby je vyřešila nějaká žena. Nová ukrajinská vláda, v níž nezasedají žádné ženy, má možnost pracovat nyní "16 hodin denně, bez přestávek a bez víkendů", řekl Azarov.

Nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který Azarova jmenoval do funkce, má podobné názory. V únoru se při volební kampani vyjádřil, že by měla jeho politická odpůrkyně Julia Tymošenko "odejít do kuchyně".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bělohradského článek: Proč nejsem antikomunistou

28. 7. 2009 / Milan Valach

V Právu z 18. července 2009 vyšel delší článek Václava Bělohradského "Proč nejsem antikomunistou". S jeho odmítáním antikomunismu zcela souhlasím, s jeho argumenty, jimiž zdůvodňuje tento svůj postoj, již zcela souhlasit nemohu. Dokonce se mi zdá, že se jednotlivé části Bělohradského textu navzájem popírají.

Z mého pohledu v poměrně důležité části poukazuje na falešnost moralizátorského postoje Václava Havla a jemu podobných, podle nichž morální nedostatky přítomnosti nejsou založeny v samotné podstatě kapitalistického systému, ale jsou "důsledkem morálního deficitu jednotlivců".

JAK NOVINÁŘI MANIPULUJÍ

Někdo je vinen. Ale kdo? A čím?

25. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Dělnická strana a její symboly. Vděčný objekt vytváření negativního obrazu, strachu a odporu občanů vůči nepřijatelnému politickému názoru, vůči neonacismu a extrémnímu xenofobnímu neonacionalismu. Z hlediska společenské poptávky je logický postup, jestliže novináři upozorňují na chování politického subjektu, který vychází z tradic a idejí nacionálního socialismu s úmyslem diskriminovat etnické, náboženské, sexuální či kulturní menšiny.

Problém nastane, jestliže zaostříme pohled na způsoby, kterými se tak v médiích děje.

Stále "se hodně zapomíná"

25. 3. 2010

Pán Petr Jánsky nám v článku Vítězný únor pripomína niekoľko informácii, ako reakciu na súhlas Jána Čulíka s tvrdením Jiřího Pernesa, že "vládu KSČ nikdo nevnutil, naši lidé si ji zvolili a vybrali dobrovolně", píše Martin Mocko. Síce explicitne neuvádza aké stanovisko touto zbierkou informácii podporuje, ale na základe celkového tónu článku, bodu 9, a najmä jeho predchádzajúceho článku je zrejmé že s ním nesúhlasí. Dokonca s týmto tvrdením nesúhlasí až natoľko, že kvôli nemu rozhovor na ktorý publikuje reakciu vraj ani nedočítal. Poďme si teda pozrieť niektoré tvrdenia, ktoré by Pernesov výrok mali vyvracať.

Junioři -- senioři. A kde jsme my?

25. 3. 2010 / Věra Říhová

Už od doby, kdy jsem napsala článek "Od babičky z Ratibořic ke gravidním hopsandám", o tomto problému přemýšlím. Máme ty generace nějaké pomíchané. Každopádně nám chybí nová slova pro označení jednotlivých generací a nejen pro ně.

Řekneme si, máme děti, rodiče, prarodiče a další pra-. Pokud se ale bavíme o generačních problémech, hovoříme o juniorech (období puberty a studií -- už to nejsou děti), seniorech (důchodcích) a střední generaci. Jenomže ta střední generace jsou generace 2-3. Vyvolává to zmatek.

Jaký je dnešní život v Británii

23. 3. 2010 / Jan Čulík

Británie současnosti tedy nabízí rozporuplný obraz. Dosud převažující pevný hodnotový systém, který společnost ve své většině uznává, se sice postupně stává obětí politické korektnosti a byrokratických kontrol, které vedou k tomu, že instituce přestávají reagovat na společenskou realitu a vstupují do interakce pouze s kontrolami, nikoliv se životem. Na druhé straně, tento proces nepostoupil, zdá se, ještě tak daleko, že by občanům znepříjemňoval život více, než je tomu v jiných evropských zemích. Co není, jistě může být.

Jak jste poznali, když jste dočetli tuto knihu, Lolita komplex francouzského fotografa, překladatele, tvůrce komiksů a spisovatele Romaina Slocomba (nar. 1953) je řemeslně dobře zvládnutý a čtivý text z oblasti zábavné literatury. Kniha má rysy thrilleru i erotického románu, přitom je to však zajímavý hybrid.

Solární energie z pouště

25. 3. 2010

V německém solartermickém projektu Desertec došlo ke změně - výzkumníci nyní zkoumají slibný nápad na dočasné uskladnění solární tepelné energie v poušti, k čemuž chtějí využít roztoky solí umístěné v kontejnerech nebo dokonce písek (což reprezentuje levnější variantu). Systém schopný skladovat teplo by umožnil stabilizovat výkon solartermických bloků tak, aby byly s to vyrábět energii i v době, kdy slunce nesvítí - tedy například v noci. Očekává se, že solartermie by se mohla uplatnit v Severní Africe, na Blízkém Východě, ale do jisté míry i v Evropě.

Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali.

22. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Na začátek zpráva: O mentalitě a inteligenci českých uživatelů facebooku vypovídá, že stránka "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI!", která byla vytvořena 19. března 2010, má dodnes 152 930 fanoušků (update 25. 3. 2009 - k dnešnímu dni má skupina už 207 634 členů ! Jde o jednu z největších českých skupin na Facebooku). Obsah této stránky je plný posměvačného, nenávistně agresivního antigerontismu. Prý "tahle skupina nebyla založena za úkolem něco řešit, ale pobavit ".

Nedá mi, abych při té příležitosti nevzpomněl na "dokumentární" film Český sen, ve kterém filmaři Remunda s Klusákem se také snaží diváky pobavit...

Právníci EPS: Exministr Dusík nepostupoval v souladu se zákonem, když po obdržení nezávislé studie odmítl vydat ČEZu negativní stanovisko pro obnovu Prunéřova.

25. 3. 2010

Při své rezignaci exministr Jan Dusík prohlásil, že "není vnitřně přesvědčen, že je možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko". Podle právníků EPS je však skutečnost zcela jiná. Pokud by exministr postupoval v souladu se zákonem, mohl vydat pouze negativní stanovisko. Jakákoliv jiná možnost by byla z pohledu práva zcela nestandardním krokem. Rychlá instalace nového ministra v rozporu s příslibem jednání, který podle médií premiér Fischer poskytl minulý pátek předsedovi Strany zelených navíc vzbuzuje obavy, zda bude nyní rozhodnuto objektivně.

Problém současné školské matematiky

25. 3. 2010

(Reakce na stať Miloše Dokulila: Škola hrou? Ani náhodou!)

Významná část vyučujících matematiky má naučeny nazpaměť stovky stran symbolů, aniž by byli schopni vysvětlit, co který znamená (a zpravidla to ani nevědí), takže výsledkem je pojetí matematiky jako "paměťového oboru" bez jakýchkoli logických vazeb, prakticky od druhého stupně ZŠ až po některé vysokoškolské obory (zkušenosti mých spolužáků z techniky jsou stejné tristní, jako naše obdobné společné zkušenosti ze základní a střední školy).

Současná školská matematika je zcela jednoznačně v krizi a články, jako je citovaný, jsou toho jednoznačným důkazem. Přitom tuto krizi můžeme chápat v souladu se známou dialektickou definicí "po staru to už nejde a po novu ještě ne". Spory ohledně matematiky představují hádku hluchých, protože zastánci maturity z matematiky ji hájí pospisem toho, jaká by matematika měla být, zatímco odpůrci reálně popisují její současný stav:

Matematika sklouzla na pozici "paměťového předmětu", vyžadujícího biflování obrovského množství učiva. Znal jsem jednu v matematice velmi úspěšnou středoškolskou studentku: měla naučeny veškeré příklady z učebnic a sbírky maturitních příkladů nazpaměť, aniž by sebeméně rozuměla tomu, co a proč se v těch postupech vlastně dělá, píše čtenář Jan Šimůnek.

Pomáhají či škodí průzkumy volebních preferencí soutěži politických stran?

25. 3. 2010 / Ján Mišovič

Diskuse týkající se míry užitečnosti provádění výzkumů veřejného mínění a zveřejňování jejich výsledků, se objevují prakticky od začátků jejich pravidelného konání. Úvahy podobného typu jsou s větší frekvencí publikovány zejména v období častějšího uskutečňování předvolebních šetření. Na existující pochybností, které se spojují s procesem dotazování, i na dopad získaných výsledků na společnost poukázal George Gallup a Saul Rae ve své knize The Puls of Democracy (1940) a současně takové argumenty vyvrátil.

Barbarství a dobrá brandy

24. 3. 2010 / John Michael Greer

Znamená to, že solární energie je zbytečná? Vůbec ne. To co to znamená je, že relativně nízkoexergetický zdroj energie jakým je sluneční záření nemůže být jednoduše použit k náhradě relativně vysokoexergetického zdroje jakým je uhlí... Jestliže je koncentrovaná energie vzácná, místní produkce relativně rozptýlené energie určené k místní spotřebě představuje v řadě případů mnohem schůdnější přístup. Ten dovolí, aby zbylé vysoce koncentrované energie byly nasměrovány k aplikacím, jež je doopravdy potřebují, a současně chrání místní komunity před selháním nebo úplným kolapsem centralizovaných systémů.

KD│ Pokud píšete o energetice v úpadkových letech civilizace definované na jedné straně marnotratným využíváním energie a na straně druhé pochybnou logikou, již k ospravedlnění této marnotratnosti používá, je vhodné kultivovat svůj smysl pro ironii. Jedna z věcí, se kterou za takových okolností můžete najisto počítat, totiž je, že pokaždé, když zmíníte falešné představy, jež pomáhaly zahnat civilizaci do rohu, řada čtenářů odpoví komentáři, jež předvedou zmíněné falešné představy v mnohem čistší podobě než kterýkoliv z příkladů, které jste předložili.

Jsou ty případy pedofilie kryté "sutanou" jen aférou duchovních?

24. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Je tu možná nasnadě otázka, zda bychom byli teď zavaleni zprávami o případech pedofilie, jichž se měli dopustit římskokatoličtí kněží, kdyby šlo jen o případy homosexuality (tedy o jejich případný sexuální vztah s dospělými muži). Desmond Tutu, již penzionovaný anglikánský arcibiskup, kupodivu se zrovna vyjádřil tak, že jihoafrická veřejnost reagovala s porozuměním na fakt, že dva z jeho podřízených kněží veřejně deklarovali svou homosexuální orientaci (přičemž jeden z těch dvou kněží je dnes dokonce biskupem). Nemluví se běžně o možnosti důvěrného styku katolických kněží s ženami nebo dokonce o možnosti se ženit. Možnost manželského svazku pro kněze (nebo mnichy či řeholnice) se v Římskokatolické církvi vylučuje. Jako kdyby byla východiska některých trampot v tomto ohledu právě v celibátu.

Škola hrou? Ani náhodou! (3)

Otázka hamletovská: Matematiku výrazně ve školním "menu" mít, anebo ji potopit?

24. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Už v minulé stati této série úvah hned úvodem padla zmínka, že možná je předčasné vytyčovat ve školství nějaké mety. Také se tam uvádělo, že možná lidské poznávání se šíří geometrickou řadou, zatímco v rozvrhu nejsou žádné časové rezervy ani pro jeho nějakou aritmeticky rostoucí posloupnost. Pro matematicky nevybaveného čtenáře ta předchozí věta postrádala přiměřený smysl. To je snad zatím vedlejší. Ale měli bychom zaregistrovat, že zhruba od počátku 17. století začala vznikat novověkým způsobem orientovaná věda právě kvantifikací (Galileo Galilei a jeho vzorce pohybu!). Ve 20. století nejedno vědní odvětví se výrazně matematizovalo; někdy třeba proto, aby díky jedinečné možnosti počítačového zpracování dat bylo možné některé procesy modelovat. 21. století se stává výrazně informatickým. Bez přiměřené matematické průpravy nebude mít ČR šanci udržet se mezi civilizačně vyspělými státy.

Mimořádná valná hromada Občanského sdružení Britské listy

24. 3. 2010

V úterý 23. března se konala mimořádná Valná hromada Občanského sdružení Britské listy za účasti předsedy OSBL Jana Čulíka, dále členů OSBL Karla Dolejšího, Fabiana Golga, tajemníka sdružení Bohumila Kartouse, Štěpána Kotrby, Jana Panocha, a Jana Sýkory.

Valná hromada oficiálně určila interní redakční pravidla pro vydávání článků. V případě kontroverzních materiálů budou o rozhodnutí, zda a proč článek vydat či nevydat, diskutovat Jan Čulík a Karel Dolejší, kteří mají vydavatelské pravomoce. Ostatní členové OSBL mají poradní hlas. V případě neshody bude článek zaslán k posouzení nezávislému odborníkovi v daném oboru. Poslední slovo, zda článek má či nemá být vydán, má vždy šéfredaktor Jan Čulík.

Kradou i levicoví politikové

25. 3. 2010

Dnes jsem si náhodou přečetl článek p. Jana Kellera "Dva druhy pravicových voličů". Obvykle nemám potřebu reagovat na články v médiích, v tomto případě ale udělám výjimku - takovou snůšku blábolů a demagogie jsem už dlouho nikde nečetl, míní Libor Smažík.

Jsem dlouholetým voličem pravice a na rozdíl od názoru p. Kellera na typického voliče pravice jsem toho názoru, že sociální stát je potřeba a bohatí by měli logicky odvádět na daních podstatně více než chudší obyvatelé tohoto státu (což je mimochodem zajištěno i v případě rovné daně).

Topolánek a hladcí úhoři

24. 3. 2010 / Ivo Šebestík

Vzpomínám na jeden záběr v televizi, který zachytil Mirka Topolánka, jak vstupuje spolu s generálním tajemníkem NATO Andersem Rasmussenem do místnosti, ve které čekali novináři. Pouhý tento jediný záběr kamer stačí, aby bylo každému zřejmé, že Mirek Topolánek do vysoké politiky nepatří. A to bez ohledu na to, jestli má či nemá celou škálu vlastností pro politiku vhodných. Bez ohledu na to, zda je nebo není rovný chlap. Je to nesporně nespravedlivé, ale takto se vyvinula politická kultura ve vyspělých zemích za poslední dvě století. Přijala pravidla, o kterých můžeme polemizovat, ale která platí, a kdo se jim nepřizpůsobí nebo jich nedoroste, ten nemůže politiku na vyšší úrovni dělat.

Kocovina

24. 3. 2010 / Přemysl Janýr

K závěru spějící dvacetiletí se přinejmenším v jednom ohledu odlišuje od těch předchozích: přes pokročilé stádium rozkladu se dosud nikde nerýsuje žádná nová jednoduchá a mobilizující vize nového pořádku. Ani kritická bilance těch dosavadních nenabízí přijatelný záchytný bod. Z dvacetiletí nacionalistické demokracie zbyl potupný trest za rozbití mnohonárodnostní monarchie. Z dvacetiletí budovatelského socialismu zbyly jizvy z likvidace demokracie.

Z dvacetiletí reálného socialismu zbyla pachuť bezduché občanské prostituce. A z dvacetiletí trhu bez přívlastků zbyla kocovina z výsledků bezbřehého egoismu.

Zbohatlické elitářství ve škole

24. 3. 2010 / Boris Cvek

Rád bych se vyjádřil k diskuzi o povaze současné mládeže. Nedávno jsem se bavil přes internet s jedním velmi nadaným slovenským gymnazistou (15 let), jehož texty připomínají něco mezi Comte de Lautréamontem a Proustem. Byl přímo zhrozený situací na své škole, kde převládá zbohatlické elitářství ve stylu "úspěšní pohrdají méně úspěšnými". On sám patří samozřejmě mezi elitu, ale tu skutečnou elitu, a právě proto mu ten zbohatlický přístup vadí.

NEDÁVEJTE SVŮJ PAS DO RUKOU IZRAELSKÝM DIPLOMATŮM!

Británie vyhostila izraelského tajného agenta kvůli zfalšovaným pasům

24. 3. 2010

Británie v úterý vyhostila vysokého pracovníka izraelské rozvědky Mossad, který byl zaměstnán na izraelském velvyslanectví v Londýně. Přímo tak obvinila Izrael, že zfalšoval britské pasy, které pak zneužila oficiální izraelská vládní teroristická jednotka v Dubai. Toto otevřené obvinění, spolu s paralelně probíhajícím vyšetřováním izraelského zfalšování pasů v několika dalších evropských zemích, zřejmě prohloubilo izolaci Izraele. Ke skandálu dochází právě v době, kdy cestuje izraelský premiér Binyamin Netanyahu do Washingtonu ve snaze rozptýlit americký hněv nad tím, že se Izrael rozhodl postavit další izraelská sídliště v Jeruzalémě.

Google požaduje od americké vlády, aby zasáhla v Číně

24. 3. 2010

Zakladatel firmy Google Sergej Brin apeloval na Washington, aby se postavil proti cenzuře internetu v Číně. Naléhal, aby americká vláda tuto otázku učinila tématem "vysoké priority". Google se v úterý rozhodl zrušit cenzuru ve svém čínském vyhledávači. Brin zdůraznil: "Opravdu doufám, že [vláda] toto téma učiní záležitostí vysoké priority. Lidská práva si zaslouží stejnou pozornost jako otázky obchodu, které nyní vysokou prioritu mají. Doufám, že to vláda vezme vážně."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2010

24. 3. 2010

V únoru 2010 přispělo finančně na Britské listy 205 osob celkovou částkou 57 833.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2010 částku 69 402.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.