Kradou i levicoví politikové

25. 3. 2010

Dnes jsem si náhodou přečetl článek p. Jana Kellera "Dva druhy pravicových voličů". Obvykle nemám potřebu reagovat na články v médiích, v tomto případě ale udělám výjimku - takovou snůšku blábolů a demagogie jsem už dlouho nikde nečetl, míní Libor Smažík.

Jsem dlouholetým voličem pravice a na rozdíl od názoru p. Kellera na typického voliče pravice jsem toho názoru, že sociální stát je potřeba a bohatí by měli logicky odvádět na daních podstatně více než chudší obyvatelé tohoto státu (což je mimochodem zajištěno i v případě rovné daně).

Z celého článku mohu částečně souhlasit snad jen s pasáží, porovnávající poměr sociálních dávek vůči vytunelovaným a rozkradeným miliardám. Na rozdíl od autora článku si ale nemyslím, že rozkrádání a tunelování státního majetku je nějakou výsadou pravicových politiků - toto jde napříč politickým spektrem.

Pokud autor uvádí jednoho bývalého ministra dopravy jako exemplární příklad lumpáren a nepravostí (s čímž naprosto nepolemizuji), mohu i já stejně tak dobře jmenovat celý zástup levicových politiků stejného charakteru (nebo si snad p. Keller opravdu naivně myslí, že zázračné zbohatnutí jednoho nejmenovaného křišťálově čistého politika bylo opravdu křišťálově čisté ???).

Pokud by p. Kellera zajímalo, z jakého důvodu volím pravici, tak je to převážně z těchto důvodů - na rozdíl od zástupců naší levice jsem toho názoru, že:

- stát nemůže dlouhodobě utrácet (včetně výdajů na důchody a sociální dávky) více, než vybere na daních

- všechny dluhy státu budeme muset všichni jednou tvrdě zaplatit (ať už naše generace nebo naše děti)

- je lepší koncepční sociální a důchodová reforma než jednorázové nesmysly typu "pastelkovné" nebo "13.důchod z dividend Čezu" z dílny sociální demokracie

- stát se má postarat o lidi nemocné, invalidní, lidi v důchodovém věku apod. - obecně o lidi, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou o sebe postarat sami. Ne o lidi zdravé, kterým se prostě jen nechce pracovat...

- nelze slibovat všechno všem

Největším paradoxem je fakt, že až bude náš stát za pár let zadlužený tak, že mu nebude již nikdo ochotný půjčit, odnesou to dramatickým snížením své životní úrovně právě ty skupiny obyvatel, které jsou nejvíce závislé na "státních" penězích (státní zaměstnanci, důchodci, nezaměstnaní apod.), které teď zástupci levice za účelem svého zvolení "uplácí" tu vyššími dávkami, tu 13. důchodem, které jsou za dané situace ekonomicky naprosto mimo realitu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.3. 2010