Google požaduje od americké vlády, aby zasáhla v Číně

24. 3. 2010

Zakladatel firmy Google Sergej Brin apeloval na Washington, aby se postavil proti cenzuře internetu v Číně. Naléhal, aby americká vláda tuto otázku učinila tématem "vysoké priority". Google se v úterý rozhodl zrušit cenzuru ve svém čínském vyhledávači. Brin zdůraznil: "Opravdu doufám, že [vláda] toto téma učiní záležitostí vysoké priority. Lidská práva si zaslouží stejnou pozornost jako otázky obchodu, které nyní vysokou prioritu mají. Doufám, že to vláda vezme vážně."

Obamova vláda bagatelizuje rostoucí konflikt mezi jednou z nejúspěšnějších amerických firem, podnikem Google, a čínskými úřady. Americká vláda tvrdí, že "vztahy mezi oběma našimi zeměmi jsou dostatečně zralé na to, abychom dokázali tolerovat rozdíly."

Avšak Brin zdůraznil, že je životně důležité, aby se Obama touto otázkou zabýval - význam internetu totiž podle něho znamená že obchod a cenzura jsou neoddělitelně propojeny. "Vzhledem k tomu, že služby a informace jsou naším nejdůležitějším vývozem, pokud nám předpisy v Číně zabraňují v naší konkurenceschopnosti, pak jde o obchodní bariéru," řekl Brin.

Šestatřicetiletý Brin, který založil Google r. 1998 s kolegou ze studií na Stanford University Larrym Pagem, také kritizoval firmu, které s Pekingem spolupracují, včetně firmy Microsoft.

Brin dodal, že by si podniky měly pořádně rozmyslet, zda poskytují čínským občanům etické služby a zaútočil na kritiky obratu o 180 stupňů, který ve věci cenzury Google nedávno provedl. Brin přiznal, že rozhodnutí z r. 2006 zahájit v Číně cenzurovanou vyhledávací službu Google bylo chybou.

"Doufám, že firmy nedávají přednost zisku před vším ostatním. Všeobecně by přece podniky měly věnovat pozornost tomu, jak a kde jsou jejich výrobky používány," dodal Grin.

Celá řada západních společností je už roky kritizována za to, že pomáhá čínské vládě cenzurovat internet. Nechvalně známá je zejména firma Cisco, která poskytuje čínské vládě technologii k cenzurování internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.3. 2010