Jeden z deseti dospělých Číňanů trpí cukrovkou

25. 3. 2010

Jeden z deseti dospělých Číňanů trpí cukrovkou a dalších 16% se nachází na pokraji propuknutí choroby, ukázala nová studie. Zjištěný údaj se téměř rovná 11% nemocných v mnohem bohatších USA překonává další západní země, například Německo nebo Kanadu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise New England Journal of Medicine a znamenají oproti předchozím šetřením značný nárůst, z větší části kvůli přísnějším testům. S 92 miliony diabetiky Čína předběhla Indii a má nyní největší počet diabetiků na světě.

Podle epidemiologa Mezinárodní federace diabetiků Davida Whitinga roste podíl diabetiků v Číně rychleji než v Evropě či USA. Chronická onemocnění jako vysoký krevní tlak a nemoci srdce v industrializujících se zemích se šíří velmi rychle, protože lidé z venkova přicházejí do měst a přijímají sedavý životní styl. Změny ve stravování, včetně konzumace silně solených pokrmů, tučných mas a sladkých pochutin, zvyšují podíl obézních osob, což zároveň představuje hlavní rizikový faktor rozvoje diabetu typu 2, jehož podíl mezi dospělými činí 90-95% všech diabetiků.

Kromě toho jsou lidé ještě navíc vystaveni většímu stresu kvůli permanentní potřebě vydělávat, zabezpečit rodinu a zakoupit dům.

Předchozí čínské studie byly založeny na výsledcích získaných testováním hladiny krevního cukru, zatímco nyní proběhl opakovaný test podle doporučení Světové zdravotnické organizace na vzorku 50 000 osob. Čínské úřady vyhlásily poplach a začaly hledat preventivní strategii.

Cukrovka vzniká, když tělo není schopno regulovat hladinu krevního cukru. Jde o hlavní rizikový faktor pro onemocnění srdce, což je v nejlidnatějších zemích nejčastější příčina smrti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.3. 2010