Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti V

Slušné firmy

11. 2. 2010 / Věra Říhová

Musím být spravedlivá a napsat i o tom, že je u nás dost slušných firem, kde pracují velmi slušní lidé. Byla jsem na několika osobních pohovorech, na které si rozhodně nemůžu stěžovat. Třebaže pohovor dopadl v můj neprospěch, dozvěděla jsem se spoustu věcí, o které se mohu podělit, a pochopila jsem spoustu souvislostí.

Krize dopadá úplně na všechny jako nakažlivá nemoc, počet insolvencí a konkurzů stoupá, firmy se stěhují dále na východ nebo se vracejí do svých rodných zemí. Dodavatelsko-odběratelská síť se trhá, což je tragédie pro ty, kteří síť tvoří, ale nadějí pro ty, kteří mohou díry zacelit.

Předchozí části tohoto seriálu jsouZDE ZDE ZDE ZDE

Jak se stát dlužníkem snadno a rychle. Tentokrát pomocí GE banky

11. 2. 2010 / Petr Wagner

Kdysi jsem měl několik hodin jeden den v týdnu privátní praxi. Protože byla nutnost pro vyúčtování zdravotních pojišťoven mít účet, založil jsem jeden u tehdejší Agrobanky. Šel čas a já se těch pár hodin vzdal pro zaneprázdněnost. Na účtu v té době bylo asi čtyři a půl tisíce korun. Účet jsem nechal být. Třeba by se někdy mohl hodit. Bylo to někdy v roce 1997.

Víceméně náhodou se ke mně dostal výpis z banky tentokrát již z GE Money Bank poslaný na adresu mého trvalého bydliště, kde ovšem nebydlím 19 let.

A ejhle, překvapení.

Na účtu je dluh devatenáct a půl tisíce. Za bankovní výpisy a úrok za nepovolený debetní zůstatek: ten si banka vyrobila sama posíláním zpoplatněných měsíčních bankovních výpisů a vedením "spícího" účtu.

Takže celkem mne banka připraví o mých 4,5 tisíce + 19,5 tisíce = 24 tisíc korun českých. Za to, že jsem jim nechal volně k dispozici peníze a nic od nich nechtěl a o jejich existenci se dozvěděl víceméně náhodou. Koupili totiž tu odluženou část Agrobanky. Takže přátelé, pokud chcete přijít o peníze, nechoďte do herny či obchodu.

Navštivte banku. Banka Vás o ně připraví mnohem lépe, sofistikovaněji a zcela bez Vaší námahy.V mém případě tu, která Vašim velkým plánům ukáže směr.....

Řecko dostalo morální podporu, ne peníze - a krize pokračuje

11. 2. 2010

KD│ Lídři EU dnes nabídli předluženému Řecku, jemuž hrozí bankrot, pouze morální podporu, nikoli však peníze. Až do večera nebyly zveřejněny žádné detaily plánované pomoci - a obavy, že Řecko padne, dluhová krize zasáhne další země eurozóny a nakonec i samotné euro, nebyly odvráceny. Euru tak hrozí nejhorší krize od jeho vzniku v roce 1999, shrnuje dnešní vývoj v Bruselu AP.

Summitu EU dominuje řecká otázka

11. 2. 2010

KD│ Otázka, jak omezit dopad problému řeckého dluhu a z něj plynoucí tlaky na euro, zastiňuje dnešní summit EU v Bruselu, i když oficiálně vůbec není na programu. Lídři sedmadvacítky jsou pod tlakem, aby vydali finančním trhům jasný signál, že řecká rozpočtová krize neskončí destabilizací eura. Pravidla eurozóny přitom společnou pomoc Řecku výslovně zakazují, takže by se muselo jednat o samostatné iniciativy jednotlivých hospodářsky silných členských zemí, informuje BBC.

Reuters: Výsledkem dnešního summitu EU bude patrně jen politické prohlášení ve prospěch Řecka

11. 2. 2010

KD│ Očekává se, že lídři evropské sedmadvacítky dnes položí základ pro pomoc Řecku; ale konkrétní detaily programů, které budou zřejmě podmíněny masivními úsporami na řecké straně, dnes očekávat nelze. Hlavní slovo při definování pomoci patrně budou mít Německo a Francie (řecký premiér se podle AP před dnešním summitem s představiteli obou zemí krátce sešel - KD). EU dnes vyšle politický signál - ale struktura, velikost a konkrétní podmínky pomoci zůstanou pravděpodobně neformulovány až do setkání ministrů financí, k němuž dojde příští týden, tvrdí s odvoláním na zdroje uvnitř EU ve zprávě pro Reuters Jan Strupczewski a Julien Toyer.

Britská tajná služba v krizi

Vysoký britský soudce: "MI5 je úhybná, nečestná a podílí se na mučení"

11. 2. 2010

Britská tajná služba MI5 čelí vážné krizi poté, co jeden z nejvyšších britských soudců vydal verdit, že rozvědka nerespektovala lidská práva, záměrně lhala parlamentu a měla "kulturu potlačování informací" která zpochybnila vládní ujišťování o tom, že se chová přijatelně.

Vysoký britský soudce Lord Neuberger připravil tento verdikt krátce předtím, než britský ministr zahraničí David Miliband prohrál svou dlouhou právní válku, v jejímž rámci se snažil potlačit dokument, skládající se ze sedmi odstavců, z něhož vyplývá, že pracovníci rozvědky MI5 se podíleli na špatném zacházení s někdejším vězněm z Guantánama Binyamem Mohamedem, který má v Británii povolení k pobytu.

Premiér Gordon Brown hysterčí v Downing Street

11. 2. 2010

Lance Price, náměstek Blairova šéfa pro komunikace Alastaira Campbella, vydal knihu, v níž v předvolebním období silně zpochybňuje vlastnosti premiéra Gordona Browna.

Gordon Brown prý řve na zaměstnance, ukazuje na ně vztekle prstem, hází po zemi papíry a kope do nábytku. Ukázky z Pricovy knihy přináší list Independent. Vládní poradci prý svědčí o tom, že Brownovo zacházení s nižšími úředníky je "neodpustitelné". Gordon Brown je podle nich posedlý ovládáním zpráv ve sdělovacích prostředcích, sleduje je každou hodinu, a propadá hysterickým záchvatům, když média zveřejní něco, co se mu nepodařilo zvládnout. Jiní Browna obviňují, že dovoluje svým zaměstnancům, aby zpochybňovali ministry, dávají totiž médiím informace, které protiřečí tomu, co říkají ministři. Svědci obviňují Browna z toho, že je "trapný" a "propadá sebelítosti". "Je psychologicky i emocionálně zcela neschopen zastávat jakoukoliv vůdčí fukci." "Je posedlý krátkodobou taktikou. Nikdo neví, co je dlouhodobější strategie.

Náboženský fundamentalista a odpůrce humanismu M. K. Gándhí

11. 2. 2010 / Bohuslav Binka

Reflexe života a myšlenkového světa M. K. Gándhího v České republice připomíná přístup některých humanitních vzdělanců k obecné teorii relativity či kvantové fyzice. Každý o nich slyšel, téměř každý se o nich alespoň několikrát v životě vyjádřil a přitom je téměř nikdo nezná, či přesněji řečeno tak úplně jim nerozumí. Snad proto mi na základě stručné poznámky o nábožensky blouznivých nápadech a anti-humanistické orientaci tohoto myslitele přišlo více než dvacet kritických e-mailů zdůrazňujících Gándhího humanismus a význam pro současnou levici. Zdá se, že idealizovaný Gándhí z filmu Richarda Attenborougha, knihy Romaina Rollanda či poznámek Alberta Einsteina dávno překryl postavu skutečného člověka a myslitele M. K. Gándhího. Považuji proto za užitečné přiblížit českému čtenáři alespoň částečně myšlenkový svět a názory tohoto myslitele. Na základě analýzy vybraných textů se pokusím dokázat, že:

Braňte se zvukovému teroru!

11. 2. 2010 / Ivo Krieshofer

Kdo sleduje sdělovací prostředky, nemohl si nevšimnout sporů o tom, mají-li jezdit pražskou Legerovou ulicí auta ve třech či čtyřech jízdních pruzích. Příčinou sporu je hluk, který obtěžuje obyvatele přilehlých domů. On je však nejen obtěžuje, ale přímo poškozuje jejich zdraví. Je to totiž nepřítel, který podobně jako kapka vody v kameni, tak dlouho narušuje sluch, až už je náprava nemožná. Proto se magistrát pokusil tímto opatřením snížit počet projíždějících aut.

Kjótský mechanismus nedokáže snižovat emise "superskleníkových plynů"

11. 2. 2010

Trojrozměrný diagram molekuly trifluorometanu ▶

KD│ Mimořádný vzrůst atmosférických koncentrací "superskleníkového plynu" trifluorometanu může znamenat, že tzv. Mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism, CDM) zavedený Kjótským protokolem selhává, informuje server Terra Daily.

Nová studie vědců pracujících ve vědeckém a technologickém panelu Montrealského protokolu o ochraně ozónosféry, která vyšla 29. ledna v časopise Geophysical Research Letters, ukazuje, že emise trifluorometanu (obchodní název HFC-23) rostou mnohem rychleji, než by měly.

Stiglitz Britům: Žádné škrty, utrácejte

11. 2. 2010

KD│ Jeden z nejvlivnějších světových ekonomů, laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, vyzval britského premiéra Gordona Browna, aby se zbavil "fiskálního fetišismu". Podle bývalého šéfa Světové banky a poradce Billa Clintona je nyní důležitější udržet nebo ještě navýšit výdaje z fiskálního stimulu než uspokojit finanční trhy předčasnými škrty ve vládních výdajích, informoval ekonomický redaktor listu The Independent Sean O'Grady.

KLÁRA VESELÁ SAMKOVÁ

Má se advokátka pro klienta dopouštět mediálních manipulací?

11. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

Kauza, kdy byla údajně šikanována spolužákem dcera komunistického poslance Dolejše pro politickou příslušnost svého otce, která se objevila 9.2., dostala ve středu 10.2. zajímavý obrat. Advokátka Klára Veselá Samková se pustila s pověřením svého klienta - studenta Klasického gymnázia Modřany Lukáše Poláška, do intenzivní medializace případu. Zprávu o tom, "jak to vidí obviněný", dostali od advokátky všichni novináři z jejího předlouhého seznamu.

Klára Veselá Samková obhajuje mladého neonacistu?

11. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

pokračování analýzy mediálních způsobů "populární" advokátky, započaté v článku "Má se advokátka pro klienta dopouštět mediálních manipulací?"

"Letáky, které vylepoval dotyčný student ve škole, měly antikomunistický charakter s uvedením webových stánek pravicově extremistického hnutí a dále letáky s texty "Proti cikánskému násilí je veřejný odpor povinností" a "Česká krev vře, stop pozitivní diskriminaci" s fotografiemi romských rodin a také webovou adresou zmíněného hnutí. O těchto letácích paní doktorka pomlčela, sdělil Britským listům výchovný poradce Klasického gymnázia Modřany Miroslav Rousek a otevřel tak vějíř otázek, co se vlastně na gymnáziu v Modřanech stalo a jakým způsobem advokátka v zájmu svého klienta argumentuje...

Výchovný poradce, manažer, jednatel gymnázia a statutární zástupce zřizovatele v jedné osobě Rousek protestuje, že by škola prozatím jednala o vyloučení studenta. Nicméně incident, který vyšel najevo na začátku února, šetří a zvažuje, zda překvalifikovat kázeňské provinění studentů na daleko závažnější a celou věc předat policii. Faktem zůstává, že míra kázeňského postihu studentů je plně v kompetenci školy dle Školního řádu KGM. Škola rozhoduje, kdo u ní může studovat a kdo ne. Věc se ale postupně ukazuje jako daleko závažnější, než tvrdí první informace z pera advokátky studenta Poláška i informace manažera gymnázia.

Financial Times a xenofobni stereotypizace v ekonomii

11. 2. 2010 / Darina Martykánová

Španělský deník El País ve středu upozoril na to, jak Financial Times zcela změnilo pohled na program ekonomické reformy navržený španělskou vládou. (El País se opírá o analýzu redakčního komentáře, tedy názoru redakce, proto nejde kritiku smést poukazem na to, že Financial Times prostě poskytují tribunu k vyjádření protichůdných názorů).

První komentáře k novému plánu se nesly v duchu nebetyčných generalizací o jihoevropských vládách, které plýtvají a vše odkládají na zítřek (stereotypní -a v rámci fungování španělské společnosti zcela irrelevantní- "mañána", s nímž se ve zprávách o Španělsku často setkáváme i v českém tisku). Bez ohledu na velmi odlišné problémy jednotlivých zemí noviny analyzovaly země pokřtěné britskými ekonomy jako PIGS globálně, vytýkajíce jim hříchy, které jsou příznačné jen pro některé z nich.

Podle ukrajinské tradice poražený volbu neuznává

11. 2. 2010 / Karel Klimša

Výsledek prezidentských voleb na Ukrajině je znám, dobojováno ale ještě není. Ústřední volební komise zveřejnila výsledky 2. kola voleb, které proběhlo v neděli 7. února. Podle očekávání zvítězil kandidát opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč. Získal 48,95 %, což představuje 12 481 268 hlasů. Jeho rivalka, současná předsedkyně vlády Julia Tymošenková obdržela o zhruba 900 tisíc hlasů méně a získala 45,47 %. Pro žádného z kandidátů (ukrajinský volební zákon umožňuje volit a nedát hlas "nikomu") se vyslovilo 4,36 %, což znamená 1 113 051 voličů.

A to je ta krásná země? (1)

Které zájmy jsou -- dokonce "zelenou" -- prioritou?

11. 2. 2010 / Miloš Dokulil

Kupodivu málem všechno je někdy "politikum". Nebo se jím může stát. Zájmy polis (tedy už počínaje "obcí") zpravidla nesměřují jen ke dnešku nebo k něčemu, nač vzápětí zapomeneme. Ovšem: pokud se něco zrovna dnes chystá k realizaci, nelze vyloučit, že takové uskutečňované opatření pronikavě ovlivní život nejedné příští generace. Někdy se tak dokonce stane v rozporu s výchozími očekáváními. Ne nadarmo se už nejedno století připomíná, že ta příznačná cesta do pekel bývá dlážděna dobrými předsevzetími. Také zrovna tak poměrně často citovaná hůl mívá dva konce. Také pak bývá zpravidla pozdě "bycha honiti".

PALACE CINEMAS:

O MIchaela Moora "není v ČR zájem"

11. 2. 2010

K článku Petra Koleva o omezení promítání filmu Michaela Moora O kapitalismu s láskou v multiplexu ve Slovanském domě v Praze na jediné představení denně nám napsal pracovník Palace Cinemas David Horáček, že toto rozhodnutí bylo čistě komerční, nikoliv politické. O filmy Michaela Moora totiž není v ČR zájem. David Horáček píše:

"Filmy v našich kinech nasazujeme do programu v rozsahu, který odpovídá našemu odhadu jejich potenciálu.

V případě předmětného filmu nám jeho výsledky daly za pravdu."

Omyl Jana Fischera

11. 2. 2010 / Štěpán Steiger

Statistici bývají přesní - aspoň ve svých číslech. Premiér Jan Fischer je jistě statistik byť tč. v úřadě ministerského předsedy. Přesto se dopustil omylu - jelikož ovšem nikoli v číslech, lze jej omluvit. Titule Práva 10. tm. ho uvedl takto: "Fischer: Česko připraveno pomoci urovnánímezi Izraelem a Palestinci". Podle této zprávy řekl Fischer, že "Česko je připraveno pomoci se zprostředkováním mírových rozhovorů na Blízkém východě, protože má dobré vztahy s Izraelem i s arabskými státy."

Pokládám Fishera za upřímného muže, nemohu proto říci, že je jeho vyjádření pokrytecké. Ale považuji je za diplomatickou frázi.

Marihuana: Hon na Konopnou paní pokračuje v plné síle

11. 2. 2010

ŠOK│ Další, a nejspíš nikoliv poslední líčení ve věci trestního stíhání autorky Britských listů, překladatelky Libuše Bryndové za pěstování a držení konopí pro léčebné účely se bude konat v pátek 12. 2. 2010 od 9:30 hod v jednací síni č.dv. 258/II. poschodí u okr. soudu v Táboře, tr. odd., kpt. Jaroše 1851, Tábor. Soud dal vypracovat znalecký posudek soudnímu znalci prof. MUDr. Miloslavu Kršiakovi, DrSc., 71 letému přednostovi Ústavu farmakologie 3. lék. fakulty UK, který v něm tvrdí, že konopí nemá na astma léčebný účinek, aniž by s ním kdy prováděl jakékoliv vlastní vědecké experimenty...

soudněznalecký posudek MUDr. Miloslava Kršiaka ZDE

Obhajoba už oznámila, že bude soud žádat o vypracování posudku a přizvání jako svědka vědeckého pracovníka Ústavu lékařské chemie a přírodních látek farmaceutické katedry lékařské fakulty Heberejské univerzity v Jeruzalémě Dr. Lumíra Hanuše, Dr.h.c. Masarykovy Univerzity, který se dlouhodobě věnuje léčivým účinkům konopí a zkoumá strukturu léčivých látek v konopí.

18. 09. 2008 Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba: Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem ZDE

O marihuaně jako droze a zároveň léku v těchto souvislostech ndávno hovořil v Českém rozhlase Leonardo v pořadu "Třetí dimenze" přednosta Ústavu farmakologie 3. LF UK Prof. Miloslav Kršiak s Doc. Michalem Miovským, vedoucím Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK, a PhDr. Ivanem Doudou, zakladatelem centra Drop in.

záznam pořadu ČRo Leonardo o marihuaně DOWNLOADSTREAM

Nové zadání ZUR -- nepromarnit příležitost a peníze

11. 2. 2010

Radní Jihomoravského kraje a hejtman Hašek se zavázali, že v procesu tvorby Zásad územního rozvoje kraj objektivně vyhodnotí všechny varianty klíčových dopravních staveb. Ekologický právní servis tento závazek vítá jako krok správným směrem, zároveň však důrazně varuje před metodikou vyhodnocení variant, kterou kraj použil v minulém dokumentu.

S budoucími penzisty to v Británii zřejmě dopadne špatně

10. 2. 2010

Dvě třetiny Britů, blížících se důchodovému věku, nemají žádné úspory na vlastní finanční podporu ve stáří, a mnoho těchto lidí má velké dluhy.

Soukromá důchodová společnost Aviva zkoumala finanční situaci lidí v předdůchodovém věku (55-64), lidí v důchodu (65-74) a lidí dlouho v důchodu (nad 75 let). Zjistila, že lidé ve věku 55-64 let jsou na tom obecně daleko hůře než lidé, kteří už dosáhli oficiálního důchodového věku.

Ze zprávy vzniká obraz rozdělené Británie, s rostoucí propastí mezi superbohatými a velmi chudými občany.

Europoslanci, až přijde čas vetujte dohodu ACTA!

9. 2. 2010

tisková zpráva České pirátské strany

V Mexiku před několika dny skončilo další kolo neveřejných jednání okolo připravované 'Obchodní dohody proti padělání' (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement). I přesto, že výstupy jednání jsou pod oficiálním informačním embargem, na veřejnost již dříve unikly důležité informace svědčící o maskování restriktivního vynucování copyrightu i za cenu cenzury Internetu nebo blokování přístupu k němu. Samotné ochraně proti padělání se věnuje jen část připravovaného textu.

Polští rybáři jedou do Bruselu protestovat proti švédskému filmu

10. 2. 2010

KD│ Do Bruselu se chystá delegace Svazu polských rybářů. Rybáře rozčílil film švédských ekologických aktivistů. "Byli jsme představeni jako banda pijanů, kteří plení zásoby tresky na Baltu," stěžují si. Hodlají proti tomuto "černému PR" protestovat u evropského komisaře pro rybolov, informuje v Gazetě Wyborczej Maciej Sandecki.

Ruský ministr financí vystupuje proti vládní straně

10. 2. 2010

KD│ V Rusku včera propukl vážný politický skandál. Předseda nejvyšší rady vládní strany Jednotné Rusko a předseda Dumy Boris Gryzlov zahájil ostrou polemiku s vicepremiérem a ministrem financí Alexejem Kudrinem. Podle expertů listu Nězavisimaja gazeta jde o spor lidí, jejichž názory na vnitropolitické záležitosti by se nemusely příliš lišit, ale spor spíše ukazuje na to, že se vládní strana obává o své postavení, informuje Alexandra Samarina.

Víra v budoucnost...?!?

10. 2. 2010 / Ladislav Žák

Na svou včerejší poznámku, ve které jsem objasňoval svou víru v budoucnost, jsem dostal řadu reakcí. Řada z nich se týkala obecnějších témat, zejména toho, že víra v budoucnost je více méně pevně spojena s dobrými a nadějnými vyhlídkami. Další reakce se týkaly konkrétního textu o možných důsledcích toho, že přestaneme v budoucnost věřit. Dovolím si pasáž ocitovat:

Kdybychom přestali věřit, že bude nějaká budoucnost, tak bychom přestali nejen plánovat, ale 1)přestali bychom vykonávat celou řadu činností, které mají svůj cíl v budoucnosti a takových je drtivá většina. 2) Zhroutilo by se hospodářství, protože by nikdo nespořil ani neinvestoval, ale všichni by spotřebovávali. 3) Začali bychom se chovat nezodpovědně, protože bychom se přestali bát důsledků svých současných činů v budoucnosti. 4) Nikdo by se ničemu neučil, protože i vzdělání má vztah k našemu budoucímu konání. (Čísla usnadňují orientaci v druhé citované reakci)

Stratfor: Německé dilema

10. 2. 2010

Jediné, o co nyní v Německu jde, je to, zda mu záleží na Evropě jako celku. Pokud Německo učiní ekonomicky rozumný (a emocionálně uspokojivý) krok a nechá Řecko padnout, může to přinutit některé z dalších členů eurozóny podniknout příslušné kroky a dokonce v dlouhodobém výhledu eurozóně ekonomicky prospět. Ale bylo by nutno za to i zaplatit: Zničilo by to pozici eura coby globální měny a Evropskou unii coby globálního hráče... Pokud Německo přistoupí k záchraně Řecka, s "implicitní" nebo "předpokládanou" německou kontrolou nad Evropskou centrální bankou a eurozónou bude konec. Tato kontrola se stane skutečností a bude mít své důsledky. Zdá se, že Německo přistoupí k řízení fiskální politiky periferních členských států, které prokázaly, že toho samy nejsou schopny. Pokud by Nemecko souhlasilo s čímkoliv méně dotěrným, hrozilo by mu, že bude nuceno finančně zachraňovat všechny.

KD│ Situace v Evropě je vážná. Po letech rozmařilého utrácení na Řecko dopadly důsledky. Nedojde-li k nějakému velkorysému záchrannému programu, řecký bankrot je za této situace vysoce pravděpodobný. V tuto chvíli jsou injekce likvidity z Evropské centrální banky patrně jedinou věcí, která bankrotu brání. To je ale prozatímní řešení, které bude možné udržet pouze potud, pokud významnější ekonomiky dokáží stát na vlastních nohou. A problémy Evropy jsou větší než samotný problém Řecka. Základní ukazatele jsou všude tak špatné, že řada států eurozóny může Řecko rychle následovat, napsali Marko Papic and Peter Zeihan v týdenní analýze společnosti Stratfor.

Budoucnost se nestará, aneb O víře v rutinu

9. 2. 2010 / Karel Dolejší

Odpovídat na otázku, zda je vůbec ještě nějaká budoucnost, může být poněkud ošidné. Samozřejmě, že pro ty, kdo se dožijí dalšího rána, nakonec vždycky nějaká budoucnost existuje. Zde lze pak bezbolestně nasadit sociální rutinu a obyčejnému člověku argumentovat, že jistě ano, za chvíli začne přestávka, pak skončí směna, přijdu domů, pustím si v televizi fotbal, otevřu pivo, vyndám ze špajzu balík popcornu atd. Myslím ale, že otázky směrované na pana Žáka se netýkaly ani tak mechanického pokračování každodennosti, jako spíše jistého dosti návykového sebeklamu moderní západní společnosti - a tím bývala "budoucnost, která se o nás stará".

Co tržní principy nevyřešily, pane Klausi...

Za jízdné 20 000 Kč ročně, ale v autobuse téměř umrznete

9. 2. 2010

V Příbrami je metr sněhu a mrzne až to praští. Ted už je -8 stupňů a ráno pro vyjasnění má být místy až -20, píše jedna tamější obyvatelka. Pokračuje: Jezdím v pět hodin ráno každý den z Příbrami do práce do Prahy. Chytla jsem ledvinovou koliku a byla jsem 14 dnů doma, protože řidiči v autobusech netopí. Poškodit si zdraví, k tomu stačí stát na zastávce při -15 stupních, kdy čekám na autobus, a pak jet přes hodinu vymrzlým starým autobusem, kde je celou cestu námraza na sklech uvnitř. Všichni sedí v čepicích a rukavicích a představte si, nenašel se ani jeden odvážlivec, který by si sundal bundu. Řidiči autobusu celou hodinovou cestu do Prahy v mrazu v autobusu netopí.

Jsou to autobusy dopravce jménem Cuptour. Stěžovali jsme již několikrát přímo u Cuptouru a také na Krajském úřadě, protože ten je garantem tzv. Středočeské integrované dopravy. Odtamtud nám napsali, že musíme pochopit problémy dopravců, jejich zastaralý vozový park a jiné kydy. Tak jsem odpověděla, že snad za 20 000 Kč ročně (platím 5 000 na čtvrtletí) od každého jediného cestujícího - a ty kupóny má koupeno kolem 1000 lidí a kde jsou ti, kteří si platí jednotlivé jízdné? - by měl být nějaký komfort. Na to napsali, že to projednají s jednotlivými dopravci, ale nenapsali, kterou zimu.

Tak jezdím ve spodkách, mám dvoje teplé ponožky a tak podobně. Dnes je taková doba, že obyčejný člověk nemá nikde zastání.

Ještě Amerika nezhynula

9. 2. 2010

Pravda je, že vzhledem ke stavu americké politiky způsob, jímž Senát funguje, už nadále není slučitelný s funkční vládou.

KD│ Vždycky jsme věděli, vláda Ameriky coby nejdůležitější země světa časem skončí. Ale většina z nás si představovala, že až k tomu dojde, náš pád bude velký a tragický. Místo toho spíše než tragédii přihlížíme vražedné frašce. Místo toho, abychom padli pod břemenem impéria, jsme paralyzováni procedurou. Místo toho, abychom reprízovali pád Říma, reprízujeme rozpad Polska v 18. století, napsal pro NYT Paul Krugman.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.