Premiér Gordon Brown hysterčí v Downing Street

11. 2. 2010

Lance Price, náměstek Blairova šéfa pro komunikace Alastaira Campbella, vydal knihu, v níž v předvolebním období silně zpochybňuje vlastnosti premiéra Gordona Browna.

Gordon Brown prý řve na zaměstnance, ukazuje na ně vztekle prstem, hází po zemi papíry a kope do nábytku. Ukázky z Pricovy knihy přináší list Independent. Vládní poradci prý svědčí o tom, že Brownovo zacházení s nižšími úředníky je "neodpustitelné". Gordon Brown je podle nich posedlý ovládáním zpráv ve sdělovacích prostředcích, sleduje je každou hodinu, a propadá hysterickým záchvatům, když média zveřejní něco, co se mu nepodařilo zvládnout. Jiní Browna obviňují, že dovoluje svým zaměstnancům, aby zpochybňovali ministry, dávají totiž médiím informace, které protiřečí tomu, co říkají ministři. Svědci obviňují Browna z toho, že je "trapný" a "propadá sebelítosti". "Je psychologicky i emocionálně zcela neschopen zastávat jakoukoliv vůdčí fukci." "Je posedlý krátkodobou taktikou. Nikdo neví, co je dlouhodobější strategie.

Brownovi stoupenci reagovali na Pricova tvrzení vztekle. Jeden z nich konstatoval: "Lance Price naprosto nemá tušení, co se děje v Downing Street. Před dlouhou dobou tam strávil 10 minut. Kniha je naprostou fantazií."

Jiné vládní zdroje však konstatují, že Pricův obraz je přesný, ale poněkud zastaralý. "Atmosféra se minulý měsíc zlepšila, když konečně byla odstraněna hrozba, že bude Brown z vedení Labouristické strany odvolán. Gordon dělal v minulosti hysterické scény, když se učinily chyby, ale to jen proto, že chce být úspěšný.

Jiná kniha od Andrewa Rawnsleyho, hlavního politického komentátora týdeníku Observer tvrdí, že Brown fyzicky během svých hysterických záchvatů útočil na své podřízené, vytáhl sekretářku ze židle a sprostě nadával poradcům, když zuřil nad tím, že ho během návštěvu v USA Barack Obama ignoroval. Downing Street tato obvinění popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010