Když pravda vítězí

13. 1. 2010 / Martin Škabraha

Jedním z hlavních témat nedávno skončeného roku byla krizová situace české vědy a jejího financování. Vědci, jindy zavření ve svých pracovnách, byli přinuceni vstoupit do veřejného prostoru a stát se svého druhu aktivisty. Nevyhnutelně se tak vystavili otázkám: "Když chcete od společnosti peníze na své bádání, jste schopni lidem vysvětlit, proč by vám je vlastně měla dát? Co je věda, co dělá a k čemu ji potřebujeme?"

Haiti bylo postiženo silným zemětřesením

13. 1. 2010

Zemětřesení o síle 7 Richterovy stupnice zasáhlo hlavní město Haiti Port-au-Prince. Mnoho obyvatel bylo pohřbeno v troskách. Docházelo k opakovaným záchvěvům půdy. Vládnou obavy, že došlo k velké katastrofě. Jde o nesilnější zemětřesení, jaké postihlo Haiti za posledních 200 let. Mimo jiné se rozpadla i nemocnice a celé domy padaly do propasti. Zničena byla i pětipatrová budova OSN. Mnoho lidí je nezvěstných. Odhaduje se, že zřejmě zahynuly tisíce lidí.

Mrtví a ranění leželi na ulicích, ženy pokryté prachem vylézaly s kvílením z trosek, lidé klopýtali zničenými ulicemi a drželi se za ruce. Tisíce lidí se shromáždily na náměstích pozdě do noci a zpívaly nábožné písně. Na Haiti v podstatě neexistují žádné záchranné služby a mnoho vážně zraněných lidí stále ještě sedělo na ulicích ve středu ráno a prosilo o lékaře.

Haiti je bývalá francouzská kolonie, která tvoří část ostrova Hispaniola. Většina z 3 milionů obyvatel hlavního města Haiti žije v brlozích na kopcích v městě, v chýších vyrobených ze dřeva, z plechu a levného betonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Traumatická krása

13. 1. 2010 / Michael Hauser

< Caravaggio, Madona s poutníky

V roce 2010 uplyne čtyři sta let od násilné smrti jednoho z největších revolucionářů v dějinách malířství, Caravaggia. Tato esej se snaží ukázat, jak Caravaggio může inspirovat současnou levici.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Magdalena Kožená, Semafor atd. a 2x Čeněk Šlégl

13. 1. 2010 / Josef Brož

Znovu. Blíží se opět nov. Sníh pohlcuje světlo a zvuky, a Praha se podobá nedobytné pevnosti. Trochu mi to připomnělo Montréal, kde se ale vůbec nevyplatilo chodit jinak než zateplenými tunely. Venku byl takový mráz, že nejen praštělo, ale vypadával i elektrický proud nad městem. V Praze se naštěstí dá zatím chodit i venku, i když se sídliště, jak pravila hlasatelka v rádiu: "proměnila v běžkařské dráhy". Je to pěkné, zvláště tehdy, když vůbec nikdo neodklízí sníh, a místo ranního hrabla pod okny slyšíte jen křik opilých blouznivců. V mé ulici jsou navíc nonstopy rovnou dva...

Lehký survivalismus

13. 1. 2010

To oč nakonec jde, alespoň prepperům, je samostatnost - koncept stejně starý jako samotný lidský rod.

KD│ Lisa Bedfordová je tím, co si představíte pod typickou "fotbalovou" mámou. Řídí bílé SUV Tahoe. Před jejím domem na předměstí Phoenixu vlaje americká vlajka. Prodává kuchyňské potřeby a ráda peče. Bedfordová a její manžel mají dvě malé děti, čtyři psy, a v neděli chodí do kostela. Ale zhruba před rokem byla péče Bedfordové o domácnost "přeřazena na nejvyšší rychlost". Začala totiž shromažďovat konzervované potraviny a nepoužívanou ložnici změnila v obrovské skladiště, píše Jessica Bennetová v článku pro Newsweek.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Od plného úvazku k částečnému a do půjčovny pracovníků, neboli O systematickém oslabování práv zaměstnanců

13. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Jen 60% těch Němců, kteří vůbec mají místo, kde dělají práci, za kterou jsou placeni, má smlouvu na plný úvazek. Toto oslabení sociální situace pracovníků není odůvodňováno jen finanční a hospodářskou krizí, ale i pokračující systematickou flexibilizací pracovního poměru hlavně zaměstnaných žen...

Evropský soud pro lidská práva:

Policie nesmí bezdůvodně perlustrovat občany

13. 1. 2010

Sedm soudců Evropského soudu pro lidská práva rozhodlo, že policejní pravomoci náhodně perlustrovat občany, které zavedla britská vláda podle paragrafu 44 Zákona proti terorismu, jsou příliš široké a neexistují dostatečné parlamentní a právní záruky proti jejich zneužívání.

Soudci rozhodli, že právo na soukromí mírového aktivisty Kevina Gillana a novinářky Pennie Quintonové policie protizákonně porušila, když je cestou na výroční zbrojařský veletrh v Londýně r. 2003 perlustrovala.

Konec cenzury čínské verze vyhledávače?

Společnost Google po útoku pohrozila, že ukončí spolupráci s Čínou

13. 1. 2010

KD│ Google oznámil, že se stal terčem čínského kybernetického útoku zaměřeného na emailové účty disidentů v rámci služby Gmail. Podle vyjádření společnosti může záležitost vyústit v ukončení působení společnosti Google na čínském území, informoval web New York Times.

Proč jsem národní socialista

13. 1. 2010

V Hospodářských novinách ze dne 11.1.2010 byl zveřejněn článek Vladimíra Dulavy: "Proč nejsem národním socialistou". Přestože se celý článek týká Dělnické strany, ohrazuji se proti zneužívání názvu Národní socialismus či Národně socialistická strana. Zářným příkladem účelové mystifikace naší veřejnosti je výše uvedený článek V. Dulavy. Zároveň bych všem doporučil, aby si tuto problematiku předem nastudovali, než o ní začnou psát.

Národní socialismus totiž není oslavou jedné psychopatické osoby, ani oslavou německého politického systému v třicátých letech minulého století a t.d. Národní socialismus je především taková organizace státního aparátu, která umožní optimální fungování státu a slušný život většiny jeho občanů -- to, k čemu dnes máme daleko a co chceme změnit. Chtěl bych zde i připomenout, že od roku 1918 resp.1926 byla v ČSR úspěšně etablována Československá strana národně socialistická, jejímiž členy byli i Dr. E. Beneš, Dr. M. Horáková, Dr. P. Zenkl a další. O jejich straně, demokratické orientaci ani sociálním cítění jistě není pochyb.

Ing. Karel Janko, předseda České strany národně socialistické.

Campbell: Blair slíbil Bushovi, že se bude podílet na útoku na Irák, už r. 2002

13. 1. 2010

Alistair Campbell, tajemník pro styk s médii bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, svědčil v úterý při Chilcottově vyšetřování okolností války v Iráku, že Blair tajně přislíbil písemně Bushovi už r. 2002, že se bude účastnit útoku na Irák. Při přípravách na válku hrál ve spolupráci s Blairem významnou roli současný britský premiér Gordon Brown.

Kubánská disidentka Yoani Sánchez se účelově mýlí, tvrdí pařížský profesor Salim Lamrani

13. 1. 2010 / Daniel Veselý

Reakce na text "Generace Proč" kubánské bloggerky Yoani Sánchez

Ačkoliv rozhodně nepatřím mezi stoupence politického režimu na Kubě, což je třeba nyní v českém prostředí lépe zdůrazňovat, nelíbí se mi jednostranný, politicky předvařený pohled naší politické a mediální opričniny na kubánskou realitu. Je opravdu laciné, tak jak si myslí třeba pan Golgo, v souvislosti s kritikou kubánských poměrů z klobouku vytáhnout třeba Haiti, zemi, již tradiční mučitelé -- Francie a Spojené státy - přeměnili z amerického rohu hojnosti na symbol naprosté beznaděje?

V jižním Španělsku poprvé po půl století napadl sníh

13. 1. 2010

KD│ V některých částech Španělska poprvé po padesáti letech napadl sníh, když vlna arktického chladu, která v Evropě zabila řadu lidí a způsobila miliardové škody, zamířila na jih. Úřady v 18 regionech centrálního a severního Španělska vyhlásily pohotovost kvůli dalšímu sněhu a mrazům, informovala AFP.

Tak kde to praskne?

12. 1. 2010 / Karel Dolejší

Sociální smír v USA, kde už je podle kompletních údajů bez práce téměř každý pátý, zatímco se prioritou Obamovy vlády poté, co doma se svým programem narazila, v již důvěrně známém cyklu stalo zahraniční válčení - v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu (a - prý pro jistotu - právě probíhají přípravy na Írán)? V Číně, kde podle místních zdrojů rekordním tempem roste realitní bublina, a podle Nouriela Roubiniho zdaleka nejen realitní - tedy bubliny, které přece také jednou musejí splasknout? Ve stále zadluženější Británii, která dosud vězí v recesi a zasáhly ji přitom nečekané mrazy se značným ekonomickým dopadem? V eurozóně, která se jaksi mimochodem stává obětí souboje měnových politik amerického Fedu a čínské centrální banky - podle aktualizovaného lidového rčení "Když se dva perou, třetí dostane přes hubu"? Nebo se snad provalí ještě něco jiného někde jinde?

Staříci obtěžují? Nebo spíše kapitalismus znemožňuje?

12. 1. 2010 / Darina Martykánová

Svou analýzu končí pan Popelka moralizujícími slovy ve smyslu, že lidé dnes své stařečky dávají do domova důchodců, protože jim překážejí. Tato slova určitě vyjadřují situaci v mnoha případech, nicméně se staly víceméně ustáleným klišé, které brání vidět mnohem složitější skutečnost kapitalistické společnosti.

Co mají zodpovědní, morální lidé ve středním věku dělat se svými starými rodiči, když už se tatínek či maminka o sebe nedokážou postarat?

Pan místopředseda mě opět dojal

12. 1. 2010 / Ivan David

Cestou ze zaměstnání jsem si zapnul Radiožurnál, abych získal další přesné a naprosto objektivní informace. Ve Zprávách v 17.30 jsem se dozvěděl, že „vláda schválila protikorupční balík“. Tedy, že pan premiér se snaží. Další avizovaná zpráva: „Středočeský kraj zvažuje omezení údržby silnic druhých a třetích tříd“, tedy, že ten „gauner“ Rath nechce odklízet sníh na silnicích, aby zabránil lidem na středočeském venkově v cestování. Inu, padá sníh, silnice jsou zasypané a zrovna ve Středočeském kraji to nejvíc vadí... Všechny kraje s omezeným technickým vybavením, které po předchozích krajských vládách zdědily podniky komunálních služeb, zvažují, které silnice druhých a třetích tříd budou uklízet dřív, které později a které vůbec ne.

Cestování letadlem se stává stále obtížnější - zvlášť pro staré lidi

12. 1. 2010 / Miloš Kaláb

Uvidíte-li na letišti ve frontě na bezpečnostní prohlídku 85-letou starou paní vysokou 145 cm, vážící 40 kg, vsadili byste se, že právě ji vyberou pro podrobnou tělesnou prohlídku, při níž si bude muset uvolnit pásek u kalhot, aby se zjistilo, že nechce zničit letadlo, jímž letí po svátcích domů? Jestli ne, tak jste zřejmě nebyli na ottawském letišti 28. prosince minulého roku.

A proč jen anglicky?

12. 1. 2010

V návaznosti na debatu ohledně zanedbaného školství musím konstatovat, že na danou problematiku můžeme nahlížet i z jiného úhlu. Pan Čulík si všiml, že česká společnost trpí nedostatkem kvalitního zázemí pro výuku angličtiny a proto nejsou vycházející studenti na stejné úrovni jako ti z jiných zemí Evropy. Ano, souhlasím, asi to tak bude, píše čtenář Zdeněk Hliznikovský.

Na druhou stranu, proč jen stále anglicky?

Pár slov o znalosti cizích jazyků

12. 1. 2010 / Josef Vít

K diskuzi o znalosti jazyků bych se chtěl podělit o pár svých zkušeností. O tom, že znalost cizích jazyků je potřebná a užitečná zvláště v dnešní době, kdy můžeme bez omezení cestovat, snad nikdo nepochybuje. Je však třeba mít na paměti, proč studovat cizí jazyky. Nikdo by si neměl myslet, že se naučí cizí jazyk a to mu zůstane na celý život. Bohužel, lidská mysl má jednu nepříjemnou vlastnost -- rychle zapomíná.

Anglicky proto, že komunikujeme prostřednictvím počítačů

12. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Zatímco italštinu jako lingua franca zavedla katolická církev, která se usadila v Římě a později benátské divadlo a opera, francouzštinu do světa uvedl balet, móda a liberální morálka Paříže, řečtina, španělština ani arabština se globálními jazyky kultur nestaly, přestože těmito jazyky mluví desítky či stovky milionů lidí, díky řečtině máme filosofii a díky Arabům matematiku. Němčinu v Evropě propagovalo rozmáhající se řemeslo a německý průmysl. Ale to bylo kdysi... Dávno. Do půli Evropy pak přišla povinná koloniální ruština.

Kocovina svobody a návratu kapitalismu přišla zároveň s tím, kdy party marjánkou zhulených programátorů právě psali budoucnost světa.

Pět muslimů odsouzeno v Anglii za "výhrůžné chování"

12. 1. 2010

Pět muslimů, kteří protestovali při přehlídce vojáků, navracejících se z Afghánistánu, a křičeli na ně, že to jsou "vrazi", shledal soud v jihoanglickém Lutonu vinnými, dva muži byli shledáni nevinnými. Pět odsouzenců dostalo podmíněné tresty s odkladem na dva roky a bylo jim nařízeno uhradit náklady soudu každý ve výši 500 liber.

Karel Čapek: Člověk pro dnešní svět?

11. 1. 2010 / Jan Čulík

Velmi kriticky se ke Karlu Čapkovi staví profesor české literatury na londýnské univerzitě Robert Pynsent. Ten považuje Čapka za autora nepůvodního a školometského. Podle Pynsenta Čapek svým dílem čtenáře poučoval, zakrýval oči před zlem, byl nevhodně optimistou a omezeným maloměšťákem bez znalosti reality, omlouval policejní brutalitu, nepřekonal svůj antisemitismus, byl sentimentální nacionalista a prorok antiintelektualismu.

9. ledna 2010 bylo stodvacáté výročí narození spisovatele Karla Čapka (narodil se r. 1890). Je to zatraceně dlouhá doba. Má jeho dílo vůbec co říct dnešku?

Jak to vypadá na světových burzách

11. 1. 2010 / Jiří Drašnar

Tohle je zajímavá tabulka, píše Jiří Drašnar. Povšimněte si, že ze Czech Republic Prague Index, přestože minulý rok stoupl o 30.2 %, je stále o 40.5% níže ve srovnáním se svým nejvyšším bodem, dosaženým v srpnu 2007. Ještě hůř je na tom Vienna ATX Index (-48%), Brussels 20 Index (-45.5%), Helsinki Index (-47.1%), Dublin ISEQ Index (-70.2%) Nikkei 225 Index (-40.9 %) a Shanghai Comp Index (-47.5%).

Shanghai Index je speciálně zajímavý, protože většina mudrců, jak se dobře pamatuji, v roce 2007 doporučovala nakupovat čínské akcie, protože, jak říkali, i když americký trh zkolabuje, čínských akcií se to příliš nedotkne. Upřímnou soustrast těm chudákům, kteří jim naslouchali.

US S&P 500 a German DAX jsou na tom zhruba stejně. Zhruba o -25 % níže ve srovnání s rokem 2007 a výše něco přes + 60 % ve srovnání s březnem minulého roku.

Volatilita (tj. nestabilita) je zcela neuvěřitelná. Není divu, že banky, hedge funds a ostatní insiders se (díky penězům daňových poplatníků) tak napakovali. A pak se divíte, že si vyplatí 65 miliard dolarů na odměnách. To nejsou žádné peníze, to je tak na svačinu. Zejména a když jste zvyklý pojídat snow crabs a zapíjet je nějakým dobrým ročníkem Chardonnay.

◄ Zdroj: ZDE

Jak vypadá kapitalistická "lidská tvář" a realita

11. 1. 2010

V pondělí jsem si v internetové verzi Brněnského deníku přečetl článek "Letošní zima v Brně: zemřeli tři bezdomovci", autora Jana Němce. Od současného studenta Mediálních studií a žurnalistiky na FSS Masarykovy univerzit, a tedy budoucího novináře bych čekal více kritického úsudku jednak při výběru komentátorů dané zprávy: tří mluvčích, dvou ředitelů a jen jednoho bezdomovce. Protože o ty tady jde ze všeho nejméně. Především jde o to udělat náležitou reklamu nejvýstavnějšímu stánku konzumu ve městě a i v novém roce ujistit čtenáře, jak to s ním hodní kapitalisté myslí dobře. Posuďte sami, když myslí na chudáky bezdomáky, budou to asi myslet dobře i s vámi, Brno-normo-morče-človíčkem, že ano? píše čtenář Michal Nowak.

Česká wikipedie je zaujatá

11. 1. 2010 / Fabiano Golgo

Kdo si zaslouží mít na wikipedii heslo? Co musí člověk dokázat, aby byl považován za dostatečně důležitého a zasloužil si článek v této demokratické virtuální encyklopedii?

Jedním z velkých problémů české komunity jsou její tendence vytvářet exkluzivní skupinky, které "spolu mluví". Není to jen český problém, ale je to nemoc, která je v tomto státě silně rozšířená. Češi jsou malý a homogenní národ a mají tradici potlačovat jinakost (tedy to, co se nesrovnává s jejich představou civilizovaného chování - je ironické, že je to kodex, který jim zjevně vnutili Habsburkové).

An English version of this article is in CLICK HERE

Ochočení korporací

11. 1. 2010 / John Michael Greer

Nicméně nejzřejmější rozdíl mezi korporátními osobami a fyzickými osobami dnes spočívá v tom, že ty korporátní jsou zřetelně antisociálnější. Sledují své cíle - primárně vydělávání peněz - cílevědomě a s nedostatečným zájmem o důsledky, který by v případě fyzických osob byl správně označen jako psychopatický; soustavně projevují ochotu lhát, podvádět, krást a zabíjet, kdekoliv pravděpodobné výnosy z těchto činů převyšují riziko trestu.

KD│ Jednou z překážek konstruktivní změny tváří v tvář ropnému zlomu, o nichž jsem zatím nepsal, je vliv korporací na současnou společnost. Tento faktor je samozřejmě reálný - vliv velkých korporací v posledních dekádách kontroloval, a občas znemožnil, nemálo potřebných reforem - ale byl také často přeceňován; totéž co o nich lze oprávněně říci o takřka jakékoli jiné velké a dobře placené americké instituci, od důchodcovské lobby až k American Medical Association.

Národ polyglotů

11. 1. 2010 / Pavel Táborský

Laik žasne a odborník se podivuje nad smutným faktem, že doposud všichni Čechové a Češky nehovoří plynně anglicky, nečtou Shakespeara v originále, ba dokonce ani nepíší básně blankversem. Mnohé české maminky už sice čtou dětem před spaním fairy-tale (pohádku) a zpívají lullaby (ukolébavku), ale masově se naštěstí tento přístup doposud nerozšířil. Podle Jana Čulíka (Angličtina v ČR: Něco shnilého ve státě dánském...) je skutečně něco shnilého i ve státě českém.

Petr Hannig: Jak se u nás dělá "seriózní" předvolební průzkum jako předvolební politická manipulace

11. 1. 2010

Vážení přátelé, vzhledem k tomu, že jste mi někteří z vás psali, že Sanep opět vyhlašuje internetovou anketu a Suverenitu - Stranu zdravého rozumu tam neuvádí jako možnost volby i když uvádí strany, které na rozdíl Suverenity dostaly poloviční nebo žádnou důvěru od voličů v posledních volbách (ve volbách do Europarlamentu), a chtěli jste vědět, proč tomu tak je, zavolal jsem řediteli agentury Sanep s tímto výsledkem, píše Petr Hannig, hlavní volební manažer Suverenity.

Falešná pandemie H1N1

Německý expert: výrobci léků zpeněžili zděšení z prasečí chřipky

11. 1. 2010

ŠOK│ Německý zdravotnický expert, lékař a epidemiolog Wolfgang Wodarg (exSPD), předseda výboru pro zdravotnictví německého parlamentu a předseda výboru pro sociální otázky, ochranu zdraví a rodinu při Radě Evropy, obvinil výrobce léků a vakcín z ovlivňování Světové zdravotnické organizace, aby rozhodla o prohlášení pandemie.

Co mne překvapuje

11. 1. 2010 / Pavel Skácel

V našich zemích českých, moravských a slezských, od škol až po parlament a nebo opačnou cestou, mne překvapuje stále rostoucí míra křupanství. Kde se tu vzala? Proč se jí tak daří? Je tu pro ní dobrá půda a nebo snad otrávená voda? Lépe, proč se tu neuchytilo něco noblesnějšího?

Generace Proč?

11. 1. 2010

Koncem prosince nás překvapilo vydání nového sešítku potravinových lístků, právě když lidé spekulovali, že možná bude zrušeno vydávání potravin na lístky. Sešítek potravinových lístků dorazil, jako každý rok, obklopený úzkostí a rozčilením, a naznačil, že budeme zase součástí toho konfliktu, jemuž se vyhýbáme, který vzniká u dotovaných lidí. Na stránkách sešítku potravinových lístků nyní chybí, jak jsem zaznamenala, mnoho výrobků, které kdysi tvořily součást měsíční kvóty. Nyní bylo všechno omezeno na monotóní repertoár s nedostatečnou výživnou hodnotou a s rostoucími náklady, píše kubánská bloggerka Yoani Sánchez.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2009

9. 1. 2010

V prosinci 2009 přispělo finančně na Britské listy 203 osob celkovou částkou 67 486.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 11. 2009 částku 147 734.43 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a