Pět muslimů odsouzeno v Anglii za "výhrůžné chování"

12. 1. 2010

Pět muslimů, kteří protestovali při přehlídce vojáků, navracejících se z Afghánistánu, a křičeli na ně, že to jsou "vrazi", shledal soud v jihoanglickém Lutonu vinnými, dva muži byli shledáni nevinnými. Pět odsouzenců dostalo podmíněné tresty s odkladem na dva roky a bylo jim nařízeno uhradit náklady soudu každý ve výši 500 liber.

Okresní soudkyně Carolyn Mellanbyová konstatovala: "Nemám pochyb, že je urážlivé a výhrůžné křičet na vojáky "Jděte do pekla!" a křičet na ně, že jsou to vrazi, násilníci a že zabíjejí děti. Občané v Lutonu mají právo vyjádřit svou podporu pro vojáky, aniž by je někdo urážel. Obvinění se nemohou hájit, že nezamýšleli, aby jejich skandování bylo urážlivé."

Policista Mark Turner z Bedfordshirské policie u soudu uvedl, že šlo o velmi malou skupinku lidí, jejichž názoru nejsou charakteristické pro muslimy, žijící ve městě a tito lidé nemají podporu místních muslimů.

Obhájci argumentovali, že jde o svobodu projevu a citovali francouzského filozofa Voltaira. "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat." Dodali:

"To bylo v osmnáctém století. Od té doby došlo trochu k pokroku, ale možná ne k dostatečnému. Pokud věříte v svobodu projevu, musíte akceptovat, že se budou říkat některé věci, které se vám líbí, a některé věci, které se vám nelíbí."

Obhájci souzených mužů zdůraznili, že jejich klienti hovořili předem o svých plánech na protest s policií, dohodli si s ní místo i čas protestu, plnili během protestu všechny příkazy policie a policisté neměli námitek proti jejich heslům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.1. 2010