Haiti bylo postiženo silným zemětřesením

13. 1. 2010

Zemětřesení o síle 7 Richterovy stupnice zasáhlo hlavní město Haiti Port-au-Prince. Mnoho obyvatel bylo pohřbeno v troskách. Docházelo k opakovaným záchvěvům půdy. Vládnou obavy, že došlo k velké katastrofě. Jde o nesilnější zemětřesení, jaké postihlo Haiti za posledních 200 let. Mimo jiné se rozpadla i nemocnice a celé domy padaly do propasti. Zničena byla i pětipatrová budova OSN. Mnoho lidí je nezvěstných. Odhaduje se, že zřejmě zahynuly tisíce lidí.

Mrtví a ranění leželi na ulicích, ženy pokryté prachem vylézaly s kvílením z trosek, lidé klopýtali zničenými ulicemi a drželi se za ruce. Tisíce lidí se shromáždily na náměstích pozdě do noci a zpívaly nábožné písně. Na Haiti v podstatě neexistují žádné záchranné služby a mnoho vážně zraněných lidí stále ještě sedělo na ulicích ve středu ráno a prosilo o lékaře.

Haiti je bývalá francouzská kolonie, která tvoří část ostrova Hispaniola. Většina z 3 milionů obyvatel hlavního města Haiti žije v brlozích na kopcích v městě, v chýších vyrobených ze dřeva, z plechu a levného betonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.1. 2010