7. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 1. 2008

PŘÍPAD, NA KTERÝ KLAUS NEREAGOVAL:

V říjnu jsem byla na normální operaci vyndání zanícené uzliny z na levé straně na krku. Bohužel mi při ní poranili trojklanný nerv a ochrnuli mi dva svaly na levé straně úst. Až po 3 nedělích mě teprve z ORL poslali na neurologii, mezitím mě dali na rehabilitaci se solárkem a to jsem vydržela jen dva dny, neboť to teplo mi vyvolalo mnohem větší bolesti trojklanného nervu, píše Danuše Neumannová.

Na neurologii velmi ochotná lékařka mi ihned napsala léky na trojklanný nerv, pomalu jsem bolestmi nevnímala a bála jsem se vzít analgetika na bolesti, neboť je mám zakázané od operace s ledvinou. Hrozí mi dialýza,ale lékařka na neurologii mi řekla, že v tomto případě si je mám vzít. Chápala moji bolest, nemohla mi sáhnout ani na tvář.

První léky nezabraly, nasadila mi jiné, s tím, že pokud ani tyto nezaberou, nastoupím do nemocnice.

Nežli jsem to stihla, ale za to nikdo nemůže, ani já ani lékařka, snažila se mi pomoci, přišel Nový rok s ním pro mě neštastná reforma placení zdravotnictví bez výjimky.

Sloupek
František Nechvátal

Sotva si vyjdu před branku,
uvidím tisíc beránků.

Po nebi plují vesele,
sedí prý na nich andělé.

Psa, který dělá neplechu,
vytáhnu z jeho pelechu.

Pojď, proběhnem se, Oříšku,
skáčou ti blechy z kožíšku.

Až kukulenka zavolá,
zatočíme se dokola.

z knihy V mámině náručí. Albatros, Praha 1986. Mezi svých deset básní vybrala Marcela Pátková.

7. 1. 2008

Buďte féroví a přepište si firmu na KOMUNISTICKÉ LISTY. Ty socanské bláboly, co tady tisknete, to je jako když otevře hubu Paroubek nebo Rath. Ekonom tam u vás není žádný. Osm let to tu socani mršili,jen samé dluhy. Rath před nedávnem horoval za poplatky a že to musí pacienty bolet! A teď mu lezete do řiti, když otočil o 180 stupňů, míní čtenář Vojta Vanda.

7. 1. 2008

Opravdu jsem Vás celkem kdysi četl, ale teď to je tragédie. Vy jste zatrpklí lidé a házíte a nadávate na vše a na všechny okolo sebe. Běžte ty své blitky, pardon Blisty vydávat někde jinde-třeba S.Korea, Somálsko, Irán a jim podobných států -tam možná budete skvělí Mi připadáte, že nemáte rádi nic a nikoho, jenom sami sebe-střed vesmíru naštěstí nejste.To jsem jenom ze zvědavosti najel na Vaše stránky - tragédie, píše čtenář Petr Krafčík.

7. 1. 2008

Výměna dějinně filozofických paradigmat a absolutních politických perspektiv opět zasáhla naši zemi. Vizi beztřídní, a tedy bezproblémové, společnosti klasického marxismu-leninismu vystřídala neoliberální předpověď 'konce dějin`. Na pozadí této nové změny se nabízí zamyšlení nad významem, resp. smyslem výrazu 'sametová revoluce`: jednalo se o autentickou celonárodní politickou emancipaci s cílem radikální demokratické transformace společnosti, anebo o další import hotového společenského modelu a nahrazení jedné tečky za dějinami druhou? A dále: jsou nešvary české polistopadové reality -- vyrabování národního majetku, devastace práva a nárůst kriminality spojený s celkovou vulgarizací společnosti - především dědictvím předchozího režimu, anebo představují jakousi specifickou variantu celkového krizového procesu, který svět od konce 80. let prodělává?

7. 1. 2008
"Právě tak se od nás Řekové lišili v hodnocení naděje: pociťovali ji jako slepou a záludnou; Hésiodos o ní v bajce naznačil něco velmi silného a tak podivného, že tomu žádný novější vykladač neporozuměl -- neboť se to příčí modernímu duchu, který se od křesťanství naučil věřit v naději jako ve ctnost."
Friedrich Nietzsche: Ranní červánky, aforismus 38

Pár dní po odeslání novoročenky jsem byl doslova zaplaven výčitkami. Že prý do nového roku nepřináším nic, na co by se adresáti mohli těšit. Do jisté míry námitku chápu; přesto ale musím trvat na tom, že pia fraus nikdy nic neřeší. Přát lidem, na nichž mi záleží, aby rok 2008 přežili ve zdraví, nepovažuji za neslušné. A vzhledem k situaci by po mě nikdo neměl chtít víc, než abych se k záležitosti krátce vrátil na Tři krále.

Nebýt optimistou je ovšem dnes prakticky téměř nepřípustné.

7. 1. 2008

Z ARCHIVU BRITSKÝCH LISTŮ

Sebrané vytáčky Kamila Čermáka

Třicetiminutový pořad Jana Čulíka, shrnující výmluvy Kamila Čermáka a zaměstnanců ministerstva průmyslu a obchodu, jejichž prostřednictvím se po dobu několika měsíců vyhýbali žádosti o rozhovor s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým o privatizaci automobilky Škoda. Třicetiminutový pořad vysílalo někdejší Radio Alfa v dubnu 1995 a na přání posluchačů ho opakovalo v květnu téhož roku.

Jan Čulík: "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" ZDE
7. 1. 2008

Frost/Bhutto interview; Afghanistan and Helmand Province

Společnost BBC má velmi pečlivě vypracovanou proceduru, jak si na ni veřejnost může stěžovat . Odpověď na stížnost má přijít do 10 pracovních dní. Je-li stěžovatel s odpovědí nespokojen, má dvanáct týdnů na to, aby si stěžoval oddělení Editorial Complaints Unit (Oddělení pro stížnosti na redakční politiku). Pokud i s jeho reakcí je stěžovatel nespokojen, může si stěžovat radě BBC Trust.. Této možnosti jsme využili.

Stížnost na BBC - v angličtině ZDE

Stížnost na BBC - český překlad ZDE
6. 1. 2008

V ní opakuje editor BBC News website Steve Herrman, to, co napsal Adam Batstone Janu Čulíkovi. V prohlášení, zveřejněném v pátek 4. ledna 2008 v 17.54 Herman informuje o tom, že "BBC je na různých serverch, blozích a diskusních fórech obviňována z cenzury," a pokračuje:

"Během rozhovoru učinila paní Bhuttová překvapivé tvrzení - že Usámu bin Ladina zavraždil Omar Sheikh. Tvrzení bylo stručné a Sir David Frost na ně nezareagoval. Pod časovým tlakem editor, odpovědný za vydání tohoto rozhovoru na internetových stránkách BBC výrok [Bhuttové] vystřihl, aby se zabránilo zmatku. To tvrzení se zdálo být tak neočekávané, že to vypadalo, že se prostě přeřekla. Avšak odstranění této věty bylo zjevně chybou, za niž se omlouváme, a nemělo k ní dojít. Neměli jsme v úmyslu rozhovor zkreslit a budeme usilovat o nahrazení zeditované verze, která je v současnosti na našich stránkách, původní verzí, jak ji odvysílala Al Džazíra. Tuto původní verzi mezitím naleznete na YouTube ."

Kompletní text omluvy v angličtině ZDE

Nezodpovězena zůstává otázka, proč před zveřejněním rozhovoru nezkoumala ani BBC, ani Al Džazíra: zda se Bhuttová skutečně přeřekla a zda její výrok Sir David Frost skutečně přeslechl. │JČ

4. 1. 2008

David Frost Benazir Bhutto interview: The BBC apologises for cutting it

Na dotaz Jana Čulíka, proč BBC na svém serveru zveřejnila zcenzurovanou verzi rozhovoru Davida Frosta s Bénazír Bhuttovou (v této verzi byla vyškrtnuta věta, že Usáma bin Ladin byl zavražděn) přišla od editora internetového zpravodajství BBC tato odpověď:

5. 1. 2008

NA OBRANU BBC:

Za hrůzné považuji fakt, že v BBC zcela evidentně přistoupili již na známý "cenzurní-totalitní" model, kde první reakce na nepohodlnou (i kdyby třeba špatnou) informací je to že ji vymažu.

To je fakt šílené. Skutečnost, že světoznámý moderátor zcela ignoroval naprosto zásadní (i kdyby zcela nepodloženou) informací z úst osoby která je z hlediska svých kontaktů v centru dění ... je alarmující. Kdyby se podobně zachoval průměrný podlézavý redaktor z ČT tak to nepřekvapí, ale u moderátora BBC to šok je - protože on to profesionál je a nemohl to přehlédnout,

napsal čtenář Petr Spelina. I Ivan Odillo Štampach si stěžuje na "cenzuru" BBC (a potažmo i Britských listů, viz níže):

Myslím si, že je to zásadní neporozumění novinářské práci - či jakémukoliv "psaní" či "ohledávání skutečnosti".

5. 1. 2008
reakce na článek Tomáše Krčka "Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev?", v kontextu s diskuzí šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka s editorem BBC, zveřejněnou v článku "Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru", s komentářem Jana Čulíka "Cenzura, nebo redakční práce?", a s přihlédnutím k analýzám Štěpána Kotrby "Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia" a "Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc?"

Představa šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka, že BBC svými střihy pořadů pouze "pomáhá orientaci lidí ve světě", a provádí tak běžnou "redakční práci", ukazuje převahu víry nad kritickým zhodnocením faktů. "Divácká obec musí vědět, že vysílatel veřejnost nemanipuluje a že redigování materiálu provádí profesionálně, vyváženě a v dobré víře," píše Jan Čulík. Jestliže větu čelné ikony pákistánské politiky Bénazír Bhuttové, která se běžně celá léta vybavovala s čelnými britskými, izraelskými a dalšími "západními" politiky a novináři, o zabití "nejhledanějšího muže planety" Usámy bin Ladina Ahmedem Omarem Saeed Sheikhem vyhodnotil redaktor tak, že není podstatná a může ji vystřihnout, minul se povoláním. Stejně tak je zralý na dovolenou i reportér, který s Bhuttovou dělal rozhovor.

Smrt Bénazír Bhuttové a podivné souvislosti TÉMA BL

6. 1. 2008

Další variace na konspirační teorii, tentokrát od Štěpána Kotrby

Souhlasím, že Al Džazíra není svatá, BBC, není svatá ani Guardian není svatý, Pracují v nich omylní lidé. Jenže to, co píše Štěpán Kotrba ve svém článku je, bez důkazů, jen další variací na konspirační teorie. Kdyby býval Tomáš Krček ve svém článku pouze upozornil na to, že se Bhuttová v rozhovoru s Frostem zmínila, že je Usáma bin Ladin mrtev, že na to Frost vůbec nereagoval a že BBC z rozhovoru tuto inkriminovanou větu odstranila, bylo by to v pořádku. Spekulovat však bez důkazů o tom, že "protože Bhuttová řekla, že byl bin Ladin usmrcen, byla zavražděna" - je, promiňte, konspirační teorie. Daleko pravděpodobnější vysvětlení je to, že celá záležitost byla prostě chybou - a tohoto vysvětlení by se soudnější jedinci měli přidržovat do doby, než budou k dispozici jiné důkazy, případně potvrzující opak.

Naproti tomu, co naznačuje Štěpán Kotrba, že totiž mohlo jít o dalekosáhlé spiknutí, chci připomenout postřeh dr. Johna Dunna, mého bývalého šéfa na Glasgow University a dlouholetého analytika sovětských a ruských poměrů. Ten kdysi poukázal na to, že hlavním rozdílem mezi komunistickými, případně postkomunistickými zeměmi na jedné a zralejšími západními demokraciemi na druhé straně je nepropojenost nerůznějších společenských zájmů. Západní společnosti jsou podle Dunna charakterizovány hermetickým oddělením zájmových oblastí různých skupin. Proto většinou nelze nic dlouho utajit, protože dříve nebo později někdo z konkurenční skupiny věc prozradí.Neexistuje všeobsáhlé mocenské spiknutí tak, jak tomu bylo za komunismu v sovětském bloku a jak to často přežívá v některých postkomunistických zemích.

Ovšem, jak správně na to poukazuje Tomáš Krček, pracovníci médií mohou být líní, zbabělí, neprofesionální. Zde je dnes velkou výhodou, že pracují pod démotickým dohledem internetu, jenže záporným aspektem při tom je, že "lidový internet" rád v nevysvětlených věcech propadá romantickým konspiračním teoriím.

Celá "aféra" má totiž charakteristické rysy chyby, nezájmu a neprofesionality médií i politiků, a naznačuje, že šlo nejspíše od Bhuttové o přeřeknutí. Tak zaprvé:

7. 1. 2008

Socialismus rozdělil lidi na dělníky, rolníky a pracující inteligenci. Tržní ekonomika, která bývá spojována s demokracií, to bohužel v českém pojetí dovedla k dokonalosti. Celé, co ji zajímá na lidech, je jejich práce a použití jako výrobního faktoru.

Aby nedošlo k mýlce - i já velmi rád pracuji a dokonce je mi velmi příjemné, pokud se mi v práci daří, mám měřitelné výsledky a dostanu za ně penízky. Horší už je, že jsem zaznamenal, že v současné společnosti jednak existuje celá řada lidí, kterým toto stačí ke štěstí zcela, no a jednak bohužel se mi zdá, že přestává jít o jiné věci.

7. 1. 2008

K Rosenbergovým - jak to, že je novorozené dítě manželů Rosenbergových v kojeneckém ústavu, a nikoliv s matkou, rodiči nebo prarodiči?! To policie dosud nestihla manžele vyslechnout? Nemohla zajistit přítomnost dítěte s matkou? V období, které je pro další vývoj naprosto klíčové? Zájem dítěte nám opět padá pod stůl a jakkoliv chvályhodná snaha o prošetření podezření z kuplířství a vydírání je protiprávně nadřazena zájmu dítěte - četl někdo z policistů nebo ze státního zastupitelství Úmluvu o právech dítěte?

Připomenu alespoň článek 3 odst. 1 Úmluvy: "Zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí, ať už uskutečňované veřejnými nebo soukromými zařízeními sociální péče, soudy, správními nebo zákonodárnými orgány."

7. 1. 2008

Valné shromáždění OSN přijalo 18. prosince 2007 rezoluci o nepřípustnosti určitých způsobů, jež přispívají k podněcování dnešních forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a s tím spojené netolerance. PRO přijetí rezoluce se vyslovilo 130 států světa. PROTI hlasovaly Spojené státy a jako jejich spojenec Marshallovy ostrovy.

Americký přístup k rezoluci je sice podivný, ale je dostatečně známo z řady příkladů, že pojem "práva a svobody" zde vykládají poněkud odlišně než v Evropě. Co si však myslet o tom, že rezoluci nepodpořila a zdržela se řada států Evropské unie a mezi nimi i Česká republika? V dokumentu se hovoří hlubokém znepokojení z oslavování nacistického hnutí, konání demonstrací různých nacistických organizací, růstu projevů neonacismu a rasismu a také o skinheadském hnutí a útocích jeho příslušníků na lidi jiných ras, národností nebo vyznání.

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě TÉMA BL

6. 1. 2008

Po mnoha měsících, ne-li letech, se v britském tisku opět objevila zpráva týkající se České republiky. Kate Connolly z Berlína informuje v deníku Guardian, že skupina Ztohoven má být postavena před soud. Charakterizuje ji jako "skupinu radikálních umělců, která vyvolala paniku mezi diváky jedné české televizní stanice tím, že tajně včlenila záběr jaderné exploze do její předpovědi počasí." Autorka uvádí, že šest členů kolektivu Ztohoven, mezi jehož cíle patří "pronikat do veřejného prostoru má být v lednu postaveno před soud. Byli obvinění z šíření "falešných informací". Každý z nich by mohl být odsouzen na tři roky do vězení.

7. 1. 2008

V kanadské Ottawě chtěji zahájit pomoc bezdomovcům podobným způsobem, jak to dělá 30 amerických měst a další 2 kanadská města - poskytnout jim garsonky a veškerou pomoc se živobytím, čímž hodlaji ročne na každém bezdomovci ušetřit 85,000.- dolarů a při tom podstatně zlepšit situaci, která se stala kritickou.

7. 1. 2008

Někomu se může zdát start do nového roku skoro drastický, ale článek Věry Říhové a zprávu o tělesných trestech dětí ve Skotsku jsem přivítala. Shodou okolností se objevil také článek pana Jana Potměšila o hledání současné role mužů. Můj příspěvek se bude snažit pátrat po kořenech jevů, o kterých jste již četli. Kroužím kolem nich a celé problematiky od časů vlastního dospívání a stále sbírám další kamínky do mozaiky, která přede mnou pomalu vystupuje.

7. 1. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Němečtí výrobci si zlepšili statistiky automobilů, prodaných v roce 2007. Před koncem roku dali registrovat nákup nových vozů na svá jména, nebo na jména firem obchodníků, kteří měli možnost některé vozy v roce 2008 prodat s velkými slevami.

7. 1. 2008

POLEMIKA:

Antiamerikanismus, nebo oprávněná ztráta sympatií ?

Před několika týdny jsem byla napomenuta panem Čulíkem za vyhraněnost názoru týkajícího se stavu většiny americké občanské společnosti, intervenční politiky Spojených států a programových ambicí Pentagonu, který definoval jako jednostrannost. Šlo o článek "Proč tady nechci americký radar", jehož název již napovídá, že nepůjde o zvažování pro a proti, ale o odůvodnění postoje. Proto mě velice překvapil článek s názvem "Co je zdrojem antiamerikanismu: Amerika je obyčejná". Jednostrannost, nebo spíše omezenost pohledu, který tento článek představuje, je do očí bijící. Originál, ze kterého editor na BL čerpal jsem našla na stránkách BBC. ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
4. 1. 2008

KNIHOVNA BRITSKÝCH LISTŮ

V domku přes řeku umřela stařenka, tři dny ji vystavovali v rakvi a vesničané se s ní chodili rozloučit. Třetí den po polednách byla všechna okna domku otevřená, srpen dohoříval ke konci a přes řeku se nesly nábožné ženské hlasy, které zpívaly. Je to krásné zpívat, když někdo umře, a neplakat, když přišel čas. Zatímco pan farář uvnitř domu měl řeč nad mrtvou, dívala se Bětka, jak po černé řece, potažené stříbřitým chmýřím, plavou proti proudu bílé husy a jak po nebi plynou bílá oblaka. Zdola se k ní ve sladkých, rychle zmírajících vlnách přidávala vůně floxů a lehký vítr šustil v korunách stromů a jeho svist už byl podzimní. Průvod šel přes řeku, dechovka hrála a Bětka stála na louce a zdálo se jí, že čas proplouvá jejím tělem od hlavy a v patách se uzemňuje jako tichý blesk a věčný oheň. Jsme možná laděni na jeden tón, anebo na jediný mnohohlasý hlas.

(Eda Kriseová, Arboretum)

Převedli jsme do digitální formy kompletní text první monografie o české nezávislé literatuře, která vycházela v exilových nakladatelstvích během dvou desetiletí husákovské normalizace. Kniha z roku 1991 je autentickým otiskem toho, jak svědčili nezávislí čeští a slovenští spisovatelé o zkušenosti svého společenství.

Jan Čulík, Knihy za ohradou: Česká literatura v exilových nakladatelstvích 1971-1989 ZDE

30. 12. 2007

Na toto téma uvažovali v rozhlase BBC známí mezinárodní reportéři této veřejnoprávní instituce. Shrnujeme.

7. 1. 2008

Světoznámé rádio Jerevan citovalo z aktuálního vydáni anglicky psaného muslimského deníku The Glossolalia:

"Nebezpečí, že k nám někdy v budoucnu spadne nějaká americká raketa (samozřejmě taková, kterou vystřelí neví se kdo neví se odkud, USA s tím nebude mít vůbec nic společného) nelze sice podceňovat, ale muslimský člověk realisticky odhaduje, že naše malá a poměrně chudá země nebude nejspíš patřit k upřednostňovaným cílům. Daleko víc na ráně jsou naši přátelé, světové mocnosti: Irán, Evropa, Rusko, Čína. Tři čtyři zásahy stačí vyvolat chaos a rozvrat, jehož pak snadno využije početná židovská menšina k tomu, aby dokonala dílo zkázy."

Autorem textu je známý obhájce Usamy bin Ladina, současného premiéra muslimského státu a jeho pravicové strany al-Qaidy, B. Dahlan. Světový židovský kongres a ministerstvo zahraničí ČR okamžitě označilo text B. Dahlana za jasnou ukázku náboženské netolerance v muslimské zemi a antisemitismus nejhrubšího zrna.

7. 1. 2008

Nazdar Námořnictvo Náměstí

Rozeberme, co se dozvíme z médií, když vrcholí rozhodnutí o libovolné společenské otázce, důležitosti nikoli zcela zanedbatelně malé? (Na vyčpělé floskule upozorňuji kurzivou). Nepochybně to nejprve slíznou politici, že se nevedla náležitá diskuse, ačkoliv právě tak média rozdávala noty. Na jejich stádnost takto upozorňuje na 2. stránce Literárních novin každý týden (obvykle vtipně) rubrika Lidové Právo Dnes. Dále se politikům obligátně dostane co proto za váznoucí komunikaci napříč politickým spektrem. A třešinkou na dortu této pranýřovací performance je kritika pojmů, jejichž definic bývá až o jednu vice než diskutujících. Tak to bývá i u maličkosti, natož jde-li o klíčové zájmy, tedy o takovou politiku, pro kterou se vedou války, včetně občanských.

7. 1. 2008

Spotřebitel mediálních příběhů potřebuje vidět katastrofy, krev, sperma, ale také pohádky s dobrým koncem. Pohádky, v nichž se objeví statečný princ a krásná princezna je zachráněna. Nevyčítám politikům, že chtějí být prezentováni jako stateční princové, vím, že to nutně potřebují. Jenže tenhle příběh se odvíjel trochu jinak, než scénář připravené pohádky...

Za chladného dne na samém konci podzimu (17. 12.) našel bezdomovec v kontejneru novorozence místo použitelných zbytků potravin k snídani. Ve zmatku z nečekaného nálezu čekal před kontejnerem, až půjde někdo kolem. Volal na dvojici důchodců, aby pomohli. Trvalo 20 minut, než našel někoho, kdo zajistil pomoc. Kdosi se ho zpočátku snažil od popelnice odehnat.

7. 1. 2008

V Lipové ulici v Praze nechali radní vykácet stromy kvůli zřízení nových parkovacích míst pro auta. Předpokládám, že to byly lípy, naše národní stromy. Ačkoliv místní obyvatelé sepsali petici a snažili se kácení stromů zabránit, bylo to bezvýsledné. Televize nám dokonce ukázala i starší plačící občany, pro které byly stromy jediným spojením s přírodou.

7. 1. 2008

Jean Liedloffová, Koncept kontinua, Hledání ztraceného štěstí pro nás a naše děti DharmaGaia, Praha 2007, 174 stran, překlad Bora Berlinger

S Novým rokem 2008 jsem dostala milou pozornost -- recenzní výtisk knihy Koncept kontinua -- hledání ztraceného štěstí pro nás a naše děti od americké autorky Jean Liedloffové. Přečetla jsem jedním dechem, kniha přišla ve správný čas na správnou adresu. Všichni si přejeme štěstí, ale víme, co je? Žádná vědecká pojednání na téma štěstí neexistuje, ve školách se o něm neučí, jde o nejasnou představu, ke které se upínáme s pocitem nutkavé nespokojenosti se světem kolem nás a se sebou samými. Vnitřní osobní pocit je pro autorku východiskem, který můžeme dát do souvislosti s emoční, sociální inteligencí, vztahem jedince ke společnosti, do které se rodí, kde žije a umírá.

(Autorka recenze je ředitelkou agentury Gaia).

7. 1. 2008

Je smutné, ale nikoli překvapivé, že rok 2007 končí vraždou Benazir Bhuttové v Pákistánu, hrůzným symbolem organizovaného politického násilí, jež pustoší mnohé části arabského světa a jižní Asie. Příchod nového kalendářního roku nabídne jen nový diář ke zaznamenávání teroristických bombových útoků, válek vedených cizími invazními armádami, místních vzpour, etnických srážek, kriminálního násilí a politických vražd, jež se v této rozsáhlé oblasti sahající od severní Afriky přes Střední východ až do jižní Asie staly rutinou.

Historikové budou definovat hlavní témata a hlubší příčiny institucionalizované nestability ve většině arabsko – asijského regionu. Při celkovém pohledu na tuto scénu ke konci roku mne ale ohromují dva protikladné trendy: rozšířenost krutého násilí páchaného malou skupinou aktérů – většinou vládami a jejich bezpečnostními silami, teroristy, kriminálními elementy a příležitostně také rozzuřeným davem –a současně s tím pokojný život naprosté většiny obyvatel tohoto regionu, kteří každodenně bez násilí praktikují politický, kulturní a sociální smír a toleranci ve svých vesnicích a blízkém okolí.

1. 8. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Tato analýza byla napsána 1. srpna 2007. Vydáváme ji se zpožděním až nyní, prakticky po půl roce, ale přesto neztratila nic ze své aktuálnosti. Je odůvodněním, proč volby, vnucené Mušarrafovi západními politickými stratégy, nemohla v žádném případě vyhrát Bénazír Bhuttová. A proč stav, který nastal nyní, všem vyhovuje.

Chudák Parvíz Mušaraf! Není příliš populární a skoro všichni na něj vykonávají nátlak. Ale dře se dál, snaží si zachovat rovnováhu a moc, i když přitom sedí na vrcholu běsnící sopky. Ve skutečnosti si vede lépe, než by člověk považoval za možné.

Abychom začali příběh od začátku, musíme si připomenout původ Pákistánu. Hlavním nacionalistickým hnutím v koloniální Indii byl Indický národní kongres, který vedli Mahátma Gándhí a Džaváharlál Néhrú. Jeho aktivním členem byl také právník muslimského původu Muhammad Alí Džinnáh. Sále výrazněji ale pociťoval, že muslimové jako skupina (dalo by se říci jako etnická skupina) byli degradováni na druhořadé občany.

29. 11. 2007

Pákistánskou krizí nám média odhalila další z mnoha svých tváří. Zatímco prezident Bush mluví ve spojitosti s uměle vyrobenou krizí kolem íránského jaderného programu o 3. světové válce, kauza Pákistán znovu prokázala, že establišment má pro každého jedinečnou šablonu. Mediální analytikové a experti na Pákistán vesměs dávají přednost vojenské diktatuře pákistánského předáka Mušarafa, aniž by se obtěžovali něčím tak efemérním, jako je tamější porušování lidských práv.

4. 1. 2008
tisková zpráva Britských listů

Podle internetového výzkumu iAudit International stoupla v listopadu 2007 doposud rekordní návštěvnost Britských listů. Reach - podíl na trhu - mezi internetovými uživateli serverů na doméně .cz v listopadu 2007 posílily na úroveň 3,6 % všech návštěvníků internetu v češtině v měsíčním průměru, což je meziměsíční nárůst o dvě desetiny procenta.

Počet unikátních návštěvníků v listopadu 2007 byl 156 911, což je meziměsíční nárůst o 18%, počet návštěv 443 928 (nárůst o 11%) a počet stažených stran 1 080 529 (nárůst o 15%).

Týdenní návštěvnost Britských listů za poslední listopadový týden byla 46 986 unikátních návštěvníků, 97 878 návštěv a 233 849 zhlédnutých stran, v minulém týdnu to bylo už 51 364 návštěvníků. Denní návštěvnost v poslední listopadový pracovní den 28. 11. pak byla 12 687 unikátních návštěvníků s 16 534 návštěvami a 41 740 zhlédnutými stranami. Britské listy sledují návštěvnost prostřednictvím výzkumů iAudit kontinuálně už od října 2004.

4. 1. 2008
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
2. 1. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V prosinci 2007 přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 45 847.78 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.12. 2007 částku 197 706.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 688.55 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík
6. 1. 2008 BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto   
5. 1. 2008 Cenzura, nebo redakční práce? Jan  Čulík
5. 1. 2008 Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru   
2. 1. 2008 Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev? Tomáš  Krček
30. 12. 2007 Devatenáctiletý syn Benazír Bhuttové jmenován jejím následníkem   
28. 12. 2007 Daily Telegraph: Bhuttová byla víc populární na Západě než v Pákistánu   
28. 12. 2007 Pro Washington je ztráta Bhuttové nenahraditelná   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2008 Topolánkova ČR: Mám platit nemocnici, nebo činži?   
7. 1. 2008 Pacienty to musí bolet!   
28. 12. 2007 Ještě jednou k posuzování kvality zdravotnictví: odpověď Petrovi Wagnerovi Matěj  Šuster
27. 12. 2007 Zdravotní péče v Kanadě je poskytována podle potřeby, nikoliv podle schopnosti platit   
23. 12. 2007 Chudí Angličané jsou zdravější než nejbohatší Američané   
22. 12. 2007 Kvalita zdravotnictví Petr  Wagner
21. 12. 2007 Kvalita amerického a britského zdravotnictví - irelevantnost zprávy Světové zdravotnické organizace Matěj  Šuster
21. 12. 2007 Lékařská péče v USA je extremně nákladná a nepříliš kvalitní   
20. 12. 2007 Skromný návrh ministru zdravotnictví ČR   
19. 12. 2007 Britští konzervativci podporují státní zdravotnictví   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   
7. 1. 2008 Víkend s Právem , ČT1 a TV Prima aneb nejen poplatky jsou príma Vladislav  Černík
2. 1. 2008 Diskriminace celebritálního obdivu tvůrců vůči sexu před kamerou Štěpán  Kotrba
31. 12. 2007 Těžký osud mediálních dinosaurů Štěpán  Kotrba
28. 12. 2007 Pornoproducentka v České televizi? Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Ředitelka Slovenského rozhlasu vyhrožuje rušením Symfonického orchestru Štěpán  Kotrba
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave   
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave   
14. 11. 2007 Dodržení zákona? Na svatýho Dyndy Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
10. 12. 2007 Máme skutečně ropy dost?   
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2008 Ranní procházka František  Nechvátal
3. 1. 2008 Spiaca rodina Lubomír  Feldek
2. 1. 2008 Františkovy lázně Antonín  Brousek
31. 12. 2007 Konec je začátek Petr  Koubský
27. 12. 2007 Zátiší Antonín  Brousek
24. 12. 2007 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
21. 12. 2007 ■ ■ ■ Ivan Martin Jirous
20. 12. 2007 ■ ■ ■ Vladimir  Nabokov
18. 12. 2007 Most Jan  Skácel
17. 12. 2007 Smlouva Jan  Skácel

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2007 Planeta Země   
27. 12. 2007 Zastavilo se globální oteplování?   
14. 12. 2007 EU Spojeným státům: Probuďte se ohledně globálního oteplování   
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu   
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?   
17. 10. 2007 ČR se nedostala do RB OSN -- změní to českou klimatickou politiku?   
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk   
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
14. 10. 2007 Snad je jasno Ladislav  Žák
14. 10. 2007 Čulíkova potřeba poučovat, aneb globální politikum paniky Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
30. 12. 2007 Poláci už ztratili zájem   
29. 12. 2007 Bush má vetovat zákon o raketové obraně   
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
17. 12. 2007 Americký radar teď odmítá ještě víc lidí   
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Vyjednávání v Afghánistánu je jedinou cestou vpřed   
26. 12. 2007 Brit a Ir vyhoštěni z Afghánistánu; i britská MI6 vyjednávala s Talibanem   
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan
18. 12. 2007 Británie opouští Basru, nechává za sebou vraždění a chaos   

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek