Co v ČT nepovažují za důležitou zprávu

Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je"

5. 9. 2006 / Josef Baxa

ČT: Vy osobně byste toleroval takovou vládu, která by se o ty komunisty opírala? 

Václav Havel, bývalý prezident České republiky

No, opakuji, že nevím přesně, co to je to opírání, že. Tady se od začátku mluví o jakýchsi sto hlasech, ale nezdá se mi, že dost jasným hlasem by bývala sociální demokracie řekla, že chce vládnout s komunisty nebo komunisté, že chce vládnout s ní nebo že chtějí stejně hlasovat, to jsem zatím nezpozoroval, tak se to bere nějak za samozřejmé nebo se to odečítá z nějakých náznaků, ale vůbec se mi zdá, že u toho poměrného volebního systému není dobré, když někdo říká: "My jsme vítězové voleb a tam ti jsou, tam ti je prohráli." 

Jak to, že česká média "nepoznají", co je důležitá zpráva?

Ve čtvrtek 31. srpna vysílala naše, tedy Česká televize ve svém komentovaném zpravodajství rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Je jistě dobré, když se k věcem veřejným vyjadřují různí lidé a Václav Havel je pro mnoho českých spoluobčanů autoritou. Havel se v tomto rozhovoru věnoval otázkám povolebního vývoje. V odpověď na první otázku se věnoval tomu, jak nazývat v pondělí ustavenou vládu Mirka Topolánka. Je určitě dobré a nutné mít jasno v terminologii, abychom se nedopouštěli faux pas a neříkali snad o Topolánkově vládě, že je přechodná. Mnohem důležitější a podle mého názoru zásadnější byla ale Havlova úvaha při druhé otázce, kdy se jej redaktor zeptal, co si myslí o možné vládě ČSSD a KDU-ČSL s podporou komunistů.

plné znění rozhovoru Václava Havla v ČT 31. 8. 2006 ZDE

Blair, jeho odchod a propaganda poradců

5. 9. 2006

Tajný plán Blairových poradců na jeho odchod z politiky neočekávaně prozrazen

V Británii vyšlo najevo, že Blairovi poradci vypracovali před časem podrobný PR plán na Blairův odchod z premiérského místa a z politiky. Tento tajný dokument by v úterý prozrazen.

Je to pětistránkový dokument. Obsahuje plány na to, aby Blair odešel z politiky ve "smršti televizních a rozhlasových vystoupení" a účastnil se celostátního turné. Informace zveřejnil Daily Mirror.

Blairovi poradci tento dokument vypracovali letos na jaře, kdy jeho Blairova vláda čelila velkému množství krizí -- včetně odhalení, že Blairův náměstek John Prescott měl milostnou mimomanželskou aféru se svou sekretářkou a provozoval s milenkou sex v ministerské kanceláři při otevřených dveřích, a včetně skandálu, že nebezpeční zločinci, kteří měli být z Británie deportováni, byli namísto toho propuštěni do britských ulic.

Dokument varuje: "Čas není neomezené zboží."

Independent

Pět let po 11. září: Bushova válka způsobila epidemii globálního terorismu

5. 9. 2006

Před pěti lety tento týden učinili spojenci Talibanu z al-Kajdy poslední přípravy na ničivé útoky na Spojené státy které vyvolaly "válku proti terorismu", Američany vedeou invazi do Afghánistánu a pak do Iráku, píše britský deník Independent.

Taktika George Bushe vůbec terorismus neporazila. Naopak, jeho rozhodnutí systematicky používat drtivé vojenské síly bylo kontraproduktivní a vyvolalo epidemii globálního terorismu, která si od roku 2001 vyžádala podle odhadů 72 265 lidských životů. Většinou byli obětmi Iráčané.

Asi 30 626 osob bylo podle oficiálních amerických údajů usmrceno teroristickými útoky a při protipovstaleckých akcích amerických vojáků a jejich spojenců. Tyto údaje sestavila americká instituce National Memorial Institute for the Prevention of Terrorism.

"Dnešní mezinárodní terorismus vymysleli Rusové"

5. 9. 2006

V zájmu vyváženosti by neškodilo v souvislosti s dnešním úvodníkem Britských listů publikovat i přiložený článek z National Review, píše Robert Buchar. Nemáme bohužel možnost se teď zabývat článkem podrobněji,ale jeho autor, Ion Mihai Pacepa "nejvyšší výzvědný důstojník, který kdy emigroval na Západ", píše v úvodu toto:

"Hlavním vítězem libanonské války je možná Kreml. Na Izrael se útočí sovětskými kalašnikovy a kaťušemi, ruskými raketami Fajr-1 a Fajr-3, ruskými protitankovými střelami Spandrel a Kornet. Zastaralé ruské zbraně jsou nyní v módě u všech teroristé po celém světě a zločinci vědí přesně, kde je sehnat. Krabice od zbraní, které vyhodila organizace Hizballáh, měly na sobě nápis:"Zákazník: ministerstvo obrany, Sýrie. Dodavatel: KBP, Tula, Rusko."

Dnešní mezinárodní terorismus byl vymyšlen v Lubjance, v ústředí KGB po šestidenní válce na Blízkém východě v roce 1967. Zažil jsem to jako komunistický generál..."

"V roce 1972 se rozhodl Kreml obrátit celý islámský svět proti Izraeli a USA..."

Kompletní článek v angličtině ZDE

Měli bychom však k tomu dodat, že v rukou organizce Hizballáh jsou zbraně nejrůznější provenience, například i britské. Dále je zajímavé varování Noama Chomského, s nímž nemusíme souhlasit, ale měli bychom o něm vědět, že se svědectvím přeběhlíků na druhou stranu je vždycky nutno zacházet "cum grano salis". Viz případ iráckého emigranta Čalabího, který tvrdil Američanům tak přesvědčivě, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení... |

Ion Mihai Pacepa *28. 10. 1928, bývalý poradce Nicolaje Ceauşescu, dnes defektor CIA. Pracoval jako šéf rumunské rozvědky, státní sekretář ministerstva vnitra. Do USA přeběhl ze SRN v roce 1978, s pomocí CIA vydal knihu Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief [ISBN 0-89526-570-2, 0-89526-746-2 ] , čtenou pak na rumunské Radio Free Europe a po pádu režimu vydávanou v rumunském deníku Adevãrul - Pravda. S CIA od svého příjezdu do USA pracoval na operacích proti sovětskému bloku. V roce 1993 Pacepa vydal knihu The Kremlin's Legacy - Kremelské dědictví, v roce 1999 napsal trilogii The Black Book of the Securitate - Černá kniha Securitate. Publikuje v ultrakonzervativních amerických tiskovinách. 7. července 1999 rumunský Nejvyšší soud nařídil zrušit Pacepovi rozsudek smrti, obnovit jeho vojenskou hodnost a nařídil, že jeho majetek, zabavený na Ceauşescův příkaz, se mu má vrátit. Rumunská vláda tehdy odmítla vyhovět. Teprve v prosinci 2004 mu vrátila hodnost generála.

Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...

5. 9. 2006

Nemohu nechat bez poznámky článek z 5. 9. 2006 "Dnešní mezinárodní terorismus vymysleli Rusové", píše Tomáš Kos. Hizballáh používal rakety Khaibar-1, údajně íránské výroby (Fajr-3 a Fajr-5). Jde o vojskové raketomety, s neřízenými raketami (novináři se zamilovali do raketometů z 2. sv. v. a vše je podle nich Kaťuša). Není to příliš složitá technologie, takže by se rakety mohly vyrábět přímo v Libanonu. Zatím nebyly předloženy důkazy převozu raket z Íránu. Vystřeno jich údajně bylo několik tisíc...

Labutí píseň Cyrila Svobody

5. 9. 2006 / Oldřich Průša

V pražském Černínském paláci, sídle Ministerstva zahraničních věcí, začala v pondělí dne 4. září 2006 každoroční porada velvyslanců ČR. Hlavní zprávu o činnosti české diplomacie přednesl Cyril Svoboda. Byl to jeho jeden z posledních kroků ve funkci ministra.

Dá se předpokládat, že jedním z významných bodů jednání nejvyšších diplomatů bude otázka souhlasu s očekávanou žádostí USA o vybudování protiraketové základny v jednom z českých vojenských prostorů. Vzhledem k tomu, že velvyslanci mívají většinou poměrně dobré informace z domácích i zahraničních zdrojů, budou se možná divit, co od svého ministra uslyší.

Tobiáš odchází od městské policie dohodou

5. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

28. 8. 2006 podepsal strážmistr specialista Milan Tobiáš, kterého policie zadržela v souvislosti s demonstrací Národního odporu před izraelskou ambasádou, dohodu o rozvázání pracovního poměru. V současné době čerpá dovolenou. Britským listům to sdělila vedoucí oddělení pro styk s veřejností Městské policie Praha.

Otázku, jak radikální musí být hnutí, se kterým sympatizuje strážník , aby s tím měl velitel Městské policie v Praze problém, vedení Městské policie tímto zodpovědělo. Další otázkou bude, jak se systémově změní situace v městské policii, aby detekovala problémy svých zaměstnanců dříve, než skutečně přijdou a nevytvářela v nich dojem nepostižitelnosti a falešné solidarity.

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů TÉMA BL

Zápasníci sumo

5. 9. 2006 / Petr Pithart

Máme každý svoji představu, kdo by měl vyhrát a kdo prohrát ve volbách. Ale úplně všechny by nás měla spojovat dvě přání: aby byla v zemi silná demokratická opozice a aby nebyly karty rozdány jednou provždy. Aby se totiž mohly do parlamentu nově dostávat i jiné strany (jako letos Zelení), aby se menší strany mohly stávat většími a ovšem také obráceně: aby se velké strany, když už nemají co říci, musely odporoučet. Zkrátka aby byl náš politický systém opravdu pluralitní a přitom otevřený.

Odskok

5. 9. 2006 / Jana Štroblová

(Řecko)

Než bude tento život prominut,
ještě si poodskočit poznovu
k povzdálí, do příběhu odjinud,
který však obrací tvář k domovu...

Zpod hradeb nad plovoucí Soluní
oblaka za novoluní
jak duše věrozvěstů, modravě,
blouznivě táhnou
kamsi k Moravě.

Jana Štroblová * 1936 básnířka, prozaička a překladatelka. Členka Obce spisovatelů a Českého centra PEN-klubu. Vydala řadu básnických sbírek, např. Protěž (1958), Krajina na muří noze (1984), Skrze tmu něčí oko (1991) a další. Překládá poezii z ruštiny a slovenštiny.

ze sbírky Třetí břeh, Protis, Praha 2006 vybral Štefan Švec

Nejsme ovce - od úřednické přepážky k občanské samoobsluze - díl 2.

Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí

5. 9. 2006 / Jiří Kofránek

Nastupující šéf vnitra ve vládě Mirka Topolánka, Ivan Langer (ODS) chce převést počítačovou agendu veřejné správy pod ministerstvo vnitra, což má podle Langerovy představy znamenat zrušení ministerstva informatiky. Ministerstvo ale nejsou jenom počítače... Pokud by chtěl Langer zachovat původní smysl resortu informatiky, jeho přesunem na vnitro ušetří pouze za plat ministra a několika vrátných. Rizika vytvoření Velkého bratra z tohoto přesunu budou ale stokrát větší. Informace znamenají moc a moc informací znamená i nebezpečně moc moci... Moc nekontrolovatelně propojovaných registrů resortem, pro nějž je špehování součástí práce, - to je nebezpečí možného zneužití dat každého občana. Nejcitlivějšími jsou majetková, finanční a zdravotní data. ODS nikdy informačním technologiím a jejich možnostem pro občany nerozuměla.

Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra ZDE

Škodolibý spin při opisování

5. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

Téměř polovina Číňanů neumí mluvit svým jazykem

Téměř polovina z 1,3 miliardy Číňanů neumí mluvit mandarínskou čínštinou, která je v zemi oficiálním jazykem. Vyplývá to ze zprávy čínského ministerstva školství, kterou dnes zveřejnil místní tisk. Studie ministerstva zjistila, že jen 53 procent obyvatel umí mluvit verzí mandarínštiny známou jako "pchu-tchung-chua", tedy obecný jazyk. Komunistická vláda právě tuto verzi čínštiny prosazuje od roku 1956 jako společný jazyk, jenž bude spojovat rozsáhlou zemi s desítkami jazyků a dialektů.

Hospodářské noviny 5. 9. 2006 ZDE

Přes 600 milionů Číňanů ovládá mandarinskou čínštinu

Přes 600 milionů Číňanů ovládá mandarinskou čínštinu, což představuje více než 53 procent celé čínské populace, informovalo čínské ministerstvo školství. V Číně je mnoho menšinových národností, jazyků a lokálních nářečí, kterých je dohromady přes 80 druhů. Proto překonaní jazykové bariéry se stavá zakladním společenským projektem v zemi. Čínská vláda od roku 1956 začala s šířením mandarinské čínštiny. Od roku 1998, vláda každý rok ve třetím týdnu září uspořáda akce na téma šíření mandarinské čínštiny. Zatím asi 20 milionů Číňanů udělalo státní zkoušku z mandarinské čínštiny a dostalo certifikát příslušného stupně.

China Radio International 5. 9. 2006 ZDE

Fakta ZDE

Svět není takový, jak je líčen. Není dílem boha ani ďábla

5. 9. 2006 / Petr Vařeka

V poslední době čítám v BL stále častě články, podobné příspěvku Jiřího Jírovce pod názvem Smysl americké raketové základny. Americká politika je v nich líčena v těch nejčernějších barvách -- je zcela ve vleku různých průmyslových či zbrojařských lobby, které pak ústy vrcholných politických činitelů bezostyšně a bez skrupulí prosazují své cíle nemající nic společného se zachováváním míru a prosazováním trvale udržitelného rozvoje. Lidem jako G. Bush, D. Cheney a dalším se naprosto odepírá právo na idealismus, jinak vlastní každému člověku a nejspíš jsou pokládáni za zlovolná monstra pouze se ohánějící idealistickými frázemi, ač ve skutečnosti sledují cíle, o nichž prohnaně mlčí. Dokonce nejsou výjimkou ani šílené konspirační teorie, jakou byla např. třeba ta, která spekulovala o tom, že útoky na WTC z 11. 9. 2001 ve skutečnosti zosnovala CIA (s vědomím vlády), aby získala záminku k útoku na Afghánistán a Irák.

Neexistují česko-německé či německo-české slovníky

5. 9. 2006 / Jan Čulík

Zajímavá, závažná skutečnost vyšla najevo na letošním semináři zahraničních bohemistů, který v Praze právě pořádá Obec spisovatelů. Je to možná neuvěřitelné, ale už řadu let nikde nejsou k dispozici žádné německo-české či česko-německé slovníky. Žádný nový německo-český či česko-německý slovník nevyšel už dávno a v knihkupectvích žádný takový slovník ani nekoupíte. Natolik tedy "vstupuje Česká republika do Evropy".

Profesor Jiří Kraus, známý odborník na českou jazykovou a řečovou kulturu, vysvětlil, že se nikomu v České republice v současnosti slovníkářská práce nerentuje - je špatně placena, je to dřina a nemá společenské uznání.

poznámka ŠOK: Slovníky samozřejmě jsou. Jen v roce 2004 vyšel Německo-český, česko-německý studijní slovník nakladatelství Olomouc (ISBN 80-7182-178-0), Velký německo-český slovník (Jaroslava Křižková a Michael Půček - Fragment ISBN 80-7200-958-3) a Česko-německý, německo-český kapesní slovník s novým německým pravopisem Marie Steigerové (ISBN 80-7182-173-X). Ale většinou slovníky nevycházejí v podobě, kterou si představuje Jan Čulík. Nejvíce slovníkové práce vychází na CD-ROM v elektronické podobě. Online verze slovníků má dnes skoro každý portál, například Seznam. Zdarma. Slovníky na CD-ROM jsou součástí skoro každého balíku software k novému počítači - jako například Německo-český a česko-německý slovník Lexicon firmy Langmaster (75 000 hesel, 100 000 významů, v kompletu za 2 699 Kč). Cena některých CD-ROM je ovšem pro experty. Zatímco tištěný slovník, který dnes nikdo nekupuje, stojí okolo 400 Kč, neb obsahuje většinou to, co je k dispozici online i přes mobilní telefon, elektronická verze Velkého německo-českého a česko-německého slovníku (190 000 německých výrazů a 270 000 českých ekvivalentů. H. Siebenschein a kol., nakl. LEDA, EAN: 8594037280488) stojí 14 800 Kč. Cena pro zdravotnictví, školství a jednotlivce je jen o málo nižší - 11800 Kč . Tištěná verze téhož přijde na pouhých 2x 1190 Kč (N>Č LEDA ISBN: 80-7335-012-2 EAN: 9788073350123; Č>N LEDA ISBN: 80-7335-070-X EAN: 978-80-7335-070-3 ). No nekupte to za ty peníze... Prázdný CD-ROM stojí 4 Kč. Proto nemá dřina společenské uznání.

Zelený antikomunismus?

5. 9. 2006 / Michal Musil

V poslední době, v souvislosti s aktuálními poměry sil na politické scéně, se objevuje množství nejrůznějších povzdechů či filipik mířících na stranu Zelených, respektive na její údajný antikomunismus. Domnívám se, že autoři podobných textů se dopouštějí při používání termínu antikomunismus podobného instrumentálního zjednodušení, které namnoze sami vyčítají svým pravicovým oponentům. Jako jeden z na BL tolik oblíbených "třicátníků", který volil Zelené, ale jinak k této partaji nemá žádný vztah, si dovoluji přispět do diskuse svým osobním názorem.

Přízrak "války o vodu"

5. 9. 2006

"Whisky je od toho, aby se pila, a voda od toho, aby se o ní bojovalo," říkal Mark Twain. Na začátku 21. století jako by se z toho stávala chmurná věštba. Americká zpravodajská služba CIA, auditoři z PricewaterhouseCoopers a zcela nedávno britské ministerstvo obrany vykreslily přízrak příští "války o vodu". Protože voda se stává stále nedosažitelnější na Blízkém východě, Asie a v subsaharské Africe, píší výkonný ředitel Stockholmského mezinárodního ústavu pro otázky vody Anders Berntell a ředitel oddělení pro zprávy o rozvoji lidstva v OSN Kevin Watkins v dnešních Hospodářských novinách.

plné znění článku ZDE

Zapalme svíčky jako symbol protestu proti základnám a teroru

5. 9. 2006

Tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám vyzývá všechny občany, aby 11. září, v den dalšího protestu proti raketové základně USA, zapálili ve svých oknech svíčku a připomněli si tím výročí tragické události před 5 lety.

Iniciativa odsuzuje teroristické útoky a vyjadřuje solidaritu s pozůstalými. Zároveň je nutné odsoudit také současnou ,,válku proti terorismu", která roztáčí další kolo násilí a zbrojení. Jejím dosavadním výsledkem je kritická situace v Iráku, Afghánistánu a v celém regionu jakož i růst terorismu.

Nicolas Sarkozy bojující

5. 9. 2006 / Simone Radačičová

Úřadující hlava UMP (Svaz pro lidové hnutí) a horký kandidát na post prezidenta Francouzské republiky Nicolas Sarkozy pronesl v neděli klíčový projev, který je považován za začátek předvolební kampaně. Jeho cílem bylo přilákat mladé Francouze a nastínit svůj politický program.

Smysl americké raketové základny

4. 9. 2006 / Jiří Jírovec

Na diskusi o případném umístění americké (proti)raketové základny na českem území je zatím nejzajímavější to, že se velmi úspešně vyhýbá jádru věci. Není jím totiž ani technologie sama (jak, co, a jestli vůbec rakety něco trefí) nebo ekologická hlediska a konec konců ani (předstíraná) státní suverenita.

Raketová základna je součástí mocenské hry zvané obhajování strategických zájmů USA (čti: nadvlády nad světem) prostřednictvím vojenských prostředků.

Ptačí chřipka Ivana Gabala

4. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

reakce na text Ivana Gabala s titulkem "Čulík jako Havlík", polemizujícího s kritikou České televize z pera Jana Čulíka pod názvem "Takhle, já musím souhlasit s tím, co tady řekl kolega"

Svět po studené válce se proměnil. Multipolarita nahradila bipolaritu. Ani události 11. září na tom nic nezměnily. Jen ti, kteří chtějí zvítězit ve válkách, dávno dobojovaných, opakují staré teze o vítězství v bojích, které nejde vyhrát. Součástí budoucnosti je demokracie. Součástí demokracie jsou informace a znalosti, nutné k samostatnému rozhodování. Někteří naši předkové si demokracii vyložili mimo jiné přáním, aby zbraně byly rozdány lidu a vládcům tak bylo zamezeno v možnosti ovládat své obyvatele. Odpor vůči tyranům se stal legitimním poté, co vládci ztratili svou božskou licenci. Výsledkem technologické, komunikační a informační globalizace je svět, ve kterém je jedinec efektivně schopen atakovat společnost. Je to jiný svět, je to svět nejistot všech, kteří bojují staré války starými strategiemi i taktikou.

Lidem se nedá lhát ve společnosti, která se rozhodla pro informační demokracii. Nelze zamlčovat svá angažmá a utajovat své politické ambice. Lež má krátké nohy a pravda se jmenuje Google. Vědět je právo plebejců a nikoliv výsadou spiklenců. Média nemohou být prostředkem propagandy moci už proto, že nemají podíl na této moci a nemají tudíž ani zájem ji udržovat při životě. Média udržuje při životě jen zájem mas o jejich informace. Vyvolávání duchů bipolarity a té jediné správné ideologie je ukázkou stejné neschopnosti myslet, jako neschopnosti informace analyzovat. I kdyby to autora doposud živilo.

Hospodaření OSBL za srpen 2006

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Setřeseme ze sebe typický rys komunismu -- přetvářku a faleš?

4. 9. 2006 / Michal Rusek

Se zájmem jsem si přečetl článek Bohumila Kartouse "Japonští vojáci na izolovaném českém ostrově" z 1. září 2006. V samotném závěru textu jsem našel nenápadnou, ale zato podstatnou poznámku "...že to dělají vždy konkrétní lidé za konkrétních podmínek". Možná bychom měli lépe vnímat, že špatnosti a zlo nikdy nečiní abstraktní ideologie, ale vždy konkrétních lidé na základě svých konkrétních osobních důvodů. V současné době jde především o to najít takovou úpravu politického systému, aby začala existovat pevná vazba mezi politickými sliby před volbami a skutečnou snahou je dodržet i po nich (vymahatelnost slibů). Zejména v posledních týdnech jsme totiž opakovaně viděli, že politici dokážou měnit své postoje mnohem častěji, než uživatelé PC své pevné disky. Vždyť přece volby jsou o určitém konkrétním obsahu politiky, o profesionálním řešení jednotlivých problémů. A ty se už 3 dlouhé měsíce vůbec neřeší.

Neobolševismus Jana Čulíka:

Čulík jako Havlík

3. 9. 2006 / Ivan Gabal

Nepatřím mezi čtenáře Čulíkova severu, protože se živím výzkumem a analýzou faktických informací. Co mne nutí odpovědět, je Čulíkův neobolševický postup, který by mne chtěl omezovat ve vystupování v médiích, protože jsem manžel političky ze strany, která asi leze Čulíkovi nebo jeho kamarádům či sponzorům na nervy.

[Janu Čulíkovi] doporučuji více číst a vzdělávat se, včetně respektu k názorům a autonomii druhých. Pak by mu mohlo vyjít, že i jeho pozve ČT k debatě navzdory tomu, že ji kritizuje. A pokud se nemýlím o to Čulíkovi, ve skrytu duše, jde asi nejvíce, pokud ne o post šéfa zpravodajství nebo šéfa celého podniku.

Reakce Ivana Gabala na článek Jana Čulíka "Takhle, já musím souhlasit s tím, co tady řekl kolega". Ivan Gabal vede komerční firmu Gabal Analysis and Consulting.

Reakce Jana Čulíka "Sami máte možnost posoudit úroveň Gabalovy argumentace" ZDE

Sami máte možnost posoudit úroveň Gabalovy argumentace

3. 9. 2006 / Jan Čulík

Reakce na článek Ivana Gabala ""Čulík jako Havlík"

Česká společnost mi připravuje nová a nová překvapení. Opět jednou - nad článkem Ivana Gabala - nevěřím svým očím. Reakce Ivana Gabala, který, jak píše, se "živí výzkumem a analýzou faktických informací", je pozoruhodně smutným příkladem demagogie a manipulace. Divím se, že se k ní Gabal snižuje, vzhledem k tomu, že je přece zjevné, že to každý pozná.

Nikdo nebrání Gabalovi, aby vyjadřoval své názory, co nejhlasitěji si přeje - to je podstatou demokracie. Ve svém článku poukazuji na skutečnost, že je nepřijatelné, aby Česká televize k danému problému pozvala dva hosty s totožnými názory, kteří si ve studiu notují a k tomu jsou ještě sympatizanty téže jediné politické strany - přičemž Česká televize ani neuzná za vhodné o tom diváky informovat.

Zabývá-li se Ivan Gabal analýzou faktů, mohl by snad vědět, že profesionální žurnalistika vždycky dává prostor při diskusi o problému dvěma radikálně odlišným názorům. Jinak je to propaganda.

Nevím, co má kritika jednostrannosti České televize společného s Gabalovou obavou, že Čulík chce zakázat jeho dceři chodit na střední školu. To je demagogie: Gabal se snaží protivníka diskreditovat umělým vyvoláváním antikomunistických emocí. Čulík přitom vůbec levicové názory nemá :)... Ale i kdyby je měl, co by bylo na tom špatného? V demokracii jsou přípustné všechny názory, (tedy i Gabalovy!)

Média a politika v ČRo 6

2. 9. 2006

Radko KUBIČKO, moderátor: Začíná pořad o médiích, informacích a novinářích. Začíná pořad Média v postmoderním světě. Od mikrofonu Českého rozhlasu 6 vás při jeho poslechu vítá Radko Kubičko. Média a politika, politika a média, politikové a novináři. To je stálé téma našeho pořadu Média v postmoderním světě. Také tentokrát budeme hovořit na toto téma. Příležitost nám poskytly dvě události z poslední doby, které byly velmi mediálně viditelné, byť samy o sobě zase tak důležité snad nejsou. Otvírají ovšem závažné otázky, které už jsou velmi důležité pro rozvoj demokratické společnosti. A na tyto otázky se budeme snažit odpovědět v našem pořadu Média v postmoderním světě, který právě začal, dobrý večer. V obou zmiňovaných případech šlo o stažení televizního moderátora. V prvním případě se to týkalo veřejnoprávní České televize. Ta stáhla z hlavního večerního publicistického pořadu moderátora Borka po jeho rozhovoru s předsedou vlády Paroubkem. Zdůvodnila to dlouhodobou nespokojeností s prací tohoto redaktora a nezvládnutím rozhovoru s premiérem, na který prý byl nepřipraven a kladl nepřesné a zavádějící otázky. Druhým mediálně sledovaným stažením moderátora byla kauza Mirky Čejkové, která na televizi Prima uváděla pořad Extra. Stalo se tak poté, co oznámila kandidaturu do Senátu v podzimních volbách za stranu Politika 21 evropské poslankyně Jany Bobošíkové. V našem pořadu se tedy budeme bavit o vztazích politiky a médií, politiků a novinářů. A ve studiu vítám své dnešní hosty, novináře a naše stálé spolupracovníky Karla Hvížďalu.

Transkript rozhlasové diskuse Radka Kubička s Karlem Hvížďalou a Janem Čulíkem, která se vysílala v ČRo 6 v pátek 1. září 2006 ve 20.10 hodin.

Pořad si můžete poslechnout na internetu ZDE