Nicolas Sarkozy bojující

5. 9. 2006 / Simone Radačičová

Úřadující hlava UMP (Svaz pro lidové hnutí) a horký kandidát na post prezidenta Francouzské republiky Nicolas Sarkozy pronesl v neděli klíčový projev, který je považován za začátek předvolební kampaně. Jeho cílem bylo přilákat mladé Francouze a nastínit svůj politický program.

Sarkozy pronesl svůj projev na setkání v jihofrancouzském Marseille, kde se sešlo více než 7000 sympatizantů UMP. V první řadě nechyběl ani stárnoucí zpěvák Johnny Hallyday. Sarkozy se ale zaměřil hlavně na francouzskou mládež, která ne vždy schvalovala ministrovi kroky s nadšením. Zejména pak jeho ostrý postup vůči nespokojencům na francouzských předměstích či nový imigrační zákon, vyvolal nesouhlas i odpor mladých lidí. Právě ti ho často vidí jako politika, který je součástí vlády, jež prosazovala nepopulární "zákon o prvním zaměstnání" (CPE). Po krizi kolem CPE, průzkumy veřejného mínění ukázaly, že pouze 26 % lidí ve věku od 18 do 26 let hodnotilo Sarkozyho kladně, zatímco 49 % dávalo přednost Ségolène Royal. Přesto, jak zaznamenal L'Express, Francouzi vidí Sarkozyho jako nejlepšího kandidáta za pravicovou UMP. To ukazuje i obrovský úspěch jeho knihy Témoignage (Svědectví), které se prodalo na 335 000 kusů.

Hlavním heslem dne se stalo slovo "rozchod". Rozchod s minulostí, se současnou politickou scénou, s krizemi posledních let. K tomu mu má pomoct i mládež, která, jak uvedl Sarkozy, vždy pomáhala vytvářet obraz Francie, a to již od Francouzské revoluce až do hnutí odporu Résistance. Avšak, podle Sarkozyho, mladí ale nemají pouze "práva", ale i "povinnosti", což znamená, že lidí ve věku od 18 do 30 let by se měli účastnit povinné veřejné služby v délce šesti měsíců.

Dalším bodem Sarkozyho proslovu byla i otázka nezaměstnanosti, která dosahuje rekordního minima ( 8,9 %). Ambiciózní ministr přislíbil snížit ji na 5 % v příštích pěti letech. Dále také Sarkozy hodlá prosazovat zrušení 35 hodinového pracovního týdne, a to podle hesla "pracovat víc, vydělat víc".

Úřadující ministr, tvůrce nového imigračního zákona, se obrátil i na přistěhovalce: "Francie je i vaší zemí" a zmínil i témata atraktivní pro mladé posluchače, jako např. ekologie či vzdělávání.

Největším Sarkozyho protivníkem se jeví Ségolène Royal ze Socialistické strany, ale jí se zatím nepodařilo sjednotit stranu, rozdělenou na několik frakcí. Pro některé z nich, může se svou kritikou zmíněného 35 hodinového pracovního týdne dokonce představovat nevhodného kandidáta. Oproti tomu, Sarkozy se snaží veřejně demonstrovat jednotu UMP, kde také probíhají vnitřní pnutí a to hlavně kvůli prezidentským volbám. Další potencionální kandidáti, jako premiér Dominique de Villepin (oslaben krizí CPE a aférou Clearstream) či ministryně obrany Michèle Alliot-Marie byli Sarkozyho projevem odsunuti na druhou kolej.

L'Express ZDE

Le Monde ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006