Zapalme svíčky jako symbol protestu proti základnám a teroru

5. 9. 2006

Tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Iniciativa Ne základnám vyzývá všechny občany, aby 11. září, v den dalšího protestu proti raketové základně USA, zapálili ve svých oknech svíčku a připomněli si tím výročí tragické události před 5 lety.

Iniciativa odsuzuje teroristické útoky a vyjadřuje solidaritu s pozůstalými. Zároveň je nutné odsoudit také současnou ,,válku proti terorismu", která roztáčí další kolo násilí a zbrojení. Jejím dosavadním výsledkem je kritická situace v Iráku, Afghánistánu a v celém regionu jakož i růst terorismu.

Agresivní zahraniční politika současné vlády USA je z hlediska mezinárodního práva nepřijatelná.

Proto Iniciativa Ne základnám vyzývá všechny občany, aby se aktivně zapojili do protestu 11. září 2006 od 19.00 v Praze na Karlově mostě, nebo aby zapálili ve svém okně svíčku jako symbol protestu. Iniciativa dále opakuje, že odmítá radar stejně jako protiraketové střely. Mezi těmito zařízeními není rozdíl, neboť obě patří k Národní protiraketové obraně USA. Jejich zřízením na našem území by se Česká republika zapojila do kontroverzní zahraniční politiky nynější vlády Spojených států.

Iniciativa Ne základnám vznikla v červenci 2006 a v současné době se jí účastní téměř čtyři desítky organizací. Cílem iniciativy je nenásilnou formou bojovat proti umístění základny systému Národní raketové obrany Spojených států na území ČR. Iniciativa průběžně publikuje informace týkající se tohoto tématu na webových stránkách www.NeZakladnam.cz.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006