JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV

Do Skotska přicházejí uprchlíci. Chovejte se, prosím, takto, aby se cítili vítaní, apeluje na veřejnost skotský ministr

4. 10. 2015



Humza Yousaf, skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj

Je důležité, aby uprchlíci získali pocit, že jsou součástí komunity, v níž bydlí. Přestěhovat se do jiné země, zejména za obtížných podmínek, musí být děsivé. Když se s nimi spřátelíte, má to na lidi významný pozitivní dopad. Může to potřebným lidem poskytnout nový směr do života a zvýšit jejich sebeúctu. Stačí prostě jim říct "Dobrý den" a pozvat je na kávu. Celá řada rodičů se s námi nedávno spojila a nabídla možnost, aby si uprchlické děti hrály s jejich dětmi.

Skotsko je láskyplná a soucitná země a jsem si jist, že málokdo je schopen podívat se na srdcervoucí záběry uprchlíků, aniž by ho to nedojalo, píše v týdeníku The Sunday Herald Humza Yousaf, skotský ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj za Skotskou nacionalistickou stranu. Je zdrcující vidět muže, ženy a děti, jak se pěšky trmácejí Evropou s celým svým světem na zádech.

Skotská vláda dala jasně najevo britské vládě, že Skotsko přijme férovou proporci uprchlíků, přicházejících do Británie. Jako ministr pro Evropu a mezinárodní rozvoj předsedám akčnímu výboru, jehož účelem je ulehčit integraci dospělých i dětí, kteří se připravují přijít do Skotska. Pořádáme pravidelná jednání se všemi důležitými organizacemi, jako jsou charitativní instituce, komunální úřady a odborové svazy, abychom zajistili, že Skotsko bude na příchod uprchlíků dobře připraveno.

Klepal jsem už na hodně dveří, takže vím, že mnoho lidí pořád ještě má záporné představy o uprchlících, migrantech a žadatelích o azyl, navzdory skutečnosti, že během let přispěli skotské společnosti tak obrovskou měrou. Je ale pozitivní, že jsem doslova zahlcen povzbuzující reakcí Skotů po celé zemi, kteří se mě ptají, jak mohou oni sami pomoci těmto nejzranitelnějším lidem na světě.

Očekáváme, že uprchlíci začnou přijíždět do Skotska před Vánocemi. Je životně důležité, aby komunity po celém Skotsku poskytly příchozím rodinám i jednotlivcům hřejivé přivítání. Co ale my všichni můžeme udělat na jejich pomoc?

1. Přislibte svou podporu

Obrovský dojem na mě udělala vlna podpory, kterou projevují lidé po celém Skotsku. Nedávno jsem se setkal s aktivisty z charitativní organizace Glasgow the Caring City - Glasgow, láskyplné město. Společně jsme pomohli naložit materiál a zásoby do kamionu, který jel do města Novi Sad na Balkáně. Skotská veřejnost darovala sedmnáct tun zimního oblečení. Charitativní organizace také konstatují, že na ně udělala obrovský dojem velkomyslnost a soucit veřejnosti vůči uprchlíkům, dary šatstva a dalšího materiálu. Bezprostředně potřebují, aby lidé začali poskytovat více finanční podpory, aby bylo možno šatstvo a další věci dopravit na místa, kde je jich zapotřebí. Kompletní seznam charitativních organizací, kde můžete pomoci, je www.scotlandwelcomesrefugees.scot

2. Účastněte se

Je mnoho způsobů, jak sbírat peníze, a účastnit se mohou lidé každého věku. Mohli byste uspořádat prodej dortů a koláčů, sezení u kávy, sponzorovanou procházku, charitativní bál nebo maraton, iniciativě se meze nekladou. Nedávno jsem se setkal s rodinou Bradleyových, kteří byli tak dojati uprchlickou krizí, že zorganizovali pěší cestu z regionu Fife, kde žijí, ke skotskému parlamentu v Edinburku, a vybrali 4000 liber. Je jednoduché zorganizovat stránku pro finanční dary, jak to ukazují tyto servery www.uk.virginmoneygiving.com/giving, www.home.justgiving.com , www.btplc.com/mydonate/findoutmore.

3. Spolupracujte s jinými

Když připravujete charitativní akci, bývá užitečné utvořit menší výbor k diskusi o nápadech. Jakmile akci dáte dohromady, pomyslete na to, jak pro ni zorganizovat publicitu. Velmi účinné jsou sociální sítě. O vaše akce zřejmě projeví zájem i místní rozhlasová stanice a lokální noviny. Nezapomeňte o své akci informovat svého poslance. Když sbíráte finanční dary, nezapomeňte požádat dárce, aby použili systému Gift Aid. Znamená to, že za každou darovanou libru, dostanete k daru dalších 25 pencí od britských daňových poplatníků.

4. Vyučujte angličtině

Mnoho uprchlíků nemluví anglicky a nebýt schopen komunikovat, to je obrovskou bariérou bránící sociální inkluzivitě. Uprchlíci mohou mít pocit, že jsou společensky izolováni a může být pro ně těžké hledat zaměstnání. Prosím, pomozte svému uprchlíkovi naučit se číst, psát a mluvit anglicky, ať už u vás doma nebo ve vaší komunitě.

5. Nabídněte přátelství

Je důležité, aby uprchlíci získali pocit, že jsou součástí komunity, v níž bydlí. Přestěhovat se do jiné země, zejména za obtížných podmínek, musí být děsivé. Když se s nimi spřátelíte, má to na lidi významný pozitivní dopad. Může to potřebným lidem poskytnout nový směr do života a zvýšit jejich sebeúctu. Stačí prostě jim říct "Dobrý den" a pozvat je na kávu. Celá řada rodičů se s námi nedávno spojila a nabídla možnost, aby si uprchlické děti hrály s jejich dětmi.

6. Zjistěte víc

Skotská vláda a Skotský výbor pro uprchlíky nedávno založily v reakci na humanitární krizi speciální nový server. Už nám přislíbilo podporu a pomoc více než 1200 lidí. Pokud se cítíte mými návrhy inspirováni, věnujte prosím pět minut tomu, že se na tyto stránky podíváte. Pokud byste chtěli jako dobrovolníci učit angličtinu, spřátelit se s uprchlíky anebo pomoci uprchlíkům nějakým jiným způsobem, prosím, vyplňte onlinový formulář na stránce www.scotlandwelcomesrefugees.scot.

7. Ukažte, že vám na těch lidech záleží

Občas se šíří kolem uprchlické krize záporná rétorika. Slova jako "utečenec" a "hejno" těmto lidem nepomáhají. Ukažte svou podporu na sociálních sítích a zveřejněte fotografii, jak držíte nápis #IWelcomeRefugees.

Zdroj v angličtině (placený přístup) ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015