"Podpora prezidenta Asada vyvolá tak obrovskou džihadistickou válku, jakou svět neviděl"

3. 10. 2015

Od samého začátku revoluce v Sýrii systematicky umožňoval Asadův režim a jeho tajné služby vzestup islamistických džihádistů, píše na stránkách BBC Charles Lister z Brookings Doha Center, jeden z nejvýznamnějších světových odborníků na krizi v Sýrii. Pomoc Asadova režimu pro džihádistické extremisty a jejich manipulace ku prospěchu Asadova režimu je dávno zavedenou praxí Asadovy vládnoucí rodiny, prováděnou už od devadesátých let.

Tím, že v polovině roku 2011 propustil Asad z vězení desítky příslušníků al Kajdy, pomohl vzniku aktivního islamistického povstání. Asad pak záměrně nic nepodnikal proti Islámskému státu a tak přímo umožnil rozšíření vlivu této skupiny a jeji explozi v hnutí mezinárodního "chalífátu".

Mezitím Asadův režim provádí politiku záměrného hromadného zabíjení civilistů. Nejprve ji prováděl leteckými údery a balistickými střelami, pak barelovými bombami a údajně i chemickými zbraněmi.

Asad zprofesionalizoval používání věznění a mučení v průmyslovém měřítku k "očištění" obyvatelstva své vlastní země. Podle některých zdrojů nese Asad odpovědnost za 95 procent všech civilních úmrtí od roku 2011.

Islámský stát je v Sýrii mocnou silou a je nutno proti němu bojovat, ale Damašku hned tak nedobude. Dlouhodobější a naléhavější hrozbou je al Kajda, více, než se uznává. Ale základní příčinou celé krize syrské krize je Asad a jeho režim.

Morální a politickou odpovědností mezinárodního společenství je najít v Sýrii takové řešení, které by zajistilo největší pravděpodobnost udržitelného míru. To znamená autenticky jednat se Syřany všech politických názorů, včetně ozbrojené opozice.

Syrská ozbrojená opozice není rozhádána, ale za poslední rok se velmi zaměřuje na vytvoření jasné a jednotné politické vize. Jsou to organizace, které se skládají ze Syřanů a které vedou Syřané a které explicitně omezují své cílem na syrské území. Není to Islámský stát a ani to není asi tucet frakcí, spojených s al Kajdou.

Celkem Syřané tvoří jádro asi 100 různých frakcí. Desítky těchto nejmocnějších skupiny nyní jednají o vytvoření jednotného "politického úřadu".

Západní státy ignorují tuto ozbrojenou opozici na vlastní nebezpečí.

Pokud Západ přijme požadavky Ruska a Íránu, aby Asad směl přežít u moci, to prodlouží a zintenzivní konflikt a téměř určitě to vyvolá tak obrovskou džihadistickou mobilizaci, jakou svět ještě neviděl.

Drtivá většina uprchlíků, kteří nyní přicházejí do Evropy, prchají před vraždící mašinerií Asadova režimu, ne před Islámským státem či al Kajdou. Od té doby, co Syřané v březnu 2011 vyšli do ulic, reakce Západu byla chabá a neangažovaná, ale svět nyní opravdu potřebuje skutečné státnictví. Bohužel, západní politikové směřují se zavřenýma očima do propasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015