Evropská média šíří úzkoprsé národní předsudky

2. 10. 2015

Vážení editoři,

všichni víme, že, že Evropská unie čelí nyní největším kolektivním hrozbám za mnoho let? Tyto krize - ekonomická, krize veřejných financí, migrační a uprchlická krize, krize mnohonásobných bezpečnostních hrozeb u našich externích hranic - sdílí celý kontinent. Avšak dělají evropská média řádnou práci? Informují, analyzují a odrážejí mezinárodní, interkulturní podstatu těchto hrozeb? Obávám se, že ne, píše Bill Emmott, bývalý dlouholetý editor týdeníku Economist, na serveru Politico.

Příliš často podlézají evropská média, především britská, úzkým národním zájmům a předsudkům. Především britská média se spikla a podporují úsilí nacionalistů a antievropanů zlikvidovat debatu, umlčet poctivou novinářskou práci diskreditací nepohodlných názorů a zlikvidovat svobodu informací a svobodu vyjadřování.

Právě, když naši občané potřebují férové, vyvážené zpravodajství o tom, co se děje - ať je to dluh v eurozóně, válka na Ukrajině či uprchlická krize, a potřebují srovnání ohledně toho, jak to vypadá v jiných zemích EU, většina evropských médií v tomto smyslu selhává. Média selhávají, protože neuznávají, že jejich čtenáři a diváci jsou Evropané, nikoliv jen čistě občané jednotlivých evropských zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015