Ve Švédsku roste počet rasových útoků

2. 10. 2015

Počet případů diskriminace a násilí ve Švédsku roste, varuje studie OSN

Kylea Jamese, který zastává vysoké manažerské místo v jedné americké bance, žije v New Yorku a je černoch, varovali, že se ve Stockholmu setká s rasismem. Nic ho však nepřipravilo na jeho zážitek letos v červenci, když s dvěma černošskými přáteli vstoupil do známého stockholmského baru.

Poté, co si koupil drink, vyhazováni mu nařídili, aby odešel, a když se zeptal proč, vytáhli ho ven, stříkli mu do očí pepřový sprej a hodili ho na zem. Policie mu pak i jeho přátelům dala pouta. Museli se svléknout do naha a strávili noc v policejní cele nazí.

Policie se smála a obvinila ho, že zaútočil na vyhazováka, i když bylo mnoho svědků, kteří svědčili, že tomu tak nebylo. "Byla to snad nejvíce ponižující zkušenost mého života," řekl James. "Vždycky jsem měl dojem, že ve Skandinávii jsou lidé otevření a liberální, ale takhle by nikdo neměl zacházet ani se zvířatem."

Snažil se podat žalobu, ale poté, co policie proti němu zrušila trestní stíhání, švédští právníci mu poradili, aby žalobu také zrušil.

Nová zpráva OSN varuje, že ve Švédsku dochází k podstatnému zvýšení "afrofobních" nenávistných trestných činů. Podle zprávy je to "velký sociální problém".

Počet nenávistných trestných činů proti cca 200 000 černochům, kteří žijí ve Švédsku, v letech 2008-2014 stoupl o čtyřicet procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015