Proč mají Švédové daleko k tomu pracovat šest hodin denně

2. 10. 2015

Mezinárodní média šílí z myšlenky, že švédští zaměstnavatelé zavádějí šestihodinový pracovní den. Ale pro ty, kdo ve Švédsku žijí, je bulvární zpráva dost málo zajímavá.

Je možná pravda, že švédský pracovní den patří k nejkratším v Evropě a život respektuje rovnováhu mezi prací a životem. Ale opravdu málokomu zaměstnavatel nabízí takový zkrácený úvazek.

Podle zpráv řady zahraničních zpráv si lidé ve světě myslí, že masa Švédů přichází do práce na devátou a odchází ve tři odpoledne.

Těch několik příkladů, které jsou uváděny, nepředstavuje nic nového. Centrum Toyoty v Gothenburgu, druhém největším švédském městě, provedlo tuto změnu před třinácti lety. A okresní rada v Kiruně na severu zavedla šestihodinový pracovní den v 80. letech, jenže v roce 2005 ho opět zrušila.

Nedávné případy představují domov pro seniory a nemocnice v Gothenburgu, experimenty z počátku letošního roku.

Od té doby několik firem oznámilo, že tento přístup zkoušejí, včetně řady začínajících, které tím zjevně sledují dobré jméno. Jde například o Filimundus, vývojáře aplikací ze Stockholmu, a Background AB agenturu pro kreativní komunikaci ve Falunu.

Většina těch, kdo tento nápad zkouší, hlásí příznivé výsledky, od zvýšení efektivity až po lepší komunikaci a menší nemocnost. Nicméně představa, že švédské firmy hromadně přecházejí na šestihodinový pracovní den, je jednoduše nesprávná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015