Britský jaderný deterent je k ničemu a Corbynovi by se mělo tleskat

2. 10. 2015

Záporná reakce stínového kabinetu Labouristické strany na postoj Jeremyho Corbyna k britským jaderným ponorkám Trident je překvapující. Likvidace britského jaderného arzenálu je pro většinu stoupenců Labouristické strany základním článkem víry už po celou generaci. Stejný postoj zastává většina zbrojních analytiků, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Trident totiž vůbec není nástrojem armády, ale diplomacie.

Jediným důvodem, proč Trident nebyl zrušen už v devadesátých letech za vlády Tonyho Blaira během jeho první analýzy britských obranných možností (v jejímž výboru jsem zasedal, píše Jenkins) bylo, že tehdejší ministr obrany George Robertson diskusi o Tridentu zakázal.

Bylo zjevné, že Blair a jeho ministři se stali terčem lobbování nikoliv od šéfů armády, ale od ředitelů zbrojovek. Mega projekty byly považovány za talismany vlastenectví Labouristické strany.

Neznám žádného velitele britské armády ani žádného seriozního akademického vojenského stratéga, který by považoval jaderné ponorky Trident za něco jiného než nesmysl. Je to obrovská hromada zbytečných zbraní. Je to pouze symbolické gesto pro americkou jadernou reakci, které však činí Británii zranitelnou vůči jadernému útoku. Proti žádnému modernímu nebezpečí, jako od terorismu, se Trident nedá použít. Avšak všechny ty peníze, které jsou na Trident vyplýtvány, znamenají, že britský rozpočet na obranu musí trpět neustálými škrty.

Po dlouhá desetiletí neměla Labouristická strana odvahu prosadit své vlastní názory ohledně britského jaderného deterentu ani odvahu postavit se průmyslové lobby, která Trident podporuje. Labouristický premiér Gordon Brown Trident otevřeně podporoval výlučně jen jako projekt, který Skotsku poskytuje pracovní příležitosti. Jaderné rakety pocházejí z USA a jejich použití bez amerického svolení je nemyslitelné. Britská vláda má nicméně příští rok rozhodovat, zda se má Trident v budoucnosti modernizovat. S obranou Británie to nemá nic společného. Trident je o diplomatickém nátlaku, o globálním "zaujímání postojů", o pyšném vystupování na domácí scéně a o plýtvání obrovského množství veřejných peněz.

Otázka britského jaderného deterentu je právě takovým tématem, kde jsme mohli doufat, že Corbynova upřímná řeč přivede Labouristickou stranu k tomu, aby se začala chovat jinak. Corbyn by mohl dokázat rozbít zbabělé ustupování labouristů před průmyslovou lobby. Je smutné, že jeho straničtí kolegové, z nichž nikdo vážně nevěří v Trident, mají pocit, že se proti němu musejí v této otázce postavit, aby to vypadalo, že v otázce obrany zastává Labouristická strana pevný postoj. Možná, že by měl Corbyn začít jednat s nějakými vojáky.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015