Zeman je skutečně jako Trump

1. 10. 2015 / Bohumil Kartous

V jednom z předchozích článků jsem uvedl, že prezident Miloš Zeman je ve svých názorech podoben nikoliv levicovým politikům, ale nejvíce konzervativcům populistického ražení, jaké v současnosti nejlépe reprezentuje překvapivý lídr republikánských primárek před prezidentskými volbami v USA Donald Trump. Znovu se to potvrzuje.

Donald Trump zaujal řadu republikánských voličů svým stylem uřvaného kolotočáře a slovníkem burana, jenž se nezdráhá dávat najevo svou krajní nezdělanost, skrývanou za bigotním "amerikanismem". Pravděpodobně čte české noviny, protože doslova přesně opakuje demagogickou domněnku, kterou v českém veřejném prostoru šíří Miloš Zeman: navrhuje nepřijímat uprchlíky ze Sýrie, neboť jsou to podle něj skrytí bojovníci ISIS. Stejně jako Zeman manipuluje méně vzdělanými americkými republikány, když tvrdí, že jde o samé mladé, silné muže, kteří jsou pravděpodobně vysíláni Islámským státem. Informaci o tom přinesl deník Guardian.

. Jeb Bush, dříve předpokládaný kandidát republikánů na prezidenta ve volbách 2016, který ovšem v dosavadních průzkumech, jímž dominuje Trump, vysoce zaostává, naopak prohlásil, že USA jsou zavázány uprchlíkům ze Sýrie pomáhat.

Současná americká administrativa nedávno rozhodla navýšit kvůli uprchlické krizi kvótu pro přijímání politických imigrantů. Během následujících dvou let by USA měly přijmout na 200 tisíc uprchlíků ze Sýrie.

Je skutečně paradoxem svého druhu, jak vysoká podobnost je mezi Trumpem a Zemanem. Není ovšem bez zajímavosti, že zatímco Zemanovy názory na uprchlíky sdílí drtivá většina české společnosti, Trump reálně oslovuje pouze tu méně uvažující část republikánských příznivců.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2015