Skotský šéf policie se rasisticky vyjádřil, že "Východoevropané zvýšili v Edinburku kriminalitu"

4. 10. 2015

Skotský tisk však na rozdíl od českého není rasistický a novináři dokázali, že policista kecal hlouposti

Odcházející šéf Police Scotland Stephen House se octl pod silným tlakem, aby vysvětlil své tvrzení, že "Východoevropané způsobili nárůst počtu vloupání do domů a bytů v Edinburku".

Glasgowský týdeník Sunday Herald jeho výrok začal vyšetřovat a zjistil, že pouze 9 z 4935 vloupání v Edinburku je spojeno s osobami pocházejícími z východní Evropy.

V Edinburku stoupla kriminalita o 40 procent poté, co skotská policie zrušila specializované jednotky, zaměřující se výlučně na bytová vloupání. Odcházející šéf policie House se vyjádřil, že "není pochyb, že se na vzrůstu kriminality podílejí i skupiny Východoevropanů, a to způsobuje komplikace."

"Zdroj blízký skotské policii" pak novináře upozornil, že toto tvrzení je nesmysl. Na základě toho požádal Police Scotland týdeník Sunday Herald o oficiální statistiky, kolikrát byli občané z Běloruska, z Bulharska, z České republiky, z Maďarska, z Moldovy, z Polska, z Rumunska, z Ruska, ze Slovenska a z Ukrajiny spojeni se spáchanými trestnými činy.

Z celkového počtu 4935 trestných činů byli obviněni z vloupání v 6 případech Poláci a ve 3 případech jiní Východoevropané.

Podrobnosti v angličtině (placený přístup) ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015