Jeremy Corbyn prohlásil, že by nikdy nepoužil jaderné zbraně

2. 10. 2015

Přání lídra britské Labour Party neobnovit britský jaderný arsenál je dobře známo, ale když ve středu prohlásil, že by jako premiér nařídil armádě nikdy nepoužít jaderné zbraně, vyvolalo to vlnu kritiky.

Šlo o další známku obtíží, kterým Corbyn čelí, když se snaží dostát svým levicovým názorům a současně získat důvěru coby potenciální premiér země, která je stálým členem Rady bezpečnosti OSN. A zdůraznila rozdělení samotné strany.

Corbyn, který jaderné zbraně principiálně odmítá, prohlásil, že obnova britského jaderného deterentu v ceně podle něj zhruba 100 miliard liber za dobu životnosti programu je plýtvání penězi. Ale mnozí v Labour Party s ním nesouhlasí a byl nucen na stranické konferenci v Brightonu ustoupit.

Oficiálním stanoviskem strany zůstává, že podporuje obnovu programu Trident, a Corbyn prohlásil, že hodlá vést debatu mezi členy, která v nějakém okamžiku rozhodne, zda se na tom má trvat. Jeho spolupracovníci naznačili, že při hlasování o programu v parlamentu by mohl dovolit poslancům hlasování podle vlastních názorů.

Ale když byl dotázán BBC, zda by jako premiér dovolil použití britských jaderných zbraní, řekl prostě "Ne".

"Nejsme už v éře studené války; skončila už dávno," řekl Corbyn. "Jsem proti použití jaderných zbraní. Jsem proti držení jaderných zbraní. Přeji si svět bez jaderných zbraní. Věřím, že je možný."

Je "nemorální" vlastnit nebo použít jaderné zbraně, prohlásil Corbyn. "Jaderné zbraně, které drží Spojené státy, všechny ty stovky, ne-li tisíce, hlavic, které mají, jim 11. září nepomohly. Záleží na hrozbách iracionálních činů jednotlivců."

Maria Eagleová, stínová ministryně obrany, označila Corbynovo prohlášení za nešťastné, a prohlásila, že "do jisté míry podkopává naše úsilí snažit se a dosáhnout pokračování politického procesu" ve straně. Její sestra Angela, která je Corbynovou stínovou ministryní obchodu, řekla, že by Británie měla "být schopna" použít jaderné zbraně, poku "se stane něco strašného".

Stínový ministr vnitra Andy Burnham prohlásil, že "považoval za obtížné" zůstat ve stínové vládě, pokud by se strana rozhodla systém Trident sešrotovat.

Konzervativní ministr obrany Michael Fallon vydal prohlášení, v němž se uvádí: "Lídr labouristů vlastně říká, že zruší obranu Británie. Deterenty nefungují, pokud nejste připraveni je použít. Mít jaderné zbraně a to že naši nepřátelé ví, že jsme připraveni je za nejkrajnějších okolností v sebeobraně použít, je životně důležité pro zajištění bezpečnosti naší země."

Později Corbyn sdělil ITN, že pokud se strana rozhodne jaderný deterent zachovat, musel by s tím "nějak žít". Ale to je něco jiného, než vůle jej použít.

Dokonce i představitelé odborů byli znepokojeni. Paul Kenny, lídr ústředny GMB,řekl, že Corbyn by měl přijmout politiku strany, nebo rezignovat.

Corbyn dal také najevo, že nebude podporovat výzvu premiéra Camerona, aby Británie stejně jako Francie bombardovala "islámský stát" v Sýrii a Iráku. Cameron prohlásil, že bude usilovat o souhlas parlamentu, ale Corbynovo zvolení to zpochybnilo. Nový předseda labouristů tvrdí, že Británie může být vtažena do pozemních operací. Naznačil znovu, že by poslanci Labour Party mohli o této otázce hlasovat podle svého svědomí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015