Hanba Evropy:

Podmínky v uprchlickém táboře v Calais jsou strašlivé, varuje univerzitní analýza

2. 10. 2015

Podmínky v uprchlickém táboře v Calais, známém jako Džungle, jsou děsivé. Obyvatele přeplněných provizorních stanů trápí krysy, vodní zdroje jsou kontaminovány výkaly a obyvatelé trpí tuberkulózou, svrabem a post traumatickým stresem, varuje analýza vědců z University v Birminghamu, vzniklá ve spolupráci s organizací Doctors of the World.

Zpráva odhaluje šokující realitu v jednom z největších uprchlických táborů v Evropě, kde žije asi 3000 lidí, včetně zvyšujícího se počtu žen a dětí, za podmínek, které jsou "hluboko pod jakýmikoliv minimálními standardy pro uprchlický tábor".

V údajně pitné vodě, která je tam k dispozici z kohoutku, zjistili vědci baktereie E coli a Coliform. Jde o kontaminaci z výkalů.

"Tato studie odhaluje děsivou pravdu o uprchlické krizi v Calais - že je tu humanitární katastrofa nejhoršího druhu a odehrává se v jednom z nejbohatších států světa," konstatoval Leigh Daynes, ředitel organizace Doctors of the World.

"Uprchlíci hladovějí a jsou ve stavu zoufalství. Jejich utrpení je o to horší, protože nebezpečné cesty, které podnikli do Francie, byly fyzicky i emocionálně náročné."

Drtivá většina obyvatel tábora v Calais, které vědci interviewovali po dobu dvou měsíců, jsou uprchlíci z válek či despotických režimů v Súdánu, v Afghánistánu, v Sýrii a v Eritreji.

"Mezinárodně schválené normy pro poskytování pomoci a ochrany uprchlíkům nejsou v Calais vůbec dodržovány. To je poskvrnění pověsti evropských států, které jsou schopny se chovat lépe, tak, jak to často činí při uprchlických krizích jinde."

Nemožnost prát prádlo a umisťovat potraviny do ledniček vede k vzniku průjmů, křečí v žaludku, horečky a zvracení. Vzhledem k tomu, že nikdo z tábora neodváží odpadky, šíří se tam myši a krysy, které rozšiřují nákazu salmoney a leptospiry, která způsobuje Weilsovu chorobu a vede k selhání orgánů.

Záchody přetékají a hygienické podmínky jsou nesmírně špatné. V současnosti je k dispozici jen jeden záchod na 75 lidí, což je "daleko pod normami, určenými Výborem OSN pro uprchlíky pro uprchlické tábory - norma je v mimořádných nouzových situacích jeden záchod pro 20 lidí.

V táboře je množství lidí, které trpí válečnými zraněními nebo zraněními způsobenými při pokusech naskočit na vozidla. Léčba těchto zranění je nedostatečná. "Lidem, kteří mají zlomené nohy, jsou odmítány berle."

Obyvatelé tábora Džungle také svědčí o tom, že se stávají terčem útoků policie i obyvatel města Calais. Obava ze sexuálního násilí vede ženy k tomu, že se pohybují pouze ve skupinách, anebo s rodinnými příslušníky.

Zpráva je kritická vůči francouzské vládě a EU, které obviňuje, že místní problémy neřeší. Zpráva naléhavě požaduje, aby EU, britská a francouzská vláda reagovaly na situaci v Calais jako humanitární krizi.

Daynes dodal: "Zpráva dokazuje, že už nemůžeme ignorovat tuto humanitární krizi na našem prahu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015