Američané v Kunduzu usmrtili více než 20 zdravotníků. Nálet pokračoval i po upozornění, že bombardují nemocnici

3. 10. 2015

Spojené státy byly odsouzeny za nálet na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v Afghánistánu. Náletem usmrtily více než 20 zdravotníků. Desítky lidí byly zraněny. Počet mrtvých zřejmě ještě stoupne.

Charitativní organizace Lékaři bez hranic zdůrazňuje, že všechny bojující strany byly zpraveny o koordinátech nemocnice. Poukazuje také na to, že bombardování nemocnice pokračovalo ještě půl hodiny poté, co zdravotníci informovali americkou a afghánskou armádu, že bombardují nemocnici. Mezi mrtvými je osm zdravotních sester, tři lékaři, šest bezpečnostních stráží, dvě uklízečky a lékárník.

V době bombardování bylo v nemocnici 105 pacientů a jejich pečovatelů a více než 80 místních i zahraničních zaměstnanců organizace Lékaři bez hranic.

Organizace Lékaři bez hranic označila nálet za porušení mezinárodního humanitárního práva a požaduje jeho vyšetření:

Afghánská armáda uvedla, že se Američané za útok omluvili.

Podrobnosti v angličině ZDE

"Jsme hluboce šokováni tímto útokem, usmrcením našich zaměstnancůl a pacientů a těžkou ranou, kterou to uštědřilo zdravotní péči v městě Kuduz," řekl Bart Janssens, šéf operací organizace Lékaři bez hranic.

"Dosud nemáme konečné počty mrtvých a raněných, ale náš zdravotnický tým poskytuje první pomoc zraněným pacientům a personálu Lékařů bez hranic a sčítá mrtvé. Naléháme na to, aby všechny strany respektovaly bezpečí zdravotnických zařízení a zaměstnanců."

Mluvčí americké armády přiznal, že zřejmě nesou odpovědnost.

"Americké jednotky provedly letecký úder v městě Kunduz ve 2.15 místního času dne 3. října, proti osobám hrozícím silou. Důsledkem úderu mohly být kolaterální škody v blízkém zdravotnickém zařízení. Incident se vyšetřuje," řekl plukovník Brian Tribus, mluvčí pro mezinárodní jednotky v Afghánistánu.

K bombardování došlo po těžkých bojích kolem nemocnice. Jeden zaměstnanec organizace Lékaři bez hranic konstatoval: "Byl jsem ve své kanceláři. Asi ve 2 hodiny rány začalo letadlo bombardovat hlavní budovu nemocnice. Trvalo to půldruhé hodiny. Asi ve 3.30 jsem vyšel z kanceláře a viděl jsem, že celá nemocnice hoří," řekl.

"Nemohli jsme zachránit své lékaře, své zdravotní sestry, své uklízečky, naše přátele. Uhořeli v nemocnici. Nemohli jsme zachránit své bratry a přátele," řekl jeden zaměstnanec.

K incidentu došlo poté, co ve čtvrtek afghánská vláda oznámila, že zíkala kontrolu nad městem Kunduz poté, co ho v pondělí ovládl Taliban. Avšak boje pokračovaly v některých lokalitách po městě, kde tvrdily obě strany, že je ovládají.

Ovládnutím Kuduzu se poprvé od roku 2001 podařilo Talibanu získat kontrolu nad afghánským městem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015