Pentagon "zvažuje použití síly" k ochraně syrských povstalců, na něž útočí Rusko

2. 10. 2015

Vysoce postavení představitelé Pentagonu diskutují o tom, zda by měli použít vojenské síly k ochraně syrských povstalců podporovaných Washingtonem, kteří se stali terčem ruských náletů.

Agentura AP dnes oznámila, že zmíněná otázka je součástí širší debaty v Pentagonu ohledně toho, jak by měla administrativa reagovat na to, co tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest označil za "nerozlišující operace proti syrské opozici".

Napětí mezi USA a Ruskem eskaluje kvůli ruským náletům, které posilují syrského prezidenta Bašára Asada tím, že se zaměřují na "umírněné" povstalce spíše než na "islámský stát".

Turecký ministr zahraničí prohlásil, že Ankara a její spojenci vyzývají Rusko, aby okamžitě ukončilo útoky na syrskou opozici a zaměřilo se na boj s militanty "islámského státu".

Společné prohlášení USA, Francie, Německa, Kataru, Saúdské Arábie, Turecka a Británie vyjadřuje obavy z ruských vojenských aktivit, které "pouze podporují extrémismus a radikalismus". Text prohlášení ZDE zveřejnil web tureckého ministerstva zahraničí a byl potvrzen francouzským protějškem.

Pentagon včera vedl první jednání s ruskými představiteli ve snaze zabránit nezamýšlené americko-ruské konfrontaci v syrském vzdušném prostoru. Během jednání americká strana vyjádřila znepokojení nad zacílením útoků na oblasti, kde se nachází jen málo bojovníků "islámského státu".

Nyní představuje největší obavu možnost, že se USA a Rusko mohly ocitnout ve válce v případě, že ruské letouny budou dál útočit na umírněné povstalce podporované USA.

Američtí představitelé dali najevo, že povstalci vycvičení USA obdrží leteckou podporu, pokud na ně budou útočit islamisté nebo syrské vládní jednotky. V současnosti se to týká asi 80 osob.

Americká politika ale nezahrnuje ruská letadla ani povstalce, které USA nevycvičily, i když by šlo o spojence v boji s "islámským státem".

V nejhorším případě, pokud ruské letouny budou útočit na proamerické jednotky a americké stíhačky zasáhnou, může dojít až k totální konfrontaci s Ruskem, které se administrativa bude chtít vyhnout.

Obavy vyvolává fakt, že část ruských letounů nasazených v Sýrii je schopna vzdušného boje, ačkoliv islamisté nemají žádné letectvo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

O zaříkávání Vladimira Putina

6.10. 2015 / Karel Dolejší

NATO vyzvalo Rusko, aby zanechalo náletů na syrskou opozici a přestalo narušovat turecký vzdušný prostor ZDE. Zaříkávání jsou ovšem k ničemu, ať už je provádí velekněz Obama osobně, nebo celý sbor ministrantů. NATO buď Putina zastaví silou, nebo bude...

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2015