Vystupme při diskusi o ekologických zdrojích a jaderné energetice z českého rybníčku

3. 2. 2013 / Jan Čulík

Fascinují mě mimoběžné diskursy. Pan Vladimír Wagner ujišťuje své stoupence, a zaštiťuje se při tom svou odborností, že jaderná energetika je prospěšná a bezpečná. Přitom, zdá se, však pomíjí aspekty, o nichž se diskutuje jinde, třeba o problémech s úložištěmi jaderného odpadu, s nemožností pojistit jaderné elektrárny i to, že důraz na výrobu elektřiny z malých ekologických zdrojů vytváří při výrobě energií ekonomickou demokracii.

Je mi líto, ale články pana Wagnera na mě působí svou jednostranností jako tisková prohlášení ČEZu, Přitom mezinárodně existuje k tomuto tématu velmi rozrůzněný, dynamický diskurs, který poukazuje na klady a nedostatky obojí strategie, jaderné i ekologické.

Bylo by velmi prospěšné, kdyby pan Wagner nehovořil pouze ke svým stoupencům v českém rybníčku, ale vstoupil se svými argumenty do skutečné debaty, na mezinárodní fórum, a například vysvětlil německé veřejnosti, proč je podle jeho názoru energetická strategie německé vlády zcela chybná. Britské listy by s velkým zájmem přinesly informace o argumentech obou stran.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.2. 2013