Divadlo v Ústí nad Labem:

Je třeba stavět se za Achaba?

5. 4. 2011

Správní radou Činoherního studia v Ústí nad Labem byl odvolán jeho ředitel Jaroslav Achab Haidler. Většině Ústečanů to zní jako aprílová zpráva, protože Haidler je uznávaný šéf oblíbené divadelní scény, píše čtenář Hynek Tippelt.

Je ale také nedávným kandidátem Pirátské strany na ústeckého primátora a již delší dobu kritizuje hospodaření magistrátu. Rada se svým rozhodnutím snaží vyhnout hrozícímu nebezpečí, že město přestane finančně podporovat "Haidlerovo divadlo". Mnoho Ústečanů odvolání rozhořčilo a ve městě se na toto téma chystá veřejná debata.

Někoho snad napadne cosi jako, proč shánět nový džbán tomu, kdo věděl, že se ucho utrhne. Když lezl mocným do zelí, tak přeci věděl, do čeho jde, a jakou jinou reakci by od nich asi mohl očekávat. Ostatně proč mu pomáhat, když jako výborný herec má své jisté. Má tedy nějaký smysl se za odvolaného ředitele stavět?

Pokud by se podařilo zvrátit rozhodnutí rady a vrátit Haidlera na pozici ředitele, pomohli by tím Ústečané především sami sobě. Činoherák je jedním z nejlepších mimopražských divadel. Jaroslav Haidler byl jeho šéfem sedmnáct let a jeho podíl na úspěchu divadla tedy nelze popřít. Přejí si ústečané změnu v tom, jak je divadlo vedeno? Ptal se jich někdo? Neměl by jejich názor být při rozhodování o jeho chodu klíčový?

Haidler je poměrně známou osobností a mnoho lidí inspiruje. Je pracovitý, v různých ohledech projevuje velkou míru odvahy, snaží se být spravedlivý, a když se mu to nepovede, přizná chybu. Protože ví, že adorace je jeho nepřítelem, vědomě zaujímá pozici svého vlastního advocata diaboli -- je prvním, kdo hledá chyby v tom, co dělá. A když hledá správné řešení, drží se zásady, že pravda bývá uprostřed.

V novinách čteme, že "Haidlerovi jeho "kritika zlomila vaz" . Tak zlé to nebude. Pokud by se podařilo zvrátit rozhodnutí rady o jeho odvolání, což bude patrně možné, jen přislíbí-li město finanční podporu i v dalších letech, budou se moci Ústečané spolehnout, že sláva jejich divadla nebude ohrožena. Jemu samému pomůže nejlépe ten, kdo vezme za svou jeho věc a nebude se bát ptát, jak se hospodaří s našimi pěnězi.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.4. 2011