Nedávno rozpůlili republiku, dnes půlí domy, zítra...

29. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Občané ve Zlíně bydlící v baťovských dvojdomcích dostali v novém roce zvláštní domácí úkol. Dohodnout se se sousedy. Protože jedno popisné číslo zůstane jen jedné polovině domu, druhá se musí "dobrovolně" vzdát čísla. Podle sdělení Magistrátu města Zlína to vyžaduje zákon. Od první republiky doteď to nevyžadoval.

Už jednou jsme se dělili, rovněž podle zákona (Ústavní zákon o zániku ČSFR z 25.11.1992), abychom snad nebyli světem považováni za barbary. Anebo za hlupáky? Desítky let (od doby, kdy fabrikant inteligentnější, než kterýkoliv nynější ministr, domy postavil) nikomu nevadilo, že jeden dvojdomek má jedno číslo, ale moderní život už překonal tuto jednoduchou realitu.

Dnešní registrovaný a sečtený život potřebuje mít jasno - nestačí nabízející se možnost přidat k jednomu číslu např. A nebo B.

Lidé jsou různí, sousedské vztahy rovněž. A tak více než tisíc baťovských dvojdomků žije horečnatou potřebou najít řešení. Někde se dohodli, že si původní číslo podrží vítěz – losování. A házeli desetníkem. Jinde ochotný soused vyhověl početným sousedům a podstoupí rozmary úředního šimla s jeho potřebou navštívit všechny zainteresované instituce. A je jich opravdu požehnaně. Jedná se o desítky úřadů, zvláště když je v domě sídlo firmy. To je výsledek státního snažení v podobě Czech Point.

Zatím se dohodla jen necelá třetina (radnice má k dnešnímu dni 461 dohod). Aby postižení lehčeji snášeli tuto byrokratickou zátěž, město jim poskytlo slevu za odvoz odpadků, slíbilo na vlastní náklady zhotovit a vyměnit domovní čísla. Což ovšem vyvolalo u jiných občanů rozhořčení, proč oni mají platit celou sazbu a jiným bude snížena. Problémem je také věk obyvatel. Mnozí jsou senioři, nebo lidé zdravotně postižení, což je obzvláště tísnivé. Ostatně, o změně čísla je třeba informovat i správce hřbitova, jak jsem se dočetl v místním tisku.

„Je neuvěřitelné, jak to lidi postavilo proti sobě. My se sousedem vždy vycházeli slušně, ale dohodnout se přeci nemůžeme“, tvrdí manželé P. a pokračují: „Máme na této adrese i sídlo firmy. Jenomže soused také. A nikomu se do jednání s úřady dobrovolně nechce...“

Nově zvolení radní jsou rovněž zoufalí. Náměstek primátora Ondřej Běták říká: „Hodně jsme bojovali za to, abychom čísla měnit nemuseli. Že nám nic jiného nezbývá, ale potvrdilo jak ministerstvo vnitra, tak i ombudsman“.

Pro zajímavost: už dříve se řešil podobný problém v baťovských čtvrtdomcích. Pro ty se našlo řešení. Proměnily se v bytové domy se čtyřmi byty v osobním vlastnictvím a mohly si ponechat původní číslo. U dvojdomku to prý nejde. A tak městská rada v případě nedohod rozhodne za občany. Jak, necháme se překvapit.

Prý podle klíče. Doporučuji obrátit se na sv. Petra.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.3. 2011