Krasobruslař v Kimlandu a země v ....

23. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Česká media mají nový pseudoproblém -- vystoupení krasobruslaře Tomáše Vernera v Severní Koreji. Jsem všechno jiné jen ne fanda tamního režimu obecně a rodiny Kimů zvláště. Režim pokládám za genocidiní, severokorejskou vládnoucí famílii za zločineckou. To aby bylo jasno hned na začátku a nebyl jsem podezírán ze sebemenších proseverokorejských sympatií. Je prostou skutečností, že Tomáš Verner se skupinou světových krasobruslařů vystoupil v Pchjongjangu. V rámci jejich asijské exhibiční šňůry.

Čehož se neprodleně chytila česká sdělovala a palcovými titulky oznamovala a oznamují světu, že : Tomáš Verner vystoupil na oslavě Kimových narozenin!! Úderný a chytlavý titulek, odhalující , usvědčující a trestající morálně pokleslou hyenu, která vidí jen a jen peníze. Prostě klasická česká mainstreamová nikoli žurnalistika, nýbrž ŽUMPALISTIKA. Můj terminus technicus pro stále častější způsob novinářské práce českých sdělovadel všeho druhu. Složený ze slov žumpa ve smyslu známého vyjádření Miloše Zemana na adresu novinářů a termínu žurnalistika.

Ale zpět k věci. Prostě Tomáš Verner se stal mediálním otloukánkem, že by prašivý pes od něj kůrku chleba nevzal. Neznám Tomáše Vernera jinak než z televizních přenosů a krátkých interview. Dost málo na nějaké soudy. Nicméně troufnu si tvrdit, že neměl sebemenší tušení o tom, že vystoupení na korejském severu je na oslavu narozenin tamního diktátora. A zrovna tak si troufnu tvrdit, že kdyby to byl tušil, byl by okamžitě odřekl. Podsouvat mu, že vědomě oslavoval despotu je nesmysl a právě ona výše zmíněná žumpalistika.

Ano jistě, věděl, že jede do Kimlandu. A ví, jaký tam je režim. A jel tam kvůli penězům. O tom žádná. Ani to není nic moc. Ale vozit se po něm? A z pravicových pozic, které jindy melou a melou o trhu bez přívlastku, o tom, že jen zisk je to správné kritérium úspěšnosti? A najednou to vadí? Zajímavé! Když byl předloni stejný Tomáš Verner mistrem Evropy, byl to miláček stejných sdělovacích prostředků. Zlatý hoch..

Něco v míře menší i letos, po evropském bronzu. Prostě úspěšný, cílevědomý mladý muž a profesionál. Teď otloukánek. Naopak - media o něj a ni nezavadila, když měl loni díky zraněním mizernou sezonu... Nikdo se o něj nezajímal. Nikdo mu samozřejmě, z těch, co se dnes po něm vozí, neposlal ani korunu. Přesto, že jeho příprava, skoro celoroční v zámoří, musí být nesmírně finančně náročná a platí si ji z vlastní kapsy. A zejména letos, po Kalouskových škrtech, kdy byl tvrdě postižen i sport a určitě i Verner. Almužnu, kterou dostával od státu, tento jistě náležitě zkrátil. Sponzorství je v takovém případě existenční nutností. Žádný div, že Verner jde po penězích.

Chce něco dokázat, mimo jiné i pro tenhle stát a to holt stojí pro normálního smrtelníka těžko představitelné peníze. A život sportovce je velmi krátký. Neomlouvám Tomáše Vernera, jen uvádím argumenty, které žumpalisté nepotřebují brát v úvahu. Jejich morální rozhořčení a nadřazenost jistě i po mém článku zůstanou nedotčeny. Jsou už všichni takoví.

Nicméně měli by mi vysvětlit několik věcí. Například: jaký je rozdíl mezi dnešním Tomášem Vernerem a kanadskými, americkými , švédskými a dalšími hokejisty, kteří v roce 1959 přijeli do tehdejšího "stalinistického" Československa na mistrovství světa v hokeji. Nebo jaký rozdíl je mezi dnešním Tomášem Vernerem a bruslaři americké Holiday on Ice, kteří, myslím že v roce 1962, zavítali poprvé do tehdejší "tvrdě komunistické" a "totalitní" ČSSR.... Pamatuji to jako kluk.

Lístky samozřejmě pro normální lidi nebyly. Asi stejně jako v Koreji, jak je Vernerovi vyčítáno, když se brání, že chtěl potěšit normální lidi. Jeho mrskači odpovídají, že to bylo jen pro korejské papaláše. Ta americká lední revue v Praze 62 byla na tom stejně. A možná, že nějaký Novotný, Hendrych nebo jiný prominent měl tenkrát zrovna také narozeniny... Kdo ví.

K vysvětlování je toho ovšem daleko více. Podle Terezy Nosálkové z Aktuálně měl Vernerův výlet do Pchjongjangu komentovat nelibě i sám Schwarzenberg. To opravdu nemá chybu. Podle informací Lubomíra Zaorálka byl dnes v Bruselu docela velký skandál ohledně toho, že oficiální periodikum EU EUobserver přinesl stať o tom, že Itálie a ČR vybočily z řady členských zemí a poskytly verbální podporu libyjskému despotovi Kaddáfímu... Ještě odpoledne byl na Parlamentních listech i plný citát. Teď už je tam jen Schwarzenbergovo dementi. V klasické formě - agentury překroutily... Jak jinak. Nicméně i pokud se tak stalo (jak to, že se to nestalo Němcům, Finům, Dánům nebo aspoň Litvě??), není zrovna občan Schwarzenberg tím, kdo by měl zrovna Tomáši Vernerovi kázat morál.

Tomáš Verner byl součástí mezinárodní bruslařské skupiny. Byl tam nikoli za Českou republiku, nýbrž za Tomáše Vernera. Na rozdíl od občana Schwarzenberga. Když v roce 2008, symbolicky v 70. výročí Mnichova, uznal drogově-dealerskou republiku Kosovo...

Schwarzenberg je pro mne největším polistopadovým personálním zklamáním. Kvůli Kosovu a kvůli jeho trapné roli v čunkiádě. Uznal Kosovo a provedl tak Srbům přesně to samé, co nám v roce 1938 udělaly západní velmoci. Jeho otec a strýc, organizující na podzim 38 Prohlášení věrnosti české šlechty Republice československé, se z toho musí obracet v hrobě. Už jsem se dotkl toho, co je předhazováno Vernerovi vedle toho, že bruslil na oslavu Kima -- nejčastěji, že žádný lid v hledišti nebyl a být nemohl. Jen režimní papaláši...

Ani tady nemá Schwarzenberg a jeho ouřadové žádný puvoir Vernera sebeméně školit. Dnes totiž Zamini dalo ve známost, že nevyhoví korejské žádosti na nutnou potravinovou pomoc. Věru, že rozhodování o této severokorejské žádosti nikomu z těch, kteří měli říci ano nebo ne, nezávidím. A jsem rád, že mne osud takového dilematu ušetřil. Nevím totiž co by u mne převážilo. Zda snaha pomoci obyčejným Korejcům v absolutní nouzi, neb jim akutně hrozí hladomor nebo rozhodnutí ani sebeméně nepodporovat zločinnou rodinku Kimů.

Pro ono konečné NE z Černínského paláce je opravdu dost dobrých důvodů. Ale tato pomoc by, na rozdíl od toho Vernerova vystoupení, byla nakonec, z převážné části, jistě skončila u těch potřebných hladových lidí. Možná. Snad. Nevyhověli jsme. S odůvodněním, že nebudeme posílat pomoc režimu, který má na zbrojení... Inu okamžitě jsem si vzpomenul na další moment z roku 2008 a Schwarzenberga - totiž na briskní pomoc, kterou tehdy poskytla Topolánkova vláda do gruzínskému diktátůrkovi Saakašvilimu. Po prohrané válce o Jižní Osetii , kterou jako agresor jednostranně zahájil naprosto neuvěřitelně v den zahájení olympijských her! Tehdy Schwarzenberg a jeho ouředníci neměli zábrany, které mají ohledně pomoci Koreji. A obratem šlo do Tbilisi asi 170 milionů korun. A to nikoli ve formě pomoci zrovna potravinové lidem v hladomoru.

Ve všech výše jmenovaných případech jednal občan Schwarzenberg jménem občanů téhle země..... Oproti Vernerovi - soukromé osobě.

Jasně, že čeští žumpalisté tehdy ani necekli o nějaké morálce nebo snad dokonce, že by zkoušeli moralizovat! Ba právě naopak. Pochvalně mručeli. Inu když dva dělají totéž, opravdu to není totéž. Žumpalisté se o to postarají. Nicméně chápu, že po aférách typu Drobil, ProMoPro Vondra, Dobeš a jeho ředitelka. tunel Blanka, rozpad zdravotního systému, velká důchodová malá domů, asociální zvýšení DPH a existenční ohrožení chudých rodin, je potřeba odvést pozornost k nějakému pseudoproblému a předhodit davu nějakou zajímavou kost: Stal se jí Tomáš Verner.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011