Nepokoje v Libyi a energetická bezpečnost

23. 2. 2011

Politický zápas už začal ovlivňovat energetickou produkci v Libyi - a to je teprve začátek, konstatuje Stratfor.

Na rozdíl od většiny afrických států jsou téměř veškerá ropa a plyn v Libyi těženy na pevnině. To omezuje náklady na zahájení těžby, ale také zvyšuje šanci, že politická nestabilita bude mít vliv na produkci. Libyjských 1,8 milionu barelů denně může být rozděleno do dvou kategorií. První část pochází z ložisek na úplném západě země a je vyvážena z jediného hlavního přístavu ležícího západně od Tripolisu. Druhá ropná oblast leží ve východní části a produkce je vyvážena z řady instalací ve východních městech. S rizikem zjednodušení lze říci, že obyvatelstvo Libye se rozpadá na poloviny: Mocenskou základnu Kaddáfího v Tripolisu na úplném západě, a na opozici soustředěnou v Benghází na východě - s šestisetkilometrovou mezerou takřka prázdné pouště uprostřed.

To vlastně znamená dvě politické frakce v zemi, dvě oblasti produkující energii, dvě ropné infrastruktury. Přinejmenším ekonomicky je tu zaděláno na trvalý konflikt - nehledě k tomu, co se stane s Kaddáfím, nebo nehledě na politické změny po jeho odchodu. Pokud Libye sklouzne do občanské války, každá ze stran bude mít vlastní zdroj příjmů, stejně jako terč na druhé straně...

Zahraniční personál má klíčový význam. Libye s pouhými 6,5 miliony obyvatel jednoduše nemůže vygenerovat masu technokratů a inženýrů nutnou k provozování dostatečně velkého energetického sektoru. Proto většina investic a náročných těžebních prací je prováděna zahraničními firmami. Libyjci rozhodně nejsou nekompetentní, ale i kdyby jejich kvalifikace a počty pracovních sil byly dostačující (a to nejsou), politická nestabilita nutí mnoho dělníků, aby zůstali doma. V posledních 24 hodinách už jsme zaznamenali první pokles produkce - kolem 100 000 barelů denně - a další budou jistě následovat.

To bude největším problémem pro italskou společnost ENI... produkuje v Libyi nějakých 250 000 barelů denně, což představuje 15% její globální produkce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011