Francie:

Slon se chystá zašlápnout mravence

23. 2. 2011 / Josef Brož

Víkendový přílet Dominiqua Strausse-Kahna do Paříže některé francouzské noviny označily za "přílet prince". Jelikož jde o předpokládaného kandidáta Socialistické strany na prezidenta v příštím roce, mělo by se říkat spíše: "přílet kamaráda".

Francouzská média to ale vidí jasně: Slon, jemuž se říká také DSK, se chystá zašlápnout mravence. Jakže se ten mravenec jmenoval? Říkali mu také Sarko...

Jistě, je to trochu nadnesené, neboť do voleb ještě zbývá nějaký čas. Dnes už ale nikdo nepochybuje, že se do roka a do dne utkají dva: na levici Dominique Strauss-Kahn a na pravici Nicolas Sarkozy. A že nejspíš vyhraje ten první -- alespoň podle výzkumů veřejného mínění. Říká se tomu tyranie médií.

Např. Ifop z 18. 2., ZDE.

Hypotéza ale není pro socialisty jen jedna, své ještě může říct Martine Aubryová, nejlépe umístěná kandidátka, která se otevřeně ke kandidatuře hlásí. Zcela vyloučeni ale nejsou ani bývalí partneři: Ségolène Royalová a François Hollande.

Chytrá horákyně aneb DSK

Jakkoliv to vypadá, triumf DSK není ještě zcela pojištěn: na jedné straně tu je "levice levice" - Levicový front (a kandidát Jean-Luc Mélenchon), na straně druhé "pravice pravice" - Národní fronta (a kandidátka, dcera velkého otce, Marine Le Penová). Každý z těchto ideologických extrémů ale nemůže změnit to podstatné, nýbrž pouze ukrojit díl, i když díl možná nezanedbatelný.

Některé výzkumy dokonce zvedají Marine až na 20% v 1. kole, což by ji mohlo dostat proti DSK v 2. kole. Píše už o ní už i americký Newsweek, ZDE. Pravice jen stěží zadržuje dech. Proč vlastně "volit kopie, když Marine je originál?" Bude se opakovat rok 2002, kdy její otec Jean-Marie šel proti Jacquesovi Chiracovi? Zatím to slouží jako tradiční strašák pro pravici.

DSK ale nepřiletěl do Paříže z Washingtonu jako socialistický kandidát, nýbrž jako předseda Mezinárodního měnového fondu (MMF) na zasedání skupiny G20. Pro Paříž to nebylo žádné jumbo, ale spíše chytrá Horákyně.

A jako takový také odpovídal na otázky v nedělním žurnálu France 2, ZDE.

Řeč byla hlavně o evropské finanční krizi (zachránili jsme Island, řekl), o nezaměstnanosti, na přetřesu byla Keynesova teorie. Měrou všech věcí je člověk: Monsieur Tout-le-Monde! "Důležité je, co se děje pro pana Každý-Den," řekl DSK. To zní dosti lidově.

Nezaváhal ani při vzpomínce na jiného evropského politika, Jacquese Delorse, bývalého předsedu Evropské komise, který mohl být druhým socialistickým prezidentem po Françoisi Mitterrandovi. Co si o něm a jeho prezidentských možnostech myslel? "Litoval jsem, že se jím nestal." -- "Nic více?" -- "Jsou to už dějiny."

Která? Carla, nebo Anne?

Zatímco Sarkozy protlačoval do médií v zoufalství svou ženu Carlu Bruni, bývalou modelku, nechybí ani DSK druhá polovička, a šarmantní hlasatelka Anne Sinclairová, to opravdu zvládala vždy velmi dobře. "Nejsem jeho mluvčí," opakovala poněkud stereotypně, například ZDE.

Včerejší vydání večerníku Le Monde se ale k tomuto stereotypu opět vrátilo, ZDE.

Jejich půvab můžete srovnat například ZDE.

Přesto to velmi elegantně před jeho příjezdem do Paříže sama udělala, když řekla pro týdeník Le Point, že si nedokáže představit svého muže znovu jako předsedu MMF. Zahájila tím sama kampaň svému muži?

Více ZDE. Pravice o tom nepochybuje.

Bývalý senátor, ministr ekonomie, financí a průmyslu ve vládě Lionela Jospina, zopakoval, že má pro něho socialismus i dnes stále perspektivu, a to jako: "naděje, budoucnost, inovace".

Ve francouzské televizi mluvil o Keynesovi, evropské krizi a zaměstnanosti, která stojí uprostřed veškerých problémů společnosti.

***

Kalendář socialistických primárních voleb dávají DSK prostor až do poloviny léta. Dne 13. července by měl socialistický kandidát oznámit svou kandidaturu. "Ve druhém kole budou mít Mélenchonovi voliči větší problém volit DSK než voliči Marine Le Penové volit Sarkozyho," tvrdí jeden ze stoupenců Sarkozyho. Zbožné přání?

Také Sarko se ale snaží, v polovině měsíce si u soukromé TF1 objednal svá "slova Francouzů", aby dosáhl větší sledovanosti než fotbalový zápas Francie s Brazílií. Sarkozy si to pochvaloval, ZDE. Pořad, kde velmi pedagogicky vysvětloval několika vybraným "zástupcům lidu", jak komu pomůže a co komu dá, sledovalo 8,3 milionů televizních diváků.

O víkendu dostal Sarko od jednoho zemědělce jablko. "Děkuji, potřebuji vitamíny," řekl. Znělo to mnohem lépe než věta, jíž počastoval voliče, kteří mu jablka nedávali. Ten výraz vstoupil do mezinárodního slovníku argotu: "Casse-toi, pau'v con!", ZDE.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011