Od koho a za co, to je, oč tu běží

23. 2. 2011

ŠOK│ Plénum Knessetu schválilo návrh zákona o financování občanských sdružení nebo veřejné prospěšných společností, které budou muset přiznávat a zveřejnit čtyřikrát ročně, od koho a za co dostávají peníze ze zahraničí.

Návrh zákona byl navržen předsedou koaliční strany Likud Zeevem Elkinem, spolu s členy Knesetu Avrahamem Michaelim (Šas), Davidem Rotem (Izrael náš domov), Othnielem Schnellerem (Kadima) a dalšími.

Povinnost budou mít neziskové společnosti podle zákona čtyřikrát do roka, do týdne od konce každého čtvrtletí. Sdružení musí ve zprávě prozradit identitu poskytovatelů podpory, výši podpory, způsob, jak bude podpora naplňovat deklarované cíle nebo poslání NGO. Organizace bude povinna neprodleně oznámit jakýkoliv typ závazku - ústní nebo písemný, přímý nebo nepřímý od zahraničního subjektu, který zavázal organizaci výměnou za rozpočet.

"Tento zákon se nedotýká svobody projevu," řekl Elkin. "Všechno to trvá, ale je třeba zajistit transparentnost finančních zdrojů, použitých na distribuci idejí, pocházejících od subjektů z cizího státu," dodal. Porušení zákona může mít za následek pokutu ve výši 29.200 šekelů.

"Svoboda projevu je nejvyšší hodnota v demokracii, ale měla by být v rovnováze s transparentností požadovanou paralelně," pokračoval Elkin a dodal: "Stát Izrael se nemůže stát rejdištěm cizích zemí, ovlivňujících politiku Izraele, s desítkami miliony eur převedenými do různých organizací".

Během rozpravy na plenárním zasedání zuřící levicoví poslanci Knessetu i jiné osobnosti návrh ostře kritizovali. "Návrh bude diskreditovat a házet bláto na organizace, kritizující vládu", prohlašoval např. Hagai El-ad z nevládní "lidskoprávní" organizace "The Association for Civil Rights in Israel".

Původní verze zákona byla proaktivní. Zákon byl původně navržen ministrem Michaelem Eitanem, neboť ve zprávách z nevládní organizace NGO Monitor byly uvedeny obrovské sumy investic ze zahraničních politických organizací do neziskového sektoru v Izraeli. "Toto hlasování je potřebné pro Izrael. V extrémním utajení před Knessetem se doteď skrývaly desítky milionů eur od evropských vlád, které jsou používány k financování politických aktivit v Izraeli. Nakonec i EU a Evropa musí být transparentní, nemohou manipulovat izraelskou demokracií," řekl profesor Gerald Steinberg, předseda organizace NGO Monitor, která finanční toky zveřejnila. "Zákon s novými požadavky na zveřejnění pomůže informovat veřejnost o rozsahu zapojení cizích vlád v Izraeli, dodal Steinberg, který profesionálně působí jako vedoucí katedry politických věd na univerzitě Bar Ilan.

podrobnosti ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011