Zdravotnická síť

23. 2. 2011 / Petr Wagner

Je těžké v dnešní době napsat něco věcného o tématech stran zdravotnictví, která byla nadhozena. Víceméně se jedná o žonglování s čísly o počtech lékařů a tzv. akutních lůžek.

Asi na začátek povídání je dobré říct, že naše zdravotnictví je na základě standardních kriterií (kojenecká úmrtnost např. a vynaložené peníze) jedno z nejefektivnějších na světě.

Počty lékařů jsou problém. Jeden byl prezentován již během akce D-O. Lékaři mají více úvazků a tak ve statistikách figurují vícekrát. Druhý je možná podstatnější pro hodnocení systému. Řada lékařů - MUDrů vůbec medicínu nedělá a nikdy nedělala. Tam jde o srovnávání absolventů - lidí s diplomem, lidí registrovaných komorou - kteří si drží odbornost pro případ kdyby... (je vyhodili z parlamentu) a potom těch, co skutečně fyzicky povolání lékaře vykonávají.

Naše zdravotnické kapacity obecně nejsou nadbytečné. Zde není třeba příliš vytahovat čísla. Stačí mít někoho vážně nemocného a je věc jasná. Co asi problém je, je struktura. A tak spíš než o omezování by bylo lepší a samozřejmě násobně složitější uvažovat o restrukturalizaci dostupných lůžek. Neubudou, spíš naopak, ale změnit by se měla struktura poskytované péče.

Pokud to vezmu na oblíbené kyčelní klouby, tak je hloupost, aby dvě zařízení vzdálená dva kilometry jich dělalo každé 500 ročně, drželo personál, udržovala specielní sály atd. - to je opravdu hloupost Ale není to o rušení, ale o skladbě péče na lůžkách. Protože ta nemocnice co by eventuelně dělala 1000 operací potřebuje ošetřovatelská lůžka rehabilitační atd. Ale ta nemusí být na stejném místě a ve finále se ušetří.

Nadbytečné kapacity jsou i v jiných oblastech, typicky v některých laboratorních. Naopak uvádění dvou NMR blízko sebe je trochu... no diletantské. To vyšetření nějakou dobu trvá a pokud má být dostupnost, musí být paralelní možnost. Přes to nejede vlak.

Jak racionalizaci provést je těžké. Jsou zde subjekty pod zcela různým velením a vlastnictvím. Možná by se mohlo začít zcela teoreticky nějakou studií - možná studentů či jiných nezávislých jako nástřel možností. Naši politici si zamilovali slovo šetření, pojem utahování opasků a vyhrožování řeckou cestou. K tomu je ovšem třeba velmi jasně říct, že náš zdravotnický systém je jeden z nejefektivnějších na světě. Až některý z politiků přijde a toto řekne, pak může očekávat, že se s ním někdo bude bavit o zlepšení stávajícího stavu. Jinak bude odkázán do p.... andurů, gripenů, čezů apod.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011