Nová smlouva START: Souboj rezolucí

29. 12. 2010

V poslední pracovní den ruské Státní dumy proběhlo první čtení zákona o ratifikaci rusko-americké smlouvy o omezení strategických útočných zbraní START. Do konce ledna se očekává schválení dokumentu včetně podpisu prezidentem. Prezidenti obou zemí si poté vymění ratifikační listiny, smlouva vyjde tiskem a tím vstoupí v platnost. Předpokládalo se sice původně, že Duma dokument schválí ještě letos, ale nedošlo k tomu kvůli rezoluci amerického Senátu obsahující řadu výhrad - mimo jiné vůči formulaci v preambuli, která hovoří o bezpodmínečném spojení mezi strategickými útočnými a obrannými zbraněmi. Podle senátní rezoluce tato formulace z pohledu USA postrádá právní závaznost, upozorňuje v Nězavisimoj gazetě Viktor Litovkin.

Pro ruskou stranu je tohle nepříjemné a ministr zahraničí Lavrov i ministr obrany Serďukov museli pochybující poslance přesvědčovat, že smlouva je skutečně pro Rusko přínosem a "plně odpovídá ruským zájmům".

Jakou rezoluci přijme Státní duma při druhém čtení a jaká bude "ruská asymetrická odpověď" na americkou snahu vyvázat se z omezení ohledně protiraketové obrany, to zatím zůstává nejasné. Samotný text smlouvy však žádná rezoluce nezmění - a v této podobě se stane právně závazným pro obě strany, domnívá se Litovkin.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.12. 2010