Víte, co je to jeden obama?

28. 12. 2010

Je to jednotka času, rovnající se období, které uplyne od chvíle, kdy zažijete naději, že se věci změní, a končící okamžikem, kdy si uvědomíte, že se nezmění nic.

Deník Guardian zveřejnil definice četných nových takovýchto slov, která se objevila během roku 2010. Vybíráme ty z nich, které se netýkají pouze interní britské politiky.

Co to znamená assangovat? Maskovat svatouškovstvím to, co děláme protože je nám to příjemné, například: "Neříkej mi, že jsi zůstal v hospodě jen proto, že si se tam musel postarat o kamaráda.""

Rozpočtová odpovědnost: Svatouškovstvím krytá zlá vůle a lakota.

Dluh: Těžké, děsivé břemeno, ovšem nikoliv pokud jde o dluh, který vznikne studentům, kteří jsou nuceni platit univerzitní školné. V takovém případě je dluh příležitostí a motorem sociální mobility.

Deficit: Výmluva udělat něco opravdu šokujícího a necivilizovaného, například: "Ano, rozlil jsem červené víno na váš nový bílý koberec, ale musíte si uvědomit, že předchozí vláda způsobila tomu bílému koberci obrovský deficit červeného vína, takže rozlít to víno na ten koberec bylo jediným možným zodpovědným řešením v nastalé situaci."

Volby: Realitní show pro neatraktivní lidi, při němž dostávají členové publika jen jeden hlas.

Fifa: Měnová jednotka, která se používá výlučně k nákupu práva uspořádat mezinárodní fotbalová mistrovství.

iPad: Velký telefon, z něhož se nedá telefonovat.

Lokalismus: Politická filozofie, podle níž nesou vinu za škrty, nařízené centrální vládou, místní komunální úřady.

Předvolební příslib: Bezobsažná fráze, založená na předstírané upřímnosti, přísaha, která se rozplyne, jakmile politik, který ji učinil, vstoupí do vlády.

Sociální parazit: Osoba, jejíž životní styl financuje stát - do této kategorie se však nepočítají politici, poslanci a státní úředníci.

DPH: Nádoba, do níž se odhazují staré volební přísliby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.12. 2010