Banky se pokoušejí potlačit studentskou práci, odhalující chyby v zabezpečení úvěrových karet

28. 12. 2010

Počítačoví vědci z Cambridge University se octli uprostřed zuřivé hádky s britskými bankami a provozovateli úvěrových karet. Vědci obvinili finanční instituce ze "zastrašování" a z pokusů "zcenzurovat" práci doktoranda, který odhalil díry v zabezpečení karet používajících technologii "chip and pin".

Čelný cambridžský vědec, profesor Ross Anderson z počítačové laboratoře Cambridge University, sdělil zástupcům britských bank, že škola nepodlehne jejich nátlaku a neodstraní doktorskou práci Omara Choudaryho z internetu.

Anderson se specializuje na odhalování chyb v technickém zabezpečení úvěrových karet, které umožňují vybírat peníze ze soukromých kont, aniž byste znali PIN držitele karty. Jeden z jeho studentů, Omar Choudary, ve své práci ukázal, jak lehké je takto vybírat z cizích kont peníze.

UK Cards Association, obchodní organizace zastupující britské banky, požadovala, aby Cambridge University Choudaryho práci odstranila z internetu - je přístupná z univerzitních stránek.

Profesor Anderson reagoval: "Váš požadavek dokazuje, že nechápete, jak fungují univerzity. Myslíte si, že můžeme cenzurovat studentovu práci - práci, která je zcela legální a už je ve veřejné doméně - a to jen proto, že se to nehodí mocné zájmové skupině.

Cambridge University je univerzitou Erasmovou, Newtonovou a Darwinovou. Chtít potlačovat texty, které urážejí mocné, to je urážkou našich nejhlubších hodnot."

Dodal:"Stěžujete si, že tato práce ochromí důvěryhodnost v platební systém. Důvěryhodnost v platební systém posílí důkazy, že se banky chovají poctivě a jsou schopny přiznat nedokonalosti svého systému a jsou rychle připraveny je odstranit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.12. 2010