Líný George W. Bush opsal část svých pamětí z cizích knih a článků

15. 11. 2010

Nedávno zveřejněné memoáry bývalého amerického prezidenta George Bushe, v nichž kontroverzně hájil mučení vodou a tvrdil, že zachránilo Londýn před útokem (britská vláda to popřela) obsahují celou řadu pasáží, které byly bez uvedení zdroje ukradeny z jiných, často vůči Bushovi kritických knih, které za Bushovy vlády Bílý dům odmítal jako nepravdivé.

Server Huffington Post zaznamenal, že existuje pozoruhodná podobnost mezi už dříve publikovanými texty a Bushovými anekdotami o událostech a akcích, jichž se osobně nezúčastnil.

Bushovy memáry si hodně vypůjčují z knihy Boba Woodwarda Bush at War, kterou Bílý dům, když r. 2002 vyšla, kritizoval jako nespolehlivou. Bush také ukradl podstatné části z knijy svého bývalého tiskového mluvčího Ariho Fleischera.

Když Bush v knize popisuje setkání Hamida Karzaie a jednoho tadžického válečného magnáta v Afghánistánu, účelem je vyvolat dojem, že v "Afghánistánu vzniká naděje", opsal to bez udání zdroje z článku Ahmeda Rashida, který vyšel v New York Review of Books.

Bushův nakladatel se vyjádřil, že převzaté citace "jen potvrzují, že je Bushova kniha spolehlivá". Jiní však poukazují na to, že jsou Bushovy memoáry potvrzením dvou charakteristických rysů, za něž byl George Bush jako prezident často kritizován - že nemá žádné původní myšlenky a že je jeho problémem lenost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.11. 2010