Nejhorší je, když Vás práskne Amík nebo rovnou dva...

15. 11. 2010 / Ladislav Žák

Už dlouho jsem se tak královsky nepobavil, jako když jsem viděl úřadujícího předsedu ČSSD, kterak zdůrazňuje relevanci obvinění náměstka Bartáka z korupce skutečností, že byl za korupčníka označen "dvěmi americkými občany." Nejde ani tak o to, že se říká správně "dvěma americkými občany", ale o to, jak se v hlavě našich elit utváří z dostupných informací obraz reality. Možná, kdyby to říkal český občan, nebo dva i tři, tak je asi naše elity vezmou spíše "ýbršvunkem přes hubu".

Na podporu takového vnímání reality vystoupil vzápětí kontrující premiér, který zdůraznil, že "renomovaná britská instituce" označila kauzu Gripen jako korupční. Je pravdou, že připomněl, že v podobném duchu se sice na skrytou kameru, ale přece, vyjádřil i pan ministr Kavan. Takže možná, že jsou přece i nějací občané České republiky, kteří jsou relevantními zdroji o korupci u nás doma. Na druhou stranu ani toto vyjádření přímého účastníka daného obchodu nevedlo k žádnému relevantnímu závěru.

Trochu to celé připomíná dříve tolik podporované uvažování o sovětských lidech jako o určitém etalonu morální kvality. Možná to ale ze všeho nejvíce připomíná dětinské spory malých kluků, kteří podporují své názory a svou autoritu názory a existencí staršího bratra. Běda jedináčkům! Sám jsem to zažil...

Bylo by to k pousmání, nicméně infantilnost našich elit pokládám za docela vážný problém...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.11. 2010