Barták a Gripeny?

15. 11. 2010 / Boris Cvek

Je pozoruhodné, jak český premiér v "případu Barták" ZDE (od 3:25) argumentuje v protiútoku na sociální demokracii britským protikorupčním úřadem, který konstatoval, že v nákupu gripenů pro českou armádu opravdu došlo ke korupci.

K tomu: "Úplatky za nákup Gripenů ve střední Evropě "rozdával jménem BAE Systems rakouský hrabě Alfons Mensdorff-Pouilly" ZDE

Premiér zde dává najevo, že (ostatně jako většina populace) vůbec nevěří českým orgánům činným v trestním řízení, které nic v této věci nevyšetřily a neprokázaly. Plyne z toho zřejmě tento závěr: milí občané, jako premiér tohoto státu vám sděluji, že pokud jde o korupci, lze brát vážně pouze vyšetřování provedená zahraničními orgány, česká policie a justice jsou tu naopak proto, aby korupční případy pořádně nevyšetřily a korupci v zásadě jen zametaly pod koberec. A většina českých občanů v tomto kouzlu nechtěného jistě bude se svým premiérem souhlasit.

Pozn. JČ: Na celé věci je zajímavé, že i když české úřady měly možnost o této korupci ze zahraničí získat nezvratné důkazy, nikdo věc nevyšetřoval. Vyšla najevo teprve, když se premiérovi politicky začala hodit do krámu. Ani nyní však případ zjevně nikdo nevyšetřuje a korupčníky nestíhá. Nebo ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.11. 2010