Neděkujte, zaplaťte

15. 11. 2010 / Petr Jánský

Čeští lékaři se chystají k odchodu. Často ještě ani nenastoupili do praxe a už vědí, že u nás by se měli špatně, že v cizině jim bude lépe. Reklamní letáky a nabídky pracovních míst zvláště z Německa visí na nástěnkách lékařských fakult. Což teprve veletrh pracovních příležitostí, kde si německé kliniky rozloží stánky a tisíce lékařů mají informace z první ruky. Je těžké odolat několikanásobně vyššímu platu.

Když jsem za hluboké totality nastupoval do učení, musel jsem podepsat smlouvu, že po vyučení budu 3 roky pracovat ve fabrice, která mě vyučila, jinak náklady uhradím. Vzdělání lékaře stojí stát podstatně víc, než výuční list zámečníka. Český lékař dostane diplom, sbalí si kufřík, nezaplatí ani korunu, poděkuje a odchází.

Československo zažilo dvě obrovské emigrační vlny, první po roce 1948, druhou po roce 1968. Byla to emigrace politická. Do toho se mísila emigrace ekonomická. Zatímco politickou emigraci národ chápal, ekonomickou rád neměl. Jdete za penězi? Běžte a už se nevracejte! Podobný pocit mám u mladých lékařů. Nebraňme jim ve štěstí. Jdou za lepším jako cikáni do Kanady. Jen to vzdělání ať zaplatí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.11. 2010