Studenti budou protestovat proti vládním škrtům ve školství

11. 11. 2010

Tisková zpráva www.vzdelaninenizbozi.cz

Praha, 11. listopad 2010 -- Iniciativa Vzdělání není zboží! pořádá protestní pochod proti komercionalizaci vysokého školství a vládním škrtům v oblasti terciárního vzdělávání a výzkumu. Akce proběhne 17. listopadu a bude součástí studentských akčních dnů, které zahájí 15. listopadu přednáška Jana Kellera na FF UK.

Protestní pochod bude zahájen ve 12 hodin na Palackého náměstí v Praze. Cílem protestu je vyjádřit nesouhlas studentů a studentek s chystanými vládními změnami v oblasti vysokého školství, které podle nich negativně ovlivní kvalitu výuky. Během pochodu budou symbolicky uzavřeny některé univerzitní budovy, na jejichž provoz již nebude dostatek financí a vyškrtnuti studenti, kteří se státu ekonomicky nevyplatí.

"Program vlády definuje vzdělání jako svoji prioritu, přesto ještě v červnu tohoto roku prohlašoval ministr financí Kalousek, že ministerstvo školství má ušetřit nejvíce. Z úst politiků se neustále ozývají výroky o státním dluhu ČR a o nutnosti šetřit formou razantních škrtů. Státní dluh ČR přitom není v porovnání s ostatními státy Evropy nikterak velký, nehledě na to, že na vzdělání odvádí ČR poměrně malou část svého HDP oproti vyspělým evropským zemím."

Říká mluvčí iniciativy Josef Hawel a vzápětí dodává:

"Namísto podpory pozitivní motivace pro studenty ve formě stipendií současná vláda navrhuje, aby školy mohly čerpat finance ze stipendijních fondů i na jiné účely a studentům nabízí motivaci negativní ve formě školného nebo zápisného."

"Ministr Dobeš se navíc snažil zavést zápisné téměř nedemokratickou cestou, a to formou technické novely stávajícího zákona. Za takové situace nevidíme jinou možnost než vyjít do ulic a vyjádřit svůj nesouhlas s postupy současného ministerstva a vlády."

Iniciativa Vzdělání není zboží! vznikla v březnu tohoto roku a zabývá se především kritikou připravované reformy českého vysokého školství, tvoří ji studenti a studentky. Má za sebou několik demonstrací, přednášek a veřejných akcí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010