Ne důchodci, ale politici nás vyžírají

8. 11. 2010 / Ivo Bubeník

Navzdory ujišťování politiků a médií, že vláda šetří a nezadlužuje stát, mám jistotu, že nemluví pravdu a spíše nás ždímají jako politici v Řecku.

Uvedl bych několik příkladů jak je přinesl český tisk.

Před volbami tisk za velkého fandění novým stranickým nadějím TOP a VV tvrdil, že "Řecko je příkladem toho, co se v rámci demokratické dělby moci stane, když narůstající dluhy eráru financují všemožné bohulibé projekty, pomáhají růstu ekonomiky a udržují vyšší životní úroveň. Tamní státní zaměstnanci dosáhli královských výhod, jejich mzdy byly údajně vyšší než příjmy v soukromém sektoru".

Stejně velmi dobře si pamatuji jak po listopadu, když přebírali disidenti a jejich přátelé (Klaus a spol) moc po komunistech, slibovali, že budou stát řídil lépe, že zastupitelská demokracii bude lepší než diktát jedné strany. Jenže neřekli otevřeně, co budou pro lidi znamenat zákony privatizace a o akciovkách.

Ano, dnešní režim je i v něčem lepší než ten komunistický. Bezpečně je více korupční a chamtivý po majetku, odměnách, milionech, penzijních úsporách občanů atd.

Proto není divu, že končícím politikům samozřejmě patří tučné odchodné. Deník MFD zjistil, že odcházející politici, kteří propadli v komunálních volbách, se mohou těšit na statisícové odstupné. Podle polistopadového "zákona" některým z nich náleží pětiměsíční odstupné. Odnese si ho třeba končící primátorka Zlína Irena Ondrová či stávající starosta Uherského Hradiště Libor Karásek

Měsíční odměna Ireny Ondrové za práci pro město se pohybovala kolem 61 tisíc korun. Dostane odstupné přes 300 tisíc korun. Podobně štědrý bude stát i k jejím náměstkům, kteří působili jako uvolnění. Přijdou si tak na necelých tři sta tisíc korun.

Další podrobnosti o úžasných prebendách politiků čtenář nalezl v článku deníku MFD pod titulkem Zlaté zastupitelstvo: miliony na odměnách

Zastupitelé krajských měst si v uplynulém volebním období přivydělali dohromady 110 milionů korun. Za to, že seděli ve firmách, v nichž mají magistráty majetkový podíl.

Odměny z firem pro politiky nejsou podle deníku nelegální, ale přesto jsou prý dlouhodobě kritizované. Hlavně proto, že mohou zpochybňovat politikovu motivaci. Může zde vznikat podezření, že dobře placenou funkci dostal jako "trafiku" za zásluhy, nebo dokonce jako odměnu za nějakou službu. Není pak jasné, zda dotyčný pracuje ve prospěch voličů, nebo spíše kvůli pěknému vedlejšímu příjmu.

Problém si najednou údajně uvědomují i zákonodárci. Už přijali zákon, jenž pobírání odměn za účast v dozorčích radách zakazuje starostům a jejich zástupcům, kteří vedou město na plný úvazek a jsou za to placeni. I tento zákaz se však s využitím díry v zákoně obchází.

Jak zjistila MF DNES, někteří zastupitelé zvládli i několik funkcí. A za každou brali odměny. Přes milion korun ročně si tak vydělal i místopředseda ODS David Vodrážka.

Takže suma sumárum: jen komunální politici z magistrátů třinácti krajských měst si v právě skončeném volebním období rozdělili zhruba 110 milionů korun. A co páni ministři v dozorčích orgánech? Třeba Kalouskovi kámoši nebo náměstek a předseda dozorčí rady VZP za ODS Marek Šnajdr. Raději ani nemluvit. Tam všude půjde celkově jistě o miliony.

Škrty v platech politiků jsou však nyní najednou pozdrženy. Platy ústavních činitelů, soudců i žalobců půjdou příští rok dolů o pět procent. Novela tzv. platového zákona má podle deníku Právo za sebou už první jednací kolečko ve Sněmovně. Její schválení bude znamenat, že řadoví poslanci a senátoři přijdou o tři tisíce korun, ministři o šest tisíc a prezident o téměř deset tisíc měsíčně. Jenže jejich platy jsou skutečně , ale skutečně vzhledem k výkonu většiny "skvělých" zákonů skandální.

Přesto by veřejnost měla vědět, že...platová základna u představitelů státní moci a soudců činí ze zákona (pokud se plat zákonem nezmrazí či nesníží jako nyní) trojnásobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené za předminulý kalendářní rok. Například základní plat poslance či senátora se má "chudákovi" snížit o tři tisíce - na 56 tisíc korun, základní plat ministrů má klesnout ze 112 500 na 106 800 korun.

Takže když to tak vše sečteme, stojí nás politici zbytečně hodně a to už opravdu stojí za zamyšlení, co s tak předraženou zastupitelskou demokracií. Jenže vzpomene si někdo z novinářů či opozice na tto fakta před volbami?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.11. 2010