Ruská armádní korupční černá díra se ročně zdvojnásobuje

11. 11. 2010

Největší orupce panuje mezi důstojníky, ztrácejí se miliardy rublů. Korupce dokonce roztáčí opozici proti Serdjukovově (Ministr obrany RF) "Novému nástupu". Je zde prostě snaha zachovávat korupční kulturu donekonečna (Komsomolská pravda, 28.10.2010). Projevují se dokonce nedostatky ve výzbroji a výstroji. Ústřední vojenská prokuratura GVP například zjistila, že Státní armádní zakázka (GOZ) zahrnovala 130 ilegálních objednávek, 745 případů kriminálních kauz a 4000 důstojnických trestů.Hlavní vojenský prokurátor Fridinskij odhalil kolem 30 tisíc porušení zákona. A tato činost neukazuje klesající tendenci.

Zjištění těchto poplašných čísel svědčí o intenzitě korupčního prostředí mezi důstojnictvem. Jak řekl novinářům Serdjukov: "Svědčí to o tom, že se to už stalo stylem myšlení." (Vedomosti, 01.11.2010)

Generál-major Morozov od armádní justice dodal, že letos se zahájilo již 694 řizení a že se množství korupčních případů každoročně zdvojnásobuje [y=2n] (Krasnaja zvezda, 09.08.2010).

Generál-major Morozov od armádní justice dodal, že let Do vězení na 4 roky nepodmíněně byl odsouzen generál-major Lukašov, když schválil výplatu 8 miliard rublů ve prospěch firmy Dankor (škoda dosahovala 6 miliard rublů), dále například generál-poručík Dvurečenskij, velitel zvláštních jednotek, rovněž na 4 roky. Přitom náhrady škod dosahují pouze 16%. Za první čtvrtletí roku 2010 odhaduje generál Fridinskij ztráty u státních zakázek na 3 miliardy rublů.

Generál-major Morozov od armádní justice dodal, že let Za zmínku rovněž stojí, že nezákonností páchaných důstojníky až po ty nejvyšší dosahují plné čtvrtiny všech sledovaných kauz různého druhu.

Generál-major Morozov od armádní justice dodal, že letNejzkorumpovanějšími složkami a činnostmi armády je nákup, přísun materiálu, výplata diet a dalších dávek (Naša versija, 17.03.2010).

Generál-major Morozov od armádní justice dodal, že let Ministr Serďjukov má v úmyslu odstranit finanční toky z rukou důstojnictva, byť i jiný přístup jasně povede ještě k větším ztrátám. Černé díry, v nichž eníze mizí, jsou nadány gigantickými silami, vůči nim se zdá být jak ministr Serďjukov tak prezidentsko premiérský taneční pár bezmocný, aby byl schopen vzdálit tento lukrativní byznys z pole jejich působnosti.

Informaci připravil Jaromír Máša

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010