Britská vláda zintenzivní bezpečnostní prohlídky na letištích

2. 11. 2010

Britská ministryně vnitra Teresa May oznámila v Dolní sněmovně, že budou zpřísněny bezpečnostní prohlídky na letištích a intenzivněji se bude používat profilování cestujících. Bude sestaven elektronický seznam osob, které nebudou vůbec vpuštěny do letadel směřujících do Británie. Bude také existovat seznam osob, které budou podrobovány přísnějším prohlídkám před vstupem do letadla.

Profil cestujících se bude vytvářet na základě rostoucí databáze informací o cestujících. Podrobněji budou zkoumáni cestující, kteří zahájí cestu v určitém místě anebo jejich chování bude odpovídat určitému vzorci chování, jako například, pokud cestující bude platit v hotovosti, anebo nebude-li mít zavazadlo. Rasové či náboženské profilování cestujících se však provádět nebude.

Systém není stoprocentně spolehlivý a nelze vyloučit případy chybného určení totožnosti. Minulý týden byla americká profesorka neurologie, která cestovala z Cambridge na vědeckou konferenci v Izraeli, považována leteckou společností El Al na londýnském letišti Luton za teroristu: ukázalo se, že má stejné jméno jako známý proíránský aktivista.

Britská ministryně vnitra také oznámila, že s okamžitou platností se zakazuje dovoz balíků nejen z Jemenu, ale i ze Somálska.

Americká vláda uvažuje, zda poskytnout CIA daleko větší pravomoci k zabíjení lidí v Jemenu raketami, odpalovanými z bezpilotních letadel, navzdory tomu, že se v Jemenu šíří odpor proti takovým leteckým úderům.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.11. 2010