Poznámky k Manifestu radikálního liberalismu

2. 11. 2010 / Michael Kroh

Jako reakce na výsledek květnových voleb se vyrojila řada iniciativ a prohlášení, které měly za cíl dát levici nový impuls. "Manifest radikálního liberalismu" Jiřího Peheho a Jana Sterna patřil v tomto směru k těm nejzajímavějším, protože svým způsobem přivedl na scénu zdánlivě již navždy minulosti patřícího Karla Marxe a Bedřicha Engelse. Některé věty dokumentu parafrázují nebo dokonce citují jejich Manifest komunistické strany z roku 1847.

Vznikla nová politická třída

2. 11. 2010 / Vít Klíma

Skončily obecní volby a prapor "třídního boje" mezi levicí a pravicí byl tiše stažen ze stožáru. Koalice, ať už otevřené či skryté, vznikají - až na malé výjimky - na principu maximalizace zisku pro všechny zúčastněné. Jejich solidarita jde dokonce tak daleko, že odměňují i poraženou velkou stranu.

Článek Jana Čulíka "Pozoruhodná arogance české vlády" vyvolal velkou diskusi. Chtěl bych jen v této souvislosti upozornit na jeden, zatím opomíjený, aspekt problému -- v ČR vznikla nová samostatná třída "politické elity" s vlastními zájmy. Zdaleka už neplatí známé Marxovo "prorůstání kapitálu a politiky". Třída "politiků"a s nimi spjatá vrstva špičkových státních úředníků se už zcela osamostatnila.

Jak se žije ve zbohatlickém ghettu

2. 11. 2010

Do Jenišova (dále satelit) jsem se přestěhovala s rodiči ve věku 14 let, před sedmi lety. Od té doby jsem dost citlivě vnímala změny, které přinesl jiný život v jiné obci. Vyrůstala jsem v maloměstě, které má cca 17 000 obyvatel a na české poměry je to už město. Naprosto odlišný typ obce než náš satelit. V našem satelitu žilo tenkrát cca 400 obyvatel a náš řadový dům byl vlastně na okraji. Centrum obce tvořil obchod se smíšeným zbožím a moje rodina byla výjimečným úkazem mezi ostatními starousedlíky, kteří bydleli ve starých typicky vesnických domcích okolo, píše studentka Petra Kovačíková.

Theodore Sorensen a liberální přesvědčení

2. 11. 2010

"Vláda musí upřednostňovat potřeby obyčejných občanů, dělníků, spotřebitelů, studentů, dětí, seniorů a nemocných, zranitelných a smolařů, a nikoliv potřeby těch, kdo jsou již dostatečně mocní a bohatí, aby si mohli dovolit vlastní lobbyisty..."

KD│ Mládí Teda Sorensena bylo natolik úzce spojeno s massachusettským senátorem, pro kterého psával historické projevy, a jeho pozdější léta zase se senátorem za Illinois, v němž rozeznal prezidentského kandidáta dříve, než si většina ostatních prominentních Demokratů tuto možnost vůbec představila, že je Sorensen často považován za jakési prodloužení velkých mužů, s nimiž byl spojen, napsal v politickém nekrologu slavného liberálního autora, mj. "spoluautora" knihy Johna Fitzgeralda Kennedyho Profily odvahy, pro The Nation John Nichols.

Omezení podpory stavebního spoření je nedomyšlené

2. 11. 2010 / Adam Rykala

Správce státní kasy pan Kalousek se nám rozhodl zdanit od nového roku padesátiprocentní daní příspěvek na stavební spoření. Argumentem ministra Kalouska pro tuto změnu v zákoně je potřeba reagovat na situaci, kdy stavební spoření prý nevede k financování bytových potřeb a současně podpora stavebního spoření se projevuje v negativním vývoji státního dluhu.

V důsledku britských vládních škrtů "přijde o zaměstnání 1,6 milionu lidí"

2. 11. 2010

Chartered Institute of Personell and Development (CIPD) vypočítal, že dopad britských vládních škrtů a zvýšení DPH, k němuž má dojít od 1. ledna 2010, způsobí daleko větší ztráty pracovních příležitostí, než vláda odhaduje. Podle CIPD bude v soukromém sektoru zlikvidováno asi 900 000 pracovních příležitostí a ve státním sektoru asi 725 000 míst. Jen zvýšení DPH má zlikvidovat asi 250 000 pracovních příležitostí.

John Philpott, hlavní ekonom v CIPD, prezentoval zjištění institutu v úterý dopoledne parlamentnímu výboru pro finanční záležitosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská vláda zintenzivní bezpečnostní prohlídky na letištích

2. 11. 2010

Britská ministryně vnitra Teresa May oznámila v Dolní sněmovně, že budou zpřísněny bezpečnostní prohlídky na letištích a intenzivněji se bude používat profilování cestujících. Bude sestaven elektronický seznam osob, které nebudou vůbec vpuštěny do letadel směřujících do Británie. Bude také existovat seznam osob, které budou podrobovány přísnějším prohlídkám před vstupem do letadla.

Již staří Římané...

1. 11. 2010 / Igor Pleskot

"Quod licet Iovi, not licet bovi"

Již staří Římané znali přísloví "Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi". Věděli, že mocní si rádi uzurpují práva, která nepřejí, či zakazují bezmocným, těm dole pod nimi. Věděli, že mocní si rychle zvykají na výsady a zvláštní práva, i když o nich třeba (třeba ano, třeba ne) předtím neuvažovali. Tenhle poznatek platí do jisté míry vždycky, dokonce lze říci - za všech režimů.

Koenigsmark vychází slovinsky

2. 11. 2010

Román Alexe Koenigsmarka Siromacha který nejprve vycházel v BL, vyšel v Ljubljaně ve výtečném překladu paní Nives Vidrih v nakladatelství Mohorjeva Družba a to pod názvem OBISK IZ TEMIN, tzn. Návštěva z temnoty. Kritikové ho chválí. Autorovi blahopřejeme.

Nesmysly od ministra školství

2. 11. 2010

Už se nechci dívat na OVM. Leda pokud by dotyčný pan moderátor vzal věc lépe do rukou a k panu ministrovi by si pozval oponenta z branže. Ale ne jen vrcholného manažera podniku, třeba taky jen obyčejného mistra. Prostě člověka, který ví , co jeho obor obnáší.

Pořad Otázky Václava Moravce jsem mívala docela ráda, píše čtenářka Jana Karvaiová. Ale časem se z toho stala taková dlouhodobá reality show.

Francouzi si uhájili nejvíc

1. 11. 2010

Jedním z důvodů, proč má Francie snad nejrozvinutější sociální stát v Evropě, je to, že si ho Francouzi dokáží tak zuřivě bránit. Samozřejmě, ne úplně každý protest je úspěšný - ale pro francouzskou vládu je daleko, daleko obtížnější ošulit francouzské obyvatelstvo právě proto, že to obyvatelstvo protestuje, napsal nám komentátor britského deníku Independent Johann Hari na námitku, že současné protesty ve Francii proti "důchodové reformě" nic nezmohly.

Pravidla obrany

1. 11. 2010 / Karel Dolejší

Selhání francouzských protestů proti penzijní reformě - dosud patrně nejmasovějších evropských protestů proti úsporným opatřením, jichž se podle některých odhadů zúčastnilo až 3,5 milionu lidí - je pro "protiškrtové" iniciativy na celém kontinentě smutnou zprávou. Snad i proto, že francouzská vláda je přece jen něco jiného než Vodafone a francouzský parlament navzdory protestům kontroverzní návrh reformy schválil, se lidé přestali účastnit demonstrací a řada radikálních odborářů se vrací do práce. V kostce lze říci, že protesty ukázaly dvě věci: Odbory dokážou zmobilizovat mnohem více lidí, než se původně myslelo - a ve výsledku to je k ničemu.

PODOBNOST S ČR ČISTĚ NÁHODNÁ?

Protesty fungují. Důkaz!

31. 10. 2010

Nikdy nevíte, jaký neočekávaný dopad budou vaše protesty mít - ale nebyla by Británie lepším místem k životu, kdybyste nahradili svůj bezmocný hněv skutečným protestem? Ano, můžete zůstat v pasivitě a nechat se dál okrádat bankéři a korporacemi a jejich politickými pomahači. Ale je to rozmazlenost myslet si, že "já nemůžu nic dělat". Každý může jednat na svou sebeobranu. Jak to vyjádřila Margaret Mead, velká bojovnice za demokracii: "Nikdy nepochybujte, že malá skupinka myslících lidí dokáže změnit svět. Nic jiného nikdy svět nezměnilo."

Británií se šíří hněv, píše Johann Hari v deníku Independent. Každým dalším dnem je jasnější, že lidé této země byli kolosálně podvedeni. Bankéři, kteří způsobili krach ekonomiky, jsou bohatší a tlustší než kdy předtím, a zbohatli z našich peněz. Premiér, který nám před volbami slíbil, že "drasticky se škrtat nebude", právě realizoval nejhorší škrty od dvacátých let a odsoudil další milion lidí k nezaměstnanosti. Ano, hněv lidí jde ruku v ruce s jejich bezmocností.

Stát zneužívá naše daně

1. 11. 2010

pokračování cyklu reportáží o fungování českého systému zprostředkování práce státem jako soupisu zážitků a zkušeností s praxí úřadů práce, započatém článkem "Politika podpory zaměstnanosti a sociální síť podle Nečase, Kalouska, Drábka, Schwarzenberga and comp.", "Šikana praktikovaná státem prostřednictvím Kocourkova na úřadech práce" a "Ať se tvá ztracená vláda věcí tvých se k tobě, lide, navrátí...!"

Po nedávném dotazu ohledně proplacení cestovních nákladů za nesmyslný výlet s doručenkou úřadu práce přes půl Prahy jsem navštívila – po roce objevenou – poradnu pro nezaměstnané. O možnosti, požádat zde o konzultaci ÚP informuje letáčkem na malé nástěnce v mezaninu za sloupem schodiště. ÚP sídlí ve druhém poschodí a návštěvník logicky využije jednoho ze tří výtahů, kolem letáku nemá důvod projít. Pracovnice poradny, úředně Job-klubu, byla vstřícná. Dokonce mně věnovala 30 minut nad limit pracovní doby. M. j. mne informovala, že ač pořád ještě čerpám z úspor a tudíž na podporu v hmotné nouzi, tedy příspěvku do výše životního minima 3126 Kč, nárok nemám, mohu pobírat alespoň na příspěvek na bydlení.

Řeči o zdravotnictví

1. 11. 2010 / Petr Wagner

Tato neděle byla v televizích "zdravotnická". Václav Moravec se nedozvěděl od svých hostů nic. Jen řeči buď prázdné, nebo lživé. Například tu o lécích a genericích. Tam, kde jsou k dispozici, je cenová hladina velmi rychle srovnána -- například statiny na léčbu vyšších hladin cholesterolu. V řadě oblastí - například biologická léčba, kde jde o drahé léky na vážná onemocnění - generika neexistují. Pojišťovny mají velice účinný nástroj na regulaci preskripce. Ta musí být ve výši roku 2008. Pokud není, zařízení platí z překročení 40% ceny. U velkých nemocnic jsou to miliony. Ty sice jsou za léky placené ze zdravotního pojištění, ale pojišťovna si je kromě od pojištěnců nechá částečně zaplatit i od nemocnic. Takže dvakrát! Copak na to právníci?

OVM o zdravotnictví:

Nelze šetřit na péči a přitom kupovat stále dražší přístroje

1. 11. 2010 / Boris Cvek

S potěšením jsem sledoval dnešní debatu o zdravotnictví v Otázkách VM, a to tím spíše, že se jí účastnili pan Rath a pan Schneider a chovali se oba poměrně kultivovaně (až na výjimky, kdy David Rath obhajoval středoevropskou titulománii jen proto, aby mohl Schneidera ponižovat oslovením "pane bakaláři"). Schneider podle mého názoru mluvil příliš rozvlekle a ideologicky, byť se s ním v zásadě asi nedalo nesouhlasit: větší podíl generik na trhu (na to apeluje sama Evropská komise slovy komisařky N. Kroesové v prohlášení z 8. července 2009 "Antimonopolní politika: nedostatky ve farmaceutickém odvětví vyžadují další opatření" IP/09/1098) a také větší kontrola státu nad fungováním zdravotních pojišťoven.

Odchod z univerzity: Ulehčení, že už bez nich

30. 10. 2010 / Jan Čulík

Ve čtvrtek 28. října se konalo na univerzitě v Glasgow rozloučení pro tři profesory, kteří odcházejí do důchodu. Byla to velmi deprimující akce, neboť všichni tři vyjadřovali velkou nespokojenost s tím, co se s univerzitou po zavedení univerzitního školného stalo, a zároveň ulehčení nad tím, že s institucí, která se proměnila v polovojensky řízený komerční podnik, jemuž jde jedině o peníze, už nebudou mít nic společného.

Včera jsem přišel do zaměstnání a na dveřích jednoho odcházejícího profesora francouzštiny na témže patře v budově, kde pracuji, jsem nalezl plakátek, který jsem vám vyfotografoval.

Text na plakátku zní:

"Když odcházel naposledy, obrátil se a poslal svým zaměstnavatelům emocionální, konečné gesto na rozloučenou."

Churchillův Gulag

29. 10. 2010

Richard Toye, Churchill's Empire, Macmillan, 25 liber.

Winston Churchill je právem připomínán za to, že vedl Británii v její nejlepší hodině - jenže co když ji také vedl v hodině nejostudnější? Co když kromě toho, že burcoval národ, aby zachránil svět před nacismem, bojoval za krutý bílý supremacismus a síť vlastních koncentračních táborů? Tato ožehavá otázka proniká stránkami nové knihy Richarda Toye Churchill's Empire (Churchillovo impérium), a dokonce prosákuje i do Oválné pracovny Bílého domu, napsal Johann Hari v listu The Independent.

(Původně stručné shrnutí článku bylo doplněno dne 30. 10. dalšími závažnými informacemi, pozn. JČ)

Proč právě konzervativec bojuje proti omezením dotací na soukromé činže

1. 11. 2010

V pondělí 12.10. přinesly Britské listy zajímavý článek Radovana Baroše Rebelie středních vrstev. Píše se v něm o profesorovi Borisi Groysovi z Karlsruhe, který si položil otázku s velkou teoretickou závažností, píše čtenář Josef Ladra: "Existuje pro zámožné třídy, vyjma dnes již poněkud anachronické snahy odvrátit komunistickou revoluci, ještě nějaký jiný důvod, aby sociální stát nadále udržovaly při životě?" Na tuto zdánlivě nesmyslnou otázku Boris Groys překvapivě odpovídá kladně. "Tento důvod nepochybně existuje, protože je to právě sociální stát, jemuž dnešní zámožné třídy vděčí za své bohatství."

Hrdinství naší doby

1. 11. 2010 / Sandra Wain

Je to milé občas slyšet, že někdo dostane od nějakého prezidenta nebo starosty zlaté hodinky za hrdinství. Setkáváme se s ním na každém kroku, ale pro všední starosti jej nevidíme. Hrdinství ovšem také nevnímáme z toho důvodu, že neznáme, jaké jsou jeho podmínky. Jinak bychom dnes mohli zlaté hodinky rozdávat na každém kroku.

Pirquineros dolují na vlastní pěst

1. 11. 2010 / Miloš Kaláb

Všech 33 chilských horníků bylo šťastně zachráněno z hloubky 700 m a nyní čelí jiným problémům na povrchu Země. Podle kanadského týdeníku Macleans ti horníci věděli, že se firma vynasnaží zachránit je. Společnost, pro kterou pracovali, má těžkou mechanizaci a záchranné zařízení. Důl měl větrací šachty a úkryt pro případ důlní nehody. Navíc byli v pasti samí dospělí muži a nikoliv děti.

Historie svépomocí

1. 11. 2010 / Přemysl Janýr

Tomáš Krystlík, Zamlčené dějiny 2, Alfa Nakladatelství, Praha 2010, ISBN 978-80-87197-29-5

Po dvacetiletí akademické svobody se občané konečně se svými dějinami seznamují prostřednictvím televizního zpravodajství o forenzních šetřeních a pomáhají policii odhalovat další a další zločiny a masové hroby. Historici mlčky přihlížejí, snad náhle zaskočeni obavou z možného postihu za neoznámení trestného činu podle § 168 tr. z., protože o nich dávno vědí. V roce 1947 je vyšetřovala parlamentní komise, ale její nálezy nebyly určené širší veřejnosti.

O tom "vykořisťování" v kapitalistickém Česku

1. 11. 2010 / Vladislav Černík

Pokud hovoří premiér Nečas o tom, že soukromý sektor je ten, který jediný vytváří pracovní místo, tak má prakticky pravdu. On totiž soukromý vlastník nejen že rozhoduje o pracovních místech ve svém podniku, ale řadou různých "pák" tlačí na veřejný sektor, a tak z pozadí "rozhoduje" i tam. Jak asi si soukromý sektor, při své přerostlé dominanci, počíná, je snadné tušit.

Strategické případové studie zřejmě nikomu nechybějí

1. 11. 2010 / Ivan Sommer

Opomíjení analýz dopadu přijímané legislativy na obyvatelstvo bylo dokonce  posvěceno Ústavním soudem v nálezu o slučitelnosti poplatků ve zdravotnictví s Ústavou. Snad jediný dopad, který současnou vládu zajímá v zájmu zachování její moci, je tzv. požadavek na konstruktivní vyslovení nedůvěry vládě, což znamená, že vláda nepadne po vyslovení nedůvěry, jestliže opozice nemá připravenu vládu novou.

Úplatek v přímém přenosu

1. 11. 2010 / Petr Jánský

Že se u nás uplácí a korupce kvete je všeobecně známo. Mezinárodně máme 53. korupční příčku. Ale jak se říká "co oči nevidí, to srdce nebolí". Tentokráte oči uviděly a srdce zabolelo. Kamera natočila místostarostku Brno-sever Zdeňku Tůmovou, jak ladně otevírá kabelku, někdo jí do ní vhodí sto tisíc a ona ladně kabelku zavře. Samozřejmost, s jakou to učinila, dává tušit, že úplatek nebrala poprvé.

An English version of this article is in CLICK HERE

Volání kmene

1. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Dvaadvacet a pětadvacet let za zapálení domu s následkem zmrzačení dítěte, je to moc či málo? Podobnou otázku jak u vítkovských nazipyromanů si možná teď budou klást někteří v souvislosti s hajlujícím "slávistou" Ondřejem Makalou. Jsou čtyři roky pro otrlého fotbalového kraválistu za zmlácení čtrnáctiletého kvůli tomu, že je "neslávista", moc či málo? Diskuse o výši trestů v obou, částečně souvisejících případech, je ale reakcí pět minut po dvanácté.

STARÁ DOBRÁ ANGLIE:

"Vadí-li vám řev deportovaného muže, sedněte si dopředu"

1. 11. 2010

Dva cestující, kteří se pokusili zastat se násilím deportovaného muže v letadle z londýnského Heathrow pracovníky soukromé deportovací firmy byli donuceni letadlo opustit a stali se terčem nepřípustného zájmu ozbrojené policie.

Svědkové, oba studenti, hovoří o tom, že muž řval, když ho tři strážci ze soukromé bezpečnostní firmy 4GS násilím drželi na sedadle v letadle.

"Muž měl na rukou pouta, jasně trpěl bolestí a strážci ho násilím drželi na místě," konstatoval Matt Taylor, 29, student na School of Oriental and African Studies v Londýně.

Nový americký přístup k rusko-gruzínskému konfliktu

30. 10. 2010 / Karel Dolejší

Předchozí americké administrativy podřazovaly politiku vůči Gruzii evropským a euroatlantickým zájmům a považovaly zemi za strategické aktivum pro transport energetických surovin na Západ. Proto se snažily integrovat ji do západních struktur, včetně struktur vojenských. Zdá se, že Obamova administrativa tento přístup postupně reviduje a politiku vůči Gruzii začíná formovat v rámci širší ruské politiky. Nasvědčuje tomu nedávno zveřejněná studie Samuela Charapa a Coryho Welta z thinktanku Center for American Progress nazvaná A New Approach to the Russia-Georgia Conflict, která klade důraz především na dvoustranné americko-ruské vztahy a otázky energetické bezpečnosti Evropy v zásadě vynechává.

Měnová válka? Samozřejmě!

1. 11. 2010 / Immanuel Wallerstein

Měny jsou velmi osobitý ekonomický problém. Představují totiž v ryzí podobě onen vztah, v němž jeden získá pouze tehdy, když druhý prohraje. Pokud revalvace nebo devalvace konkrétní měny něco vynese, musí ostatní nutně utrpět ztrátu. Všichni nemohou najednou devalvovat. Je to logicky nemožné a proto politicky irelevantní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.