Vzdá se ČSSD spolupráce s komunisty?

10. 6. 2010 / Boris Cvek

Brněnský primátor Onderka, který údajně (podle MF Dnes) patří k "haškovskému" křídlu ČSSD, navrhuje schválit na sjezdu strany zákaz jakékoli spolupráce socialistů s komunisty.

Možná socialisté konečně začínají vidět ve starých soudruzích odpornou minulost, která vymírá a ztrácí vliv a o niž není radno se ušpinit. Levice, zejména v zemi, kde 40 let byla u moci komunistická tyranie, by měla být ze své podstaty antikomunistická a měla by mít potenciál oslovit všechny levicové a středové antikomunisty. Je pravda, že projde-li Onderkův návrh, nebude to příliš pragmatické, protože ČSSD vládne s komunisty na krajské úrovni a také dosud mohla vždy tak nějak doufat ve spojenectví s nimi i na úrovni Sněmovny (faktická stojedenáctková koalice za vlády Jiřího Paroubka a Paroubkův projev bezprostředně po sněmovních volbách 2006, kdy ohlašoval většinu ČSSD+KSČM).

ČSSD bude muset jít do příštích voleb se sázkou na plnější ovládnutí levého a středového prostoru a s vizí jednobarevné oranžové vlády. K tomu má vynikající příležitost, pokud vznikne pravicový Nečasův kabinet s tvrdě úsporným programem.

Je ovšem pravda, že nově vznikající koalice, v níž se Kalousek k mému úžasu tváří jako zástupce skutečné pravice, zatímco ODS posílá do středu, může dělat politiku opravdu nově a plnit dlouhodobě ignorovaná přání občanů, jako je omezení poslanecké imunity.

V takovém případě ČSSD nemůže vystačit se sociální tematikou, jistotami atd., nýbrž bude muset přijít s řešeními dalších problémů, jež jsou závažné, akutní a které zároveň pravice pomíjí či vyřešit nedokáže. Celkově by Česku velmi prospělo, kdyby konečně - jako v těch právě skončených volbách - začala politická soutěž o voliče s jasnými programy a jasnou zodpovědností.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.6. 2010