Greenpeace: Sezóna lovu tuňáka modroploutvého končí. Neměla vůbec začít

10. 6. 2010

Tuňák modroploutvý je o krok blíže úplnému vyhubení. EU se chystá oficiálně ukončit letošní lovnou sezónu ve Středomoří - ta ale především vůbec neměla být zahájena, tvrdí Greenpeace.

Evropská metoda lovu s použitím sítí typu "purse seine" je jednou z nejméně dlouhodobě udržitelných metod. Týden před ukončením sezóny již rybáři takřka vyčerpali evropskou kvótu. Avšak masakr tuňáků pokračuje, protože evropské lodi pod vlajkami neevropských států, na něž připadá 40% celkové kvóty stanovené ICCAT, obcházejí vládní regulaci a budou lovit dál.

Evropská lovná sezóna začala 16. května a potrvá do 15. června. Během ní už došlo ke konfrontaci mezi francouzskými rybáři a aktivisty Greenpeace, z nichž jeden musel být kvůli bodnému zranění letecky převezen do nemocnice. Na moři jsou dosud francouzské a řecké lodi, zatímco španělské už údajně míří zpět do přístavů. Očekává se, že lodi pod tureckou nebo lybijskou vlajkou budou lovit i nadále.

Velká část z letos chycených ryb bude nejprve převezena na velké vykrmovací farmy, po vykrmení zabita a exportována na lukrativní japonský trh. Odborníci odhadují, že zhruba 80% populace tuňáka modroploutvého už bylo intenzívním lovem zničeno a samotný druh bude brzy vyhuben, pokud nedojde k okamžitému zastavení lovu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.6. 2010