Tisíce lidí protestovaly proti vystěhování palestinských rodin

7. 3. 2010

KD│ Zhruba 5 000 levicových aktivistů a Palestinců se v sobotu shromáždilo k protestu proti vystěhování čtyř palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarrá ve Východním Jeruzalémě (na základě tvrzení, že jejich obydlí před rokem 1948 patřila Židům). Účastníci nesli rudé vlajky s nápisem "Šalom" (mír) a transparenty s nápisy jako "Ne etnickým čistkám". Šlo o největší protestní demonstraci v Jeruzalémě za několik posledních desetiletí. Navzdory přítomnosti policie a protidemonstraci při akci nedošlo k žádným projevům násilí.

V posledních šesti měsících skupina nezávislých levicových aktivistů každý pátek demonstrovala proti zabírání paletinských domů ve Východním Jeruzalémě židovskými osadníky. Minulý týden demonstranti požádali jeruzalémskou policii o schválení velké manifestace na ulici, která vede ke spornému domu, za účelem protestu proti osadníkům a jako projev solidarity s palestinskými obyvateli čtvrti.

Policie odmítla manifestaci schválit a místo toho povolila mnohem menší shromáždění na fotbalovém hřišti asi 300 metrů od domu. Demonstranti prohlásili, že hřiště je obklopeno zdí, není na ně zvnějšku vidět a je zcela odříznuto od oblasti, kde se nachází sporný dům, který je hlavní příčinou protestu. Následovala stížnost.

Izraelský Nejvyšší soud zhodnotil rozhodnutí policie velice kriticky; předsedkyně Dorit Beinischová prohlásila, že právo demonstrovat by se tak vrátilo "o 30 let nazpět". Soud rozhodl, že na závěr manifestace se smí 300 demonstrantů přiblížit ke spornému domu.

Okrskový velitel jeruzalémské policie Aharon Franko byl předvolán před soud, kde sdělil, že v okolí sporného domu údajně neuplyne jediný den bez konfrontace, bojů a házení kameny.

Sobotní demonstraci oponovala protidemonstrace zhruba dvou stovek pravicových aktivistů; policie obě skupiny od sebe oddělila.

Během soboty došlo ke zranění tří lidí při střetech mezi izraelskými vojáky a Palestinci ve vesnici Burin na západním břehu Jordánu. Napětí mezi Palestinci a Izraelci vzrostlo poté, co izraelský premiér oznámil úmysl své vlády zapsat na seznam památek dvě svatyně ve Východním Jeruzalémě.

Východní Jeruzalém anektovaný na základě dohody o příměří z roku 1949 Jordánskem obsadil Izrael v závěru Šestidenní války v červnu 1967. Mezinárodní společenství anexi nikdy neuznalo a Palestinci Východní Jeruzalém považují za budoucí hlavní město svého státu. Počátkem února izraelský deník Haaretz odhalil, že izraelské úřady schválily projekt výstavby 600 nových židovských domů ve východním sektoru Jeruzaléma.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.3. 2010